Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των παιδιών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών/τριών, που οργάνωσε η Διεύθυνση ΔΔΕ Φθιώτιδας (δια της υπευθ. Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Παπαγιαννοπούλου) σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των παιδιών 19 Νοεμβρίου και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, 20 Νοεμβρίου.
Η κ. Στάμου Έλλη, Ψυχολόγος στο Χαμόγελο του παιδιού, στο Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης Στ. Ελλάδας, επισκέφτηκε τα σχολεία: Γυμνάσιο Μακρακώμης, 2ο Γυμνάσιο Λαμίας, ΓΕΛ Μακρακώμης, Γυμνάσιο Σπερχειάδας και ΓΕΛ Σπερχειάδας.
Θέματα που αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν με τους μαθητές/τριες:
1. “Κακοποίηση-Παραμέληση Παιδιού”
Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η προστασία των παιδιών μέσα από την ενημέρωση για το τι σημαίνει παραμέληση, για τις διαφορετικές μορφές κακοποίησης αλλά και για τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από το φαινόμενο.
2. “Κατανοώντας τη Ρητορική Μίσους”
Μέσα από το πρόγραμμα, τα παιδιά μπόρεσαν να κατανοήσουν ότι το μίσος δεν είναι μία απλή αντιπάθεια, αλλά εκδηλώνεται με διακρίσεις. Επιπλέον, θα μπορούν να αντιληφθούν ότι η ρητορική μίσους είναι ένα φαινόμενο που περιλαμβάνει την έκφραση απόψεων, ιδεών και συναισθημάτων όχι μόνο λεκτικά αλλά και μέσω άλλων μορφών όπως εικόνες, τέχνη, κείμενα, κ.ά. Ένας από τους στόχους του προγράμματος ήταν να σκιαγραφηθεί το φαινόμενο της ρητορικής μίσους και του αντίκτυπού της, τα πιθανά αποτελέσματα και τις αρνητικές επιπτώσεις.
Να ενισχυθεί η αυτογνωσία τους, αναφορικά με προσωπικές στάσεις και τις διαφορετικές στάσεις των νέων.
3. “Οι σκέψεις της Νεφέλης” είναι μία ταινία μικρού μήκους που αποτυπώνει τις εμπειρίες ενός παιδιού που βιώνει τη βία εντός του σχολικού περιβάλλοντος
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη γύρω από κοινωνικό φαινόμενο της βίας, να επεξεργαστούν έννοιες, να συνδέσουν τη θεωρία με την προσωπική τους εμπειρία και να αναλύσουν το φαινόμενο του εκφοβισμού υιοθετώντας πολλαπλές οπτικές.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, ευχαριστεί το Χαμόγελο του παιδιού για την άριστη συνεργασία.

Ο Διευθυντής

Δρ. Σπαλιώρας Χ. Κωνσταντίνος

 

Κοινή Χρήση

Σχολιάστε