Αστεροσχολείο Υπάτης

 

ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΕΙΟ ΑΣΤΕΡΟΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΑΤΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΚΦΕ ΔΔΕ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

“ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-25  ”

Α)  ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όπως και τα προηγούμενα έτη έτσι και κατά το σχολικό έτος 2024-25 το Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης θα δέχεται σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε πρωινές επισκέψεις εντός σχολικού ωραρίου ως τμήμα του ΕΚΦΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα Αστρονομίας και Διαστημικής.

Για το σχολικό έτος 2024-2025 το Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης θα λειτουργεί τις ημέρες:

 Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, εκτός αργιών,  09.00 – 12.30.

Οι επισκέψεις δεν έχουν κόστος για εκπαιδευτικούς και μαθητές και μπορούν να γίνουν σε ομάδες  ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΧΡΙ 38 ΑΤΟΜΑ ανά ζώνη λειτουργίας.

1η Ζώνη : 9.00 – 10.30 (38 Άτομα)

2η Ζώνη: 11.00 – 12.30 (38 Άτομα)

Κάθε ζώνη διαρκεί μία ώρα και τριάντα λεπτά  (1.30΄ μπορεί να αλλάζει) και περιλαμβάνει:

  • Ενημερωτική Παρουσίαση ευαισθητοποίησης στο Αμφιθέατρο του Αστεροσχολείου με διάρκεια περίπου 45min.
  • Περιήγηση μέσω προγράμματος προσομοίωσης και φωτογραφικού υλικού στο γνωστό μας Σύμπαν στο Αστροθέατρο-Θόλο / Πλανητάριο με διάρκεια περίπου 45min.

Ο προγραμματισμός μιας πρωινής επίσκεψης με την σχολική σας ομάδα στο Αστεροσχολείο μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

  • Αν ο αριθμός μαθητών είναι μέχρι 38 τότε η επίσκεψη μπορεί να γίνει σε μία ζώνη λειτουργίας.
  • Αν ο αριθμός μαθητών είναι μεγαλύτερος από 38 μέχρι 75 τότε θα χωριστούν σε δύο ομάδες και η επίσκεψη θα γίνει σε δύο ζώνες λειτουργίας σε συνδυασμό με το Βυζαντινό Μουσείο.
  • Στην ειδική περίπτωση που ο αριθμός μαθητών και εκπαιδευτικών υπερβαίνει τους 75 τότε θα πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικά τηλεφωνική επικοινωνία με το ΕΚΦΕ Φθιώτιδας για την οργάνωση της επίσκεψης.

Για προγραμματισμό ημερομηνίας συμπληρώστε τη φόρμα κράτησης στον παρακάτω σύνδεσμο  https://calendar.app.google/U6G8JvTSRUsGHzPa9  ή εναλλακτικά μπορείτε να  στείλετε   e-mail στο ekfefthiotidas@gmail.com  ή στο mail@ekfe.fth.sch.gr ( αναφέροντας πιθανές ημερομηνίες – ώρες – αριθμό επισκεπτών μαθητών καθώς και συνοδών εκπαιδευτικών) ή να τηλεφωνήσετε στα τηλέφωνα: 2231053542 ή 2231350278 ( « ΣΥΖΕΥΞΙΣ») (Γραφείο EKΦΕ Φθ/δας)   ή στο κιν. 6948123620 (Λούβαρης Κώστας)

Β)  ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης , μετά την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του, μπορεί από το τρέχων σχολικό έτος, να προσφέρει στους μαθητές (και εκπαιδευτικούς)  νέες επιπλέον δραστηριότητες – προγράμματα:

1) Κλιματική Κρίση ή Κλιματική  Αλλαγή: Ενημέρωση για τον «Kαιρό» και το «Kλίμα». Γνωριμία με έναν Αυτόματο Μετεωρολογικό Σταθμό Εδάφους, επεξήγηση της σημασίας της τιμής της κάθε κλιματικής μεταβλητής, παρακολούθηση των μετρήσεων όλων των γειτονικών τοπικών μετεωρολογικών σταθμών και ιστορικών στοιχείων μετρήσεων  (τιμές μετεωρολογικών μεταβλητών παρελθόντων ετών) για κάθε μετεωρολογικό σταθμό εφόσον είναι διαθέσιμες. Εξαγωγή στατιστικών στοιχείων όπως ημέρες βροχοπτώσεων ή ηλιοφάνειας, ημέρες καύσωνα ή παγετού, διαφορές μέσων θερμοκρασιών περιοχών ανά εποχή κ. ά.

2) Σεισμοί και Αντισεισμική Προστασία. Γνωριμία με ένα Σεισμόμετρο και παρακολούθηση σεισμικών γεγονότων της τρέχουσας ή άλλης μέρας και ενημέρωση για τους Σεισμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας μας αλλά και σε άλλες χώρες ακόμα και μακρινές ( πχ Ιαπωνία). Επεξήγηση της σημασίας των βασικών χαρακτηριστικών ενός σεισμού όπως το Μέγεθος του Σεισμού, η σημασία των τιμών της σεισμικής κλίμακας, το Επίκεντρο, το Εστιακό Βάθος κ. ά.                                                                                        Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνεται και ενημέρωση για την Αντισεισμική Προστασία ή και Προστασία από άλλους Γεωλογικούς Κινδύνους ( Τσουνάμι, Κατολισθήσεις, Πλημυρικά φαινόμενα  κ. ά ).

3) « Η Αίθουσα της Γης ». Ο  εξέλιξη του πλανήτη Γη μέσα από τα Πετρώματα, τα Απολιθώματα ή τα Αποτυπώματα  εδώ και εκατομμύρια  χρόνια. Το πρόγραμμα αυτό συνοδεύεται από έκθεση Πετρωμάτων, Απολιθωμάτων και Αποτυπωμάτων και φιλοξενείται σε ξεχωριστή αίθουσα. Μας βοηθάει να γνωρίσουμε καλύτερα το φλοιό της Γης ( σύσταση) και φαινόμενα που συνδέονται με τη « δραστηριότητά » του ( ηφαίστεια, τεκτονικές πλάκες, ρήγματα τεκτονικών πλακών, ιαματικά νερά, κ ά.)  αλλά και Φυτά και Ζώα που έζησαν σε διάφορες Γεωλογικές Περιόδους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1:  Τα θέματα αυτά μπορούν να προσαρμοστούν στη θεματολογία Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που αναλαμβάνουν τα σχολεία  ή Ειδικών Ομάδων  που δημιουργούνται από μαθητές και ασχολούνται με κάποια από αυτά τα θέματα.

Η αρχική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα θέματα αυτά,  ειδικά σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αλλά όχι μόνο, μπορεί να γίνει και στο Σχολικό Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του ΕΚΦΕ Φθιώτιδας  στο χώρο του 6ου ΓΕΛ Λαμίας ( Σόλωνος 53).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2:  Τα σχολεία που συμμετέχουν σε προγράμματα Erasmus χρησιμοποιώντας το Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης, σαν τμήμα του βασικού τους προγράμματος πρέπει πρώτα να επικοινωνούν με το ΕΚΦΕ Φθιώτιδας.

Κατά την επίσκεψη στο Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης οι συνοδοί εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ενυπόγραφο υπηρεσιακό έγγραφο που αναφέρεται ο συνολικός αριθμός Μαθητών και Συνοδών Εκπαιδευτικών με σφραγίδα Σχολικής Μονάδας.

Για επίσκεψη φορέων, ομάδων, συλλόγων ή μεμονωμένων ατόμων εκτός σχολικού ωραρίου μπορείτε να απευθύνεστε στο Σύλλογο Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας (Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας: s.e.a.f.astronomy@gmail.com .  

Κοινή Χρήση