Μια “ιστορική” Συνάντηση μαθητών/τριών του 5ου Λυκείου Λαμίας, με φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου του Οσναμπρύκ της Γερμανίας και του ΑΠΘ

Στη Λαμία τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023  στο  5ο Λύκειο Λαμίας,  πραγματοποιήθηκε συνάντηση ομάδας μαθητών/τριών,  με  φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου του Οσναμπρύκ της Γερμανίας  και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής νέων με θέμα: «Θανάσιμη Καταναγκαστική Εργασία στην Καρυά Φθιώτιδας – Γερμανική Κατοχή και το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα». Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες του ιστορικού τμήματος του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου του Οσναμπρύκ, παρουσίασαν στα παιδιά την έρευνά τους σχετικά με το παραπάνω πρόγραμμα.  Σε κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού, τέθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί από τις δυο ομάδες για γεγονότα της κατοχής που αγνοούμε και γιατί, για τις γνώσεις τους σχετικά με τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και το Ολοκαύτωμα, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να στηθεί μια έκθεση και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα παρουσιάζει  ενδιαφέρον για τους εφήβους μαθητές/τριές μας.  Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την προβολή της βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους ‘Υπάτη μου περήφανη” του Γυμνασίου Στυλίδας.

Δυο λόγια για το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αφορά μια σχεδόν πλήρως ανεξερεύνητη πτυχή της ιστορίας της Γερμανικής κατοχής, αυτήν της καταναγκαστικής εργασίας και του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα. Σημείο εκκίνησης είναι η μοναδική ιστορική φωτογραφική συλλογή ενός Γερμανού μηχανικού από την περίοδο του Πολέμου, η οποία βρίσκεται σήμερα στην κατοχή του Έλληνα συλλέκτη Ανδρέα Ασσαέλ, που έχουν ως θέμα τις εργασίες που εκτέλεσαν Έλληνες Εβραίοι καταναγκαστικοί εργάτες (προέρχονταν όλοι από το Γκέτο της Θεσσαλονίκης) στο σταθμό της Καρυάς της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης, την κύρια συγκοινωνιακή αρτηρία που χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές για τη λεηλασία της χώρας..

Πολλοί από αυτούς πέθαναν στα έργα εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών, της πείνας και της βίας. Οι επιζώντες εκτοπίστηκαν από τα Ες-Ες τον Αύγουστο του 1943 με τη τελευταία αποστολή από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς.

Το καλοκαίρι/φθινόπωρο του 2024 έχει προγραμματιστεί έκθεση στο Βερολίνο και την Αθήνα και με τις ιστορικές φωτογραφίες της συλλογής και ψηφιακά μοντέλα εδάφους που θα καθιστούν προσβατή την ευρέως άγνωστη τοποθεσία εγκλήματος. Η έκθεση  θα μεταφερθεί σε διάφορες πόλεις και στις δυο χώρες, μεταξύ  των οποίων  και η Λαμία.

Επειδή η έκθεση θα έχει και εκπαιδευτικό σκοπό και θα απευθύνεται σε σχολεία, η επαφή των φοιτητών με τους μαθητές/τριες του 5ου ΓΕΛ κρίθηκε σημαντική.

Ο Διευθυντής της ΔΔΕ Φθιώτιδας Δρ.  Σπαλιώρας Κωνσταντίνος, παρευρέθηκε στη συνάντηση και ευελπιστεί αυτή η ανταλλαγή ιδεών μεταξύ  των συμμετεχόντων (υπεύθυνοι προγράμματος, εκπαιδευτικοί μαθητές/τριες και φοιτητές/τριες ) να μπορέσει να λειτουργήσει πιλοτικά για πιο εκτεταμένη αντίστοιχη συνεργασία με σχολεία στην Φθιώτιδα αλλά και στην Ελλάδα συνεισφέροντας στην  καλλιέργεια της μνημονικής κουλτούρας σχετικά με την πρόσφατη ιστορία μας στα σχολεία μας   που είναι εξαιρετικά σημαντική.

Ευχαριστεί τη Δ/ντρια του 5ου ΓΕΛ κ. Κολίτσα Πολυξένη, για την εξαιρετική φιλοξενία,  την ομάδα  φιλολόγων του σχολείου (Μπαγούρδου Ιωάννα, Κουτσολέλου Μαρία, Ευσταθίου Στέλλα, Μαραβίτσα Αναστασία και Κοφίνη Αγλαΐα) την κ. Ζέρβα Ευαγγελία για την προετοιμασία την ομάδας των μαθητών/τριών του σχολείου, καθώς και την κ. Παπαγιαννοπούλου την υπ. Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Φθιώτιδας, για το συντονισμό αυτής της προσπάθειας.

Επίσης  τους : Tatsiana Vaitulevich και  Evelina Rudenko,  τον Αλέξιο Ντετοράκης Εξάρχου και τον  Χρήστο Χατζηιωαννίδη.

Το πρόγραμμα  υποστηρίζουν:

Κέντρο Τεκμηρίωσης Ναζιστικής Καταναγκαστικής Εργασίας στο Βερολίνο (NS-Zwangsarbeit Dokumentantionszentrum) του Ιδρύματος Τοπογραφία του Τρόμου (Topographie des Terrors). Συνεργαζόμενοι φορείς: Ίδρυμα Μνήμης για τους Δολοφονηθέντες Εβραίους της Ευρώπης (Stiftung Denkmal für die ermordeten Juden Europas), Πανεπιστήμιο του Οσναμπρύκ (Osnabrück),  Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος.

 

Print Friendly, PDF & Email
Κοινή Χρήση

Σχολιάστε