ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΠΑΙΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η ΔΔΕ Φθιώτιδας με αφορμή τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τα πενήντα χρόνια προσφυγιάς και διαίρεσης του νησιού, τα 50 χρόνια αγνοουμένων και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα, στο σχεδιασμό και υλοποίηση προγράμματος με θέμα: «Κύπρος: 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή».

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να υλοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Κύπρο (στο πλαίσιο πολιτιστικών προγραμμάτων, ή εργαστηρίων δεξιοτήτων ή διαθεματικά σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα).

Οι εργασίες των σχολείων, θα παρουσιαστούν σε κεντρική εκδήλωση της Δ.Δ.Ε Φθιώτιδας που θα διεξαχθεί στη Λαμία κατά το τέλος Νοεμβρίου 2024, για την ημερομηνία της οποίας θα υπάρξει ενημέρωση.

Σκοπός του προγράμματος,  η γνωριμία των μαθητών/τριών μας και της εκπαιδευτικής κοινότητας με την ιστορία της Κύπρου και τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης και παράδοσης των εργασιών 30 Οκτωβρίου 2024.

 

Προϋποθέσεις συμμετοχής

1.Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στο πρόγραμμα είναι προαιρετική και να γίνεται με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.

2.Να μην παρακωλύεται με οποιονδήποτε τρόπο η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

3.Να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών/μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

4.Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι προαιρετική. Το συντονισμός της μαθητικής ομάδας αναλαμβάνει ένας εκπαιδευτικός ή και περισσότεροι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας (ένας έως τρείς).

 Προτεινόμενες θεματικές – ενδεικτικές προτάσεις – διαθεματική προσέγγιση

 

  • Στο μάθημα της Ιστορίας (αρχαίοι αποικισμοί, Κύπρος/Κρήτη/Δωδεκάνησα/Κοινές διαδρομές, Ιστορία της Κύπρου (η Κύπρος στην Αρχαιότητα, στη Βυζαντινή περίοδο, η Κύπρος στα Νεώτερα και σύγχρονα χρόνια, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμο κλπ), Κύπρος 1974, το χρονικό της εισβολής,
  • Στα Γλωσσικά μαθήματα (η Κύπρος στη Λογοτεχνία, η Κυπριακή διάλεκτος, φιλαναγνωσία, δημιουργική γραφή),
  • στη Φυσική αγωγή (κυπριακοί χοροί και οι ομοιότητες με χορούς διάφορων περιοχών της Ελλάδας),
  • στα Εικαστικά (η ανάπτυξη των τεχνών στην Κύπρο, δημιουργία εικαστικών έργων από τους μαθητές/τριες κ. α)
  • στη Μουσική (κυπριακά τραγούδια, κυπριακός μουσικός πολιτισμός, δημιουργία μουσικών συνθέσεων από τους μαθητές),
  • στην Πληροφορική (συγκέντρωση πληροφοριών από το διαδίκτυο, δημιουργία παρουσιάσεων, δημιουργία ιστότοπου κλπ),
  • στη Γεωγραφία (ανθρωπογεωγραφία Ελλάδας και Κύπρου, ο Ελληνισμός της Διασποράς, η διοικητική διαίρεση Ελλάδας και Κύπρου, φυσικός πλούτος της Κύπρου κλπ),
  • στο μάθημα των Θρησκευτικών, (Κύπρος: βυζαντινή αγιογραφία και βυζαντινή μουσική, σημαντικές εκκλησίες – μοναστήρια και η ιστορία τους, στα βήματα του Απ. Παύλου στην Κύπρο κ.α)
  • στην Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή (το σύνταγμα της Ελλάδας και της Κύπρου, η τοπική αυτοδιοίκηση σε Ελλάδα και Κύπρο, ανθρώπινα δικαιώματα κλπ).
  • Περιβαλλοντικές προκλήσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο

Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ.22313-52830

 

 

Ο  Διευθυντής

 Κωνσταντίνος Χ. Σπαλιώρας

       Δρ. Θεολογίας

Print Friendly, PDF & Email
Κοινή Χρήση

Σχολιάστε