ΑΕΙ: Ποια τμήματα μεταφέρονται σε άλλο Πανεπιστήμιο – Αντιδράσεις

ΑΕΙ: Ποια τμήματα μεταφέρονται σε άλλο Πανεπιστήμιο – Αντιδράσεις

Τμήματα αναμένεται να αλλάξουν ακαδημαϊκή στέγη, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με την ενσωμάτωση επτά τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, θα αποτελείται πλέον από 30 τμήματα και θα φιλοξενεί περίπου 29.000 φοιτητές, γεγονός που θα το καταστήσει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας.

Συγκεκριμένα, μεταφέρονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  επτά τμήματα που βρίσκονταν στη Δράμα και στην Καβάλα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Πρόκειται για τα τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών (Φυσική, Χημεία, Πληροφορική), της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών (Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας) και της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης (Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία, Λογιστική και Χρηματοοικονομική).

Επιπλέον, το παράρτημα της Νοσηλευτικής στην πόλη του Διδυμοτείχου θα μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, ενώ τα τμήματα Ψυχολογίας και Εργοθεραπείας θα προσφέρονται πλέον στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ενισχύοντας την ποικιλία των σπουδών που προσφέρει.

Ωστόσο, τα τμήματα Οινολογίας και Δασοπονίας, που είχαν μετακινηθεί στις Σέρρες από τη Δράμα, δεν θα αλλάξουν τον τόπο λειτουργίας τους,  επιβεβαιώνοντας τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας. Τέλος, όπως αναφέρεται, η αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Δράμας προς μελέτη αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση της εκπαιδευτικής κοινότητας στην περιοχή.

Οι αντιδράσεις για τις μεταφορές τμημάτων σε άλλο Πανεπιστήμιο

Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση έχει δημιουργήσει τις παρακάτω αντιδράσεις:

  • Αντιδράσεις στην Καβάλα από για την μετακίνηση από το ΔΙΠΑΕ στο ΔΠΘ
  • Το τμήμα Πληροφορικής του ΔΙΠΑΕ διαφωνεί με την απορρόφηση Τμημάτων από το ΔΠΘ (βλ. παρακάτω)
  • Αντιδρούν οι φοιτητές της Σχολής Φιλολογίας του ΔΠΘ στη συγχώνευση με τρία άλλα τμήματα

ΔΙΠΑΕ: «Έντονη ανησυχία για την απορρόφηση τμημάτων από το ΔΠΘ χωρίς καμία ενημέρωση»

Το τμήμα Πληροφορικής Καβάλας του ΔΙΠΑΕ διαφωνεί με την απορρόφηση τμημάτων – «Έντονη ανησυχία της για το κατά πόσο διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των υπό μεταφορά Τμημάτων»

Χωρίς καμία ενημέρωση προχωρά η σχεδιαζόμενη απορρόφηση των τμημάτων Πληροφορικής Καβάλας και Δράμας του ΔΙΠΑΕ από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ).

Το τμήμα Πληροφορικής Καβάλας δηλώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί ούτε για την γνωμοδότηση της ΕΘΑΑΕ αλλά ούτε και για τις αποφάσεις των Συγκλήτων του ΔΙΠΑΕ και του ΔΠΘ, όπως επιβάλλεται από τον ν. 4957/2022.

«Η Συνέλευση του Τμήματος, εκδηλώνει την έντονη ανησυχία της για το κατά πόσο διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των υπό μεταφορά Τμημάτων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχοντας την εμπειρία της πρόσφατης αλλαγής με την ένταξη του Τμήματος στο ΔΙΠΑΕ, η Συνέλευση του Τμήματος θεωρεί πως η ενδεχόμενη νέα απορρόφηση που σχεδιάζεται θα προκαλέσει πλήθος προβλημάτων προσαρμογής του Τμήματος στο νέο ακαδημαϊκό περιβάλλον του ΔΠΘ, που με βεβαιότητα θα ανακόψουν την αναπτυξιακή πορεία του Τμήματος Πληροφορικής» επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

«Η συνέλευση του Τμήματος Πληροφορικής διαφωνεί κατά πλειοψηφία μειοψηφούντος ενός μέλους ΔΕΠ με την ενδεχόμενη απορρόφηση των Τμημάτων των κόμβων Καβάλας και Δράμας του ΔΙΠΑΕ, καθώς θα δημιουργηθεί ένα άκαρπο κλίμα αμφιβολίας και αβεβαιότητας σε καθηγητές, φοιτητές και γονείς, με σημαντικό κόστος τόσο στην Ακαδημαϊκή και Φοιτητική κοινότητα, όσο και στην τοπική κοινωνία της Καβάλας» υπογραμμίζει.

Ψήφισμα του Τμήματος Πληροφορικής του ΔΙΠΑΕ για την ενδεχόμενη απορρόφηση Τμημάτων των κόμβων Καβάλας και Δράμας στο ΔΠΘ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Τμήμα Πληροφορικής (πρώην Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ) με την ένταξη του στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), αντιμετώπισε την μετάβαση αυτή ως μία ευκαιρία ανάπτυξης της επιστήμης της Πληροφορικής προς όφελος της Ελληνικής Εκπαίδευσης και Οικονομίας, και ιδιαίτερα της τοπικής κοινωνίας της Καβάλας και της ευρύτερης Περιφέρειας ΑΜΘ.

Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια συνεχούς εργασίας και έντονης προσπάθειας όλων των μελών του Τμήματος Πληροφορικής, έχουν επιτευχθεί σημαντικά επιτεύγματα:

Επιτυχής πιστοποίηση του ΠΠΣ με βαθμολογία 9Α – 3Β. Η βαθμολογία αυτή είναι μία από τις υψηλότερες σε ολόκληρο το ΔΙΠΑΕ.

 Το Τμήμα Πληροφορικής είναι υψηλής ζήτησης δεδομένου ότι ο αριθμός εισακτέων φοιτητών κινείται σταθερά στους πλέον των 200 φοιτητών ανά έτος (συνολικά πάνω από 2000 φοιτητές). Υψηλό ποσοστό 1ης-3ης προτίμησης στις επιλογές των φοιτητών στο μηχανογραφικό δελτίο, που υπερβαίνει το 60%.

Το Τμήμα Πληροφορικής έχει αποκτήσει το δικό του “brand name”, το επιλέγουν συνειδητά οι φοιτητές, ενώ κατά μέσο όρο 30 φοιτητές/έτος το επιλέγουν για μεταγραφή από άλλα Περιφερειακά Τμήματα Πληροφορικής.

Αύξηση κατά 18.5% της βάσης εισαγωγής από την ένταξη στο ΔΙΠΑΕ, με αρκετά υψηλή ΕΒΕ (1.1).

Λειτουργεί με επιτυχία 2 καινοτόμα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τομέα της Πληροφορικής (MPhil και Ξενόγλωσσο ΠΜΣ) με πλέον των 150 μεταπτυχιακών φοιτητών, ενώ στο Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών είναι εγγεγραμμένοι 27 υποψήφιοι διδάκτορες, οι οποίοι επέλεξαν συνειδητά το Τμήμα Πληροφορικής για Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές σπουδές τους. 

Πρόγραμμα Διεθνοποίησης Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών με ενεργούς φοιτητές της αλλοδαπής σε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό κύκλο σπουδών.

Διαχειρίζεται με επιτυχία σημαντικό αριθμό έργων ο προϋπολογισμός των οποίων για το ΔΙΠΑΕ την τελευταία 3ετία αγγίζει τα 4 εκατομμύρια ευρώ απασχολώντας έναν σημαντικό αριθμό νέων ερευνητών στην Καβάλα και στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Έκδοση 2 εθνικών πατεντών και δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών ίδρυσης Spin-off εταιριών με έδρα την Καβάλα.  Τρεις καθηγητές του Τμήματος Πληροφορικής έχουν συμπεριληφθεί σε παγκόσμιες λίστες του 2% των κορυφαίων επιστημόνων στον τομέα τους.

Σημαντικός αριθμός διακρίσεων σε διεθνή συνέδρια (10) και διαγωνισμούς (4) και την UNESCO. Πλήθος συνεργασιών με τοπικούς φορείς, εταιρίες, Υπουργεία (Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθώς και Ψηφιακής Διακυβέρνησης), την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) και πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Αξίζει να επισημανθεί ότι:

Οι Πρυτανικές αρχές του ΔΙΠΑΕ είναι αρωγός αυτής της προσπάθειας του Τμήματος για ανάπτυξη, παρέχοντας νέες θέσεις μελών ΔΕΠ, συμβασιούχων διδασκόντων και κάθε άλλο μέσο, με στόχο την προώθηση της Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης και Αριστείας στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Ανάλογα επιτεύγματα έχουν να επιδείξουν όλα τα Τμήματα των κόμβων της Καβάλας και της Δράμας του ΔΙΠΑΕ. Η σχεδιαζόμενη απορρόφηση των Τμημάτων Καβάλας και Δράμας του ΔΙΠΑΕ από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αποτελεί επίκαιρο θέμα που αφορά το Τμήμα μας άμεσα, χωρίς να έχουμε ενημερωθεί ούτε για την γνωμοδότηση της ΕΘΑΑΕ αλλά ούτε και για τις αποφάσεις των Συγκλήτων του ΔΙΠΑΕ και του ΔΠΘ, όπως επιβάλλεται από τον ν. 4957/2022. Η Συνέλευση του Τμήματος, εκδηλώνει την έντονη ανησυχία της για το κατά πόσο διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των υπό μεταφορά Τμημάτων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχοντας την εμπειρία της πρόσφατης αλλαγής με την ένταξη του Τμήματος στο ΔΙΠΑΕ, η Συνέλευση του Τμήματος θεωρεί πως η ενδεχόμενη νέα απορρόφηση που σχεδιάζεται θα προκαλέσει πλήθος προβλημάτων προσαρμογής του Τμήματος στο νέο ακαδημαϊκό περιβάλλον του ΔΠΘ, που με βεβαιότητα θα ανακόψουν την αναπτυξιακή πορεία του Τμήματος Πληροφορικής. Η συνέλευση του Τμήματος Πληροφορικής διαφωνεί κατά πλειοψηφία μειοψηφούντος ενός μέλους ΔΕΠ με την ενδεχόμενη απορρόφηση των Τμημάτων των κόμβων Καβάλας και Δράμας του ΔΙΠΑΕ, καθώς θα δημιουργηθεί ένα άκαρπο κλίμα αμφιβολίας και αβεβαιότητας σε καθηγητές, φοιτητές και γονείς, με σημαντικό κόστος τόσο στην Ακαδημαϊκή και Φοιτητική κοινότητα, όσο και στην τοπική κοινωνία της Καβάλας.

Τμήμα Πληροφορικής, Σχολή Θετικών Επιστημών Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Πανεπιστημιούπολη Καβάλας

ΔΠΘ: Έκκληση από τους φοιτητές για να μην συγχωνευτεί το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας

ΔΠΘ: Συγχωνεύουν τρία τμήματα κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών

Ο Πρύτανης του ΔΠΘ ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι τρία τμήματα της σχολής κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών θα συγχωνεύσει η ελληνική κυβέρνηση.

Σε κείμενο τους, η Πρωτοβουλία Φοιτητ(ρι)ών, Αποφοίτων, Ερευνητ(ρι)ών, Συμβασιούχων διδασκόντων/ουσών ενάντια στη συγχώνευση του Τ.Ε.Φ. , αλλά και η Συνέλευση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, εξηγούν γιατί μια τέτοια απόφαση είναι λανθασμένη και θα υποβαθμίσει σημαντικά το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου, καλώντας Πρύτανη και Υπουργείο σε επανεξέταση της απόφασης.

Η Συνέλευση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είναι αδιανόητη μια τέτοια ενέργεια συρρίκνωσης της Ελληνικής Φιλολογίας στην Ελληνική Επικράτεια και ειδικά στη Θράκη».

Παράλληλα, η Πρωτοβουλία φοιτητών/τριών της σχολής, τονίζει ότι «δεν θεωρούμε πως η λύση είναι η συγχώνευσή τους με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, αλλά η ουσιαστική στήριξη και αναβάθμισή τους».

Το κείμενο της Πρωτοβουλίας φοιτητών/τριών, ερευνητών.τριών και συμβασιούχων:

Πριν λίγες μέρες, ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ανακοίνωσε, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει καμία διαβούλευση, τη συγχώνευση των τριών τμημάτων της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών: Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών. Ως αιτιολογία επικαλέστηκε το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν τα δύο τελευταία τμήματα, εξαιτίας του οποίου θα πρέπει να «θυσιαστεί» και ένα υγιές και βιώσιμο τμήμα, όπως η Ελληνική Φιλολογία.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε, σε αυτό το σημείο, πως αγωνιούμε πραγματικά για τη βιωσιμότητά των έτερων τμημάτων της Σχολής, αλλά δεν θεωρούμε πως η λύση είναι η συγχώνευσή τους με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, αλλά η ουσιαστική στήριξη και αναβάθμισή τους. Είμαστε, όμως, αντίθετοι και αντίθετες με τον τρόπο που αποφασίστηκαν τα παραπάνω από την Ελληνική Κυβέρνηση και την Πρυτανεία, χωρίς συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, χωρίς μελέτη και σχεδιασμό.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας είναι ένα υγιές, βιώσιμο και δραστήριο τμήμα. Στα τριάντα σχεδόν χρόνια λειτουργίας του, έχουν αποφοιτήσει από αυτό χιλιάδες προπτυχιακοί/ες, μεταπτυχιακοί/ες και διδακτορικοί/ες φοιτητ(ρι)ές. Είναι, συγχρόνως, ένα από τα πιο εξωστρεφή τμήματα του Δημοκριτείου, όπως αποδεικνύεται από το πλήθος των διεθνών συνεδρίων του, των δράσεων και εκδηλώσεών του, τη σταθερή συνεργασία του με φορείς της πόλης και την πολύπλευρη συνεισφορά του στην τοπική κοινωνία (βλ. λ.χ. κοινωνικό φροντιστήριο, δράσεις για μαθητές, πρακτική φοιτητών κ.λπ.).

Παράλληλα, μπορεί να υπερηφανεύεται για τα υψηλής ποιότητας μεταπτυχιακά προγράμματά του και την υψηλή επιπέδου έρευνά του, όπως μπορεί να συμπεράνει κανείς από τις μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές έρευνες που έχουν εκπονηθεί σε αυτό, τα δεκάδες χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα που έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν οι ερευνητές και διδάσκοντές του, το επιστημονικό προφίλ των μελών του κ.λπ. Όσον αφορά, τέλος, στην επιλεξιμότητα του Τμήματος, πρέπει να σημειώσουμε πως ο αριθμός των εισακτέων είναι πάνω από τον μέσο όρο των υπόλοιπων Τμημάτων Φιλολογίας, και ποτέ έως τώρα δεν τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητάς του.

Εκτός όλων των παραπάνω, είμαστε ριζικά αντίθετοι/ες με την άδικη και παράλογη απόφαση της συγχώνευσης του Τμήματός μας, και για τους ακόλουθους επιπλέον λόγους:

– γιατί το νέο Τμήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα είναι ανομοιογενές ως προς το επιστημονικό του πεδίο και θα επηρεάσει αρνητικά το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ως προς την επιλεξιμότητα, την εξειδίκευση του πτυχίου, τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων και το ερευνητικό/ακαδημαϊκό προφίλ των μελών του,

– γιατί το νέο Τμήμα θα θεωρηθεί υπεράριθμο και θα περιοριστούν πάρα πολύ οι δυνατότητες προκήρυξης νέων θέσεων σταθερής εργασίας ή ακόμα και προσωρινής απασχόλησης άνεργων διδακτόρων για απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας,

– γιατί είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα η κατάργηση τμήματος εθνικής γλώσσας και φιλολογίας, αντικειμένων που εξετάζονται παγκοσμίως στις γενικές εισαγωγικές εξετάσεις,

 γιατί είμαστε αντίθετες και αντίθετοι με την υποτίμηση της Φιλολογίας ως αυτόνομης επιστήμης, την υποβάθμιση των Φιλολογικών και ευρύτερα Ανθρωπιστικών σπουδών και την παραγνώριση της τεράστιας συνεισφοράς τους στον πολιτισμό,

– γιατί είμαστε αντίθετες/οι στην προσπάθεια της νυν Κυβέρνησης, ήδη από την προηγούμενη θητεία της, να συρρικνώσει και να υποβαθμίσει το δημόσιο Πανεπιστήμιο,

– τέλος, γιατί θα δημιουργηθεί ένα κακό προηγούμενο, και είναι βέβαιο πως με παρόμοιο κίνδυνο θα βρεθούν αντιμέτωπα όλα τα τμήματα των Φιλοσοφικών και ευρύτερα Ανθρωπιστικών Σχολών της χώρας.

Καλούμε, λοιπόν, τον Πρύτανη και το Υπουργείο να επανεξετάσουν την εν λόγω απόφαση, με την οποία δεν διαφωνούν μόνο όσοι φοιτούν ή εργάζονται στο Τ.Ε.Φ., αλλά και η πλειονότητά των πανεπιστημιακών φιλολόγων της χώρας.

Πρωτοβουλία Φοιτητ(ρι)ών, Αποφοίτων, Ερευνητ(ρι)ών, Συμβασιούχων διδασκόντων/ουσών ενάντια στη συγχώνευση του Τ.Ε.Φ.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας της Συνέλευσης του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.

Τα μέλη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. ενημερωθήκαμε για την ήδη ειλημμένη απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να νομοθετήσει, και μάλιστα άμεσα, την συγχώνευση των τριών Τμημάτων της Σ.Κ.Α.Σ. του Δ.Π.Θ. σε ένα Τμήμα, και δηλώνουμε απερίφραστα την έντονη αντίθεσή μας σ’ αυτήν την ενέργεια και την λύπη μας για την σπουδή στον τρόπο μεθόδευσής της.

Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητη μια τέτοια ενέργεια συρρίκνωσης της Ελληνικής Φιλολογίας στην Ελληνική Επικράτεια και ειδικά στη Θράκη. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν καταργούνται τα Τμήματα της εθνικής γλώσσας και φιλολογίας, αντικείμενα τα οποία εξετάζονται στις γενικές εισαγωγικές εξετάσεις παγκοσμίως. Ακόμη και αν οι υποψήφιοι όλης της χώρας έπαυαν να επιλέγουν την Ελληνική Φιλολογία, δεν θα νομιμοποιούνταν καμία Ελληνική κυβέρνηση να την καταργήσει για αυτονόητους λόγους.

Η συγχώνευση που επιχειρείται θα ήταν προφανής απόδειξη της αδιαφορίας των κυβερνώντων για τη Θράκη ειδικότερα και για την ελληνική περιφέρεια γενικότερα, και μάλιστα αντιφατική ενέργεια στο πλαίσιο της πολιτικής για ενίσχυση και επέκταση του Δ.Π.Θ. και την ανάδειξή του ως τρίτου μεγαλύτερου Α.Ε.Ι.

Ειδικότερα, για το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας η συγχώνευση αυτή θα αποτελούσεεντελώς άδικη υποβάθμιση, όπως αποδεικνύουν τα αντικειμενικά δεδομένα: Το Τμήμα, που πλησιάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του, παρουσιάζει πολύ ικανοποιητική επιλεξιμότητα (ο αριθμός εισαγομένων/πρωτοετών φοιτητών είναι εφέτος πάνω από τον μέσο όρο των Τμημάτων Φιλολογίας της χώρας, ενώ η μικρή κάμψη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έχει πολλές αιτίες και δεν αφορά μόνο στο συγκεκριμένο Τμήμα). Το υψηλό επιστημονικό προφίλ των μελών του, η διοργάνωση συνεδρίων και η παραγωγή επιστημονικού έργου εν γένει αναγνωρίζονται από την διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Από τα τρία Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του (τα δύο Διϊδρυματικά) αποφοιτούν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό πάρα πολλοί διπλωματούχοι. Στο Τμήμα υλοποιούνται ερευνητικά προγράμ­ματα υψηλού προϋπολογισμού, προσοδοφόρα για το Δ.Π.Θ. και την ευρύτερη Περιφέρεια. Επιπλέον, το Τμήμα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της αγοράς και η εργασιακή απορρόφηση των αποφοίτων του αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία ως απολύτως ικανοποιητική. Η εξωστρέφεια του Τμήματος και η σύνδεσή του με την τοπική (και όχι μόνο) κοινωνία είναι επίσης αδιαμφισβήτητες. Στις σχετικά πρόσφατες πιστοποιήσεις του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών δεν διατυπώθηκε η παραμικρή αμφισβήτηση της βιωσιμότητας του Τμήματος.

Και, παρά τα παραπάνω, έχει αποφασιστεί ότι αξίζει να θυσιαστεί αυτό το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας εξαιτίας της χαμηλής βιωσιμότητας των άλλων δύο Τμημάτων της Σ.Κ.Α.Σ., και ενώ το ίδιο είναι απολύτως υγιές.

Όμως: Η συγχώνευση όχι μόνο δεν θα κάνει πιο ελκυστικό για τους υποψηφίους το ένα και μοναδικό νέο Τμήμα που θα προκύψει, εφόσον αυτό θα έχει επιστημονική ανομοιογένεια, αλλά, αντίθετα, θα παρασύρει σε περιπέτειες βιωσιμότητας και το καθ’ όλα υγιές Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, και θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές συνέπειες στην επιλεξιμότητα, στην εξειδίκευση του πτυχίου, στις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων, αλλά και στο ερευνητικό/ακαδημαϊκό προφίλ των μελών του.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι, για να ενισχυθούν τα αδύναμα Τμήματα και παραμένουμε πρόθυμοι να συνδράμουμε για την επίλυση του προβλήματος, όπως ήδη έχουμε δηλώσει στη σχετική ενημερωτική συνάντηση, μέσα σε κλίμα συνεργασίας και παραγωγικής συζήτησης.

Τα μέλη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *