Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών/ριών του 1ου και 4ου ΓΕ.Λ. Λαμίας στην Κωνσταντινούπολη

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών/ριών της Β΄ τάξης του 1ου και 4ου ΓΕ.Λ. Λαμίας στην Κωνσταντινούπολη (06 – 10.04.2022)

Στο πλαίσιο των δράσεων των Ομάδων Πολιτιστικών Θεμάτων 45 μαθητές και μαθήτριες των δύο σχολείων πραγματοποίησαν 5ήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πόλη.

Αρχηγός της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν η κ. Γιάννα Φουντούκη, Διευθύντρια του 1ου ΓΕ.Λ. και συνοδοί οι: Καλλιόπη Σιώκου και Ευάγγελος Σπαθούλας, καθηγητές του 1ου ΓΕ.Λ. και Οδυσσέας Γκοτζαμάνης, Βασίλειος Πάντος, Διευθυντής και Υποδιευθυντής του 4ου ΓΕ.Λ. αντίστοιχα. Κατά το 16ωρο ταξίδι τους προς την Κωνσταντινούπολη είχαν την τιμή να συνταξιδέψουν με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος, κ.κ. Συμεών και με την ευλογία του να επισκεφτούν την επομένη την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, να συνομιλήσουν με τον Σχολάρχη, κ. Δημήτρη Ζώτο, με μαθητές και μαθήτριες και να ξεναγηθούν στις αίθουσες της Σχολής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Σεβασμιώτατος είχε αιτηθεί ακρόαση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. κ. Βαρθολομαίο και κατά την επίσκεψή τους στο Πατριαρχείο μαθητές/ήτριες και καθηγητές/ήτριες έλαβαν την ευλογία Του πραγματοποιώντας ένα όνειρο ζωής. Το απόσπασμα που παρατίθεται στη συνέχεια είναι τμήμα της επίσημης ανακοίνωσης του Πατριαρχείου:

«Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, υποδέχθηκε την Πέμπτη, 7 Απριλίου 2022, πολυμελή όμιλο μαθητών από το 1ο  και το 4οΛύκειο Λαμίας, τους οποίους συνόδευαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος, κ. Συμεών, οι Διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων τους.

Ο Παναγιώτατος εξέφρασε την χαρά Του από την παρουσία των μαθητών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Είπε ο Δεσπότης, ο καλός πνευματικός σας πατέρας, ότι για εσάς όλους, σήμερα που έρχεστε προσκυνητές και συναντάτε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, είναι η μεγαλύτερη στιγμή της ζωής σας. Εγώ θέλω να προχωρήσω περισσότερο και να σας ευχηθώ να ζήσετε και να απολαύσετε πολύ μεγαλύτερες ευτυχίες, χαρές, απολαύσεις, επιτυχίες, προόδους στη ζωή σας». Ο Πατριάρχης ευχήθηκε στους μαθητές, οι οποίοι επισκέπτονται την Πόλη στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος, να καρποφορήσουν οι προσπάθειές τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Τους προέτρεψε δε να «επιστρέψουν» πολλές φορές στην Πόλη, η οποία είναι «η πνευματική μήτρα του γένους μας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία Του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος, κ. Συμεών, για τα αισθήματα που τρέφει προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ανέφερε πως, μετά την επάξια εκλογή του από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ως ποιμενάρχου μίας μεγάλης εκκλησιαστικής επαρχίας, παρακολουθεί τη δραστηριότητα και το έργο του με χαρά και ικανοποίηση.

Επίσης, συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς των δύο Λυκείων για το έργο το οποίο επιτελούν, εμπνέοντας τους μαθητές τους με τα ιδανικά και τις αξίες του Γένους και της πίστεώς μας, απευθυνόμενος δε στους φιλολόγους καθηγητές τούς προέτρεψε να δίνουν μεγάλη σημασία στην ελληνομάθεια των μαθητών τους.

Προηγουμένως, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, στη σύντομη προσφώνησή του, εξέφρασε τον βαθύτατο σεβασμό του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και παρουσίασε τους μαθητές των δύο σχολείων, λέγοντας ότι είναι «παιδιά της Φθιώτιδος, και παιδιά του πατρός Βησσαρίωνος», τα οποία, όπως είπε, με λαχτάρα περιμένουν το άκουσμα ότι στον τόπο τους ζει ένας άγιος της ελεημοσύνης, της ανεξικακίας και της επιείκειας».

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Αγία Σοφία και την Παρασκευή οι μαθητές/ήτριες και οι καθηγητές παρακολούθησαν στο Πατριαρχείο τον Ακάθιστο Ύμνο από τον Πατριάρχη. Το Σάββατο επισκέφτηκαν την Παναγία των Βλαχερνών, την Παναγία Μπαλουκλιώτισσα (Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί) και με βόλτα στον Βόσπορο θαύμασαν την ευρωπαϊκή και ασιατική πλευρά της Πόλης και περιηγήθηκαν στη Θεολογική Σχολή  της Χάλκης.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την επίτευξη στον μέγιστο δυνατό βαθμό των τιθέμενων στόχων της.

Print Friendly, PDF & Email
Κοινή Χρήση