Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Φθιώτιδας στις ιαματικές πηγές Θερμοπυλών

Οι μαθητές και μαθήτριες των Εργαστηρίων Μαγειρικής – Ζαχαροπλαστικής, Γεωπονίας και Χειροτεχνίας του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φθιώτιδας, στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας του σχολείου και του προγράμματος “Περιβαλλοντικές διαδρομές στα ιαματικά νερά της Φθιώτιδας” που διοργάνωσε το ΚΕ.ΠΕ.Α. Στυλίδας – Υπάτης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στις Θερμοπύλες.

Το πρόγραμμα περιείχε, αρχικά, ξενάγηση στις ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη φύση και βίωσαν μία πολυαισθητηριακή εμπειρία. Γνώρισαν τη μυρωδιά που αναδύεται από τις ιαματικές πηγές, άγγιξαν το νερό και ένιωσαν τη θερμότητά του, είδαν όμορφες εικόνες φύσης και πολιτισμού και άκουσαν τρεχούμενα νερά αλλά και τον εκκωφαντικό απόηχο της σπουδαίας ιστορίας του τόπου τους. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού, η αξία του θερμαλισμού και η σύνδεση με την φύση και την ιστορία ήταν τα βασικά μηνύματα αυτής της δράσης.

Στη συνέχεια, έγινε επίσκεψη στο άγαλμα του Λεωνίδα και στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, όπου παρουσιάστηκε τρισδιάστατη ταινία μηκρού μήκους με θέμα τη μάχη στις Θερμοπύλες. Οι μαθητές καθηλώθηκαν από την εικονική πραγματικότητα, που αποτυπώνονταν στα ειδικά γυαλιά που φορούσαν, καθώς πίστευαν ότι είχαν μεταφερθεί σε μια νέα συναρπαστική διάσταση με έντονες δόσεις διάδρασης. Ταυτόχρονα, ενθουσιάστηκαν με τα όπλα που χρησιμοποιούσε ο Λεωνίδας και οι Σπαρτιάτες και ενδύθηκαν περικεφαλαία και ασπίδα στην προσπάθειά τους να ταυτιστούν συναισθηματικά με έναν Σπαρτιάτη στρατιώτη. Με αυτό τον τρόπο, καλλιεργήθηκε η ιστορική μνήμη και η εθνική αφύπνιση των μαθητών και ενισχύθηκε ο χαρακτήρας της μουσειακής εκπαίδευσης, ενώ τέλος ενδυναμώθηκε η ενσυναίσθηση, η αυτοπεποίθηση και η αυτογνωσία των μαθητών.

Η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φθιώτιδας, κα Χουσιάδα Σταυρούλα, οι συντονίστριες του προγράμματος κα Φουντούκη Μαρία, κα Νικολοπούλου Βασιλική, και κα Μπλιούμπα Χριστίνα, καθώς και οι υπόλοιποι συνοδοί εκπαιδευτικοί ευχαριστούν θερμά τους υπεύθυνους του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Στυλίδας- Υπάτης κ. Αγγελή Κωνσταντίνο και την κ. Μαμμή Ζωή για την άψογη οργάνωση και φιλοξενία.

Print Friendly, PDF & Email
Κοινή Χρήση

Σχολιάστε