Πολυνομοσχέδιο (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, ΕΑΠ, ΔΠΘ): Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση

Πολυνομοσχέδιο (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, ΕΑΠ, ΔΠΘ): Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση

Μέχρι 20 Φεβρουαρίου στη Βουλή

Στις αρχές της εβδομάδας, τέθηκε σε  επταήμερη δημόσια διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το  οποίο περιλαμβάνει:

  • Μη Κερδοσκοπικά Μη  Κρατικά Πανεπιστήμια
    Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών Πανεπιστημίων
  • Την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και,
    Την πλήρη διοικητική αυτοδυναμία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).

Η δημόσια διαβούλευση θα κρατήσει μια εβδομάδα με στόχο  το αργότερο στις 20 Φεβρουαρίου το πολυνομοσχέδιο να έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Δεκτές θα κάνει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης τις    περισσότερες από τις προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων,οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για το “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο”, όπως ο ίδιος δήλωσε .

«Στις διατάξεις που αφορούν στο δημόσιο Πανεπιστήμιο θα περιληφθούν οι περισσότερες από τις προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.
Με “ανάγνωση” του άρθρου 16, όπως η επιβολή διδάκτρων σε ΕΑΠ και Μεταπτυχιακά, και του ενωσιακού δικαίου ο νόμος για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Στην “ανάγνωση” του άρθρου 16, όπως έγινε με την επιβολή διδάκτρων στο ΕΑΠ και στα Μεταπτυχιακά, και όχι στο άρθρο 28 θα στηριχθεί ο νέος νόμος για τα Μη Κερδοσκοπκά-Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, σύμφωνα με   δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη.

Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας σχετικά με το άρθρο 16 του Συντάγματος έχουν ως εξής:

  •    Στο Σύνταγμα υπάρχει ο όρος “ανάγνωση”, όπως πως λέμε το Σύνταγμα ερμηνεύεται.
  • Υπό αυτή την έννοια αυτή θα μπορούσε κανείς να  προσθέσει τα εξής:
  • Να δει την εξέλιξη της  ερμηνείας του άρθρου 16 μέσα στον χρόνο . Αν ανοίξουμε το άρθρο 16 και αρχίσουμε  να  το διαβάζουμε θα δούμε ότι  υπάρχει η λέξη δωρεάν . Όμως έχουμε δίδακτρα στο Ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, στα Μεταπτυχιακά.
  • Τι έχει έρθει να πει το  Συμβούλιο της Επικρατείας  εδώ; Ότι  το 1975 δεν υπήρχαν Μεταπτυχιακά, οπότε μπορούμε να έχουμε δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά, παρότι λέμε δωρεάν στο Σύνταγμα.
  • Τι κάναμε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο; Έχουμε δίδακτρα και στα Προπτυχιακά.
  • Τι έχει πει η διοικητική δικαιοσύνη;   Έχει πει ότι δεν υπήρχε  εξ αποστάσεως εκπαίδευση το 1975, όπως υπάρχει σήμερα στο ΕΑΠ  . Άρα μπορεί να γίνει αυτή η ερμηνεία.
  • Υπάρχουν και πολλές άλλες μεταβολές  που έχουν συντελεστεί μέσα στον χρόνο.
  • Το 1975 δεν υπήρχε η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ)  και δεν υπήρχαν και σχετικές ενωσιακές  αποφάσεις  .
  • Σε ότι αφορά τα παραρτήματα  με πιο θεμελιώδεις  αυτές που αναφέρονται στις  γνωμοδοτήσεις των κορυφαίων καθηγητών συνταγματικού δικαίου , όπου αυτές έρχονται να φωτίσουν  αυτή την ανάγνωση του Συντάγματος, θεωρούμε επιβεβλημένο να γίνει  ο σχετικός νόμος για το εθνικό συμφέρον

Το ΣτΕ για τα δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά

Το Συμβούλιο της Επικρατείας  στο σκεπτικό της  απόφασής του για την επιβολή διδάκτρων στα Μεταπτυχιακά ,  μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:

  • Όταν ο συντακτικός νομοθέτης θέσπισε με το Σύνταγμα του 1975 το εν λόγω κοινωνικό δικαίωμα και για την ανώτατη εκπαίδευση είχε υπόψη του το θεσμικό πλαίσιο και το κόστος λειτουργίας των προπτυχιακών σπουδών ενώ απουσίαζαν σχεδόν από τα ελληνικά πανεπιστήμια οι μεταπτυχιακές σπουδές (βλ. σελ. 5 Εισηγητ. Εκθ. ν. 1268/82) και το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο.
  • Ενόψει αυτού, ως προς τις μεταπτυχιακές σπουδές και την εκπόνηση διδακτορικής εργασίας εναπόκειται στην εκτίμηση του κοινού νομοθέτη, να επιβάλλει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές εκτός από την κρατική επιχορήγηση και δίδακτρα, για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών.

Η απόφαση 705/2010 Διοικητικού Εφετείου Πατρών

Το Διοικητικό Εφετείο Πατρών στην με πλειοψηφία (2 προς 1) απόφασή του για την επιβολή διδάκτρων στο ΕΑΠ, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

  • Το δικαίωμα παροχής δωρεάν παιδείας από τα κρατικά εκπαιδευτήρια έχει πεδίο εφαρμογής στις καθιερωμένες τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες, δηλαδή τη στοιχειώδη, τη μέση και την ανώτατη».
  • Το κοινωνικό  δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία δεν ισοδυναμεί και με γενική απαγόρευση επιβολής διδάκτρων για φοίτηση σε κρατικά εκπαιδευτήρια.
  • Είναι, κατ’ αρχάς, θεμιτή η είσπραξη διδάκτρων για εκπαιδευτικές υπηρεσίες, που δεν εντάσσονται στο τυποποιημένο σύστημα σπουδών είτε γιατί προβλέπονται ως δεύτερη ευκαιρία για πολίτες τους οποίους εγγράφουν χωρίς διαγωνισμό (δια βίου εκπαίδευση) είτε γιατί διεξάγονται εκτός διδακτηρίων και με ειδικές εκπαιδευτικές μεθόδους (εξ αποστάσεως εκπαίδευση).

Τα κριτήρια

Η δικαστική απόφαση αιτιολογεί τα κριτήρια για την επιβολή διδάκτρων ως εξής:

  • Και τούτο, γιατί η εν λόγω εκπαίδευση δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτήν που απευθύνεται κυρίως προς όλους τους νέους, την οποία το Σύνταγμα χαρακτηρίζει ως βασική αποστολή του Κράτους και αποβλέπει στην επιστημονική κατάρτιση και επαγγελματικό προσανατολισμό αυτών στο γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους, αλλά παρέχεται πρωτίστως και κυρίως σε πολίτες είτε για συμπλήρωση των γνώσεών τους είτε για επαγγελματικό αναπροσανατολισμό της ζωής τους.
  • Κατά συνέπεια, δεν προσκρούει στη συνταγματική αρχή της δωρεάν παιδείας η καταβολή χρηματικού ποσού συμμετοχής στις δαπάνες εκπαίδευσης του ΕΑΠ, που … έχει ως βασική αποστολή τη συνεχή επιμόρφωση και μετεκπαίδευση των πολιτών.
  • Τούτο δε επιτυγχάνεται με μορφές εκπαίδευσης που δεν απαιτούν αναγκαίως συνεχή παρακολούθηση και πραγματοποίηση φροντιστηριακών ή εργαστηριακών ασκήσεων αλλά μπορούν να παρέχονται με τη χρήση των σύγχρονων τεχνικών μέσων επικοινωνίας ή ενημέρωσης.

Επομένως,   είναι ένα νέου τύπου πανεπιστήμιο, τονίζει το δικαστήριο στην απόφασή του,  το οποίο διαφέρει ουσιωδώς από τα υπόλοιπα, τόσο ως προς την οργανωτική δομή του, όσο και κυρίως ως προς τη μέθοδο διδασκαλίας που ακολουθεί, δηλαδή την εξ αποστάσεως μετάδοση γνώσεων. Ενόψει τούτου, η συμμετοχή των φοιτητών του στις δαπάνες λειτουργίας του (άρθρο 5 παρ. 6 του ν. 2552/1997) δεν είναι αντίθετη στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δωρεάν παιδείας .

  • {Η εισήγηση των Πρυτάνεων:Οι 15 προτάσεις των Πρυτάνεων για Ψηφιακό Εκσυγχρονισμό των ΑΕΙ, οικονομικά , διοικητικά και θέματα στελέχωσης 

    Δεκαπέντε προτάσεις για Ψηφιακό  Εκσυγχρονισμό των ΑΕΙ, οικονομικά , διοικητικά και  θέματα στελέχωσης κατέθεσε το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων στον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη, τις οποίες  ήδη έχει παρουσιάσει   κατ΄ αποκλειστικότητα το esos.

    Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής προτάσεις:

    Α. Ψηφιακός Εκσυγχρονισμός

    1.     Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ιδρυματικής Διαχείρισης (ενοποιημένο λογισμικό μισθοδοσίας, φοιτητολογίου, διαχείρισης εστιών και σίτισης, ιδρυματικής περιουσίας, Alumni με δυνατότητα διασύνδεσης με Πληροφοριακά Συστήματα του Υ. ΠΑΙ.Θ.Α. και φορέων όπως η ΕΘΑΕΕ, Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ με δυνατότητα Business Intelligence).
    2.     Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Διοικητικών Διαδικασιών (λογισμικό που ψηφιοποιεί τις διοικητικές διαδικασίες βάσει της νομοθεσίας για την κεντρική διοίκηση και τις ακαδημαϊκές μονάδες με δυνατότητα έκδοσης ψηφιακών πιστοποιητικών).

    Β. Οριζόντια Θέματα Πανεπιστημίων

    Β.1 Διοικητικά Θέματα και Νομοθετικές Ρυθμίσεις

    1.     Αυτονομία στην εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού (έγκριση αρχική και τελικός απολογισμός μόνο από Υ. ΠΑΙ.Θ.Α. – χρήση ταμειακών διαθεσίμων κλπ.).
    2.     Δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από τα Ιδρύματα για ιδία κατανάλωση (νομοθετικές ρυθμίσεις).
    3.     Απλούστευση των διαδικασιών διορισμού μελών ΔΕΠ (άμεσος διορισμός μετά τον έλεγχο νομιμότητας και την πράξη διορισμού του Πρύτανη).
    4.     Αυτόματη προκήρυξη θέσεων μετά από συνταξιοδότηση μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ.
    5.     Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας που αφορά τις ΕΑΔΠΠ για τη σύνταξη κανονισμού λειτουργίας, νέου καταστατικού και προγραμματικής σύμβασης έως 31/12/2023
    6.     Έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των Παν/μιων (με βάσει τις προβλέψεις του  Ν.4957). Π.χ. λειτουργία καταστημάτων εντός του χώρου των Παν/μίων.

    Β.2 Οικονομικά θέματα και Στελέχωση

    1.     Στελέχωση με εκπαιδευτικό διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.
    2.     Αύξηση πόρων φοιτητικής μέριμνας (αύξηση προϋπολογισμού για σίτιση – εξασφάλιση στέγασης – χρηματοδότηση έργων ΑΜΕΑ).
    3.     Διδάσκοντες απόκτησης Ακαδημαϊκής Εμπειρίας, Κοινωνική Μέριμνα και Πρακτική Άσκηση στη νέα προγραμματική περίοδο
    4.     Μεταφορά των θέσεων της Παν/μιακής Αστυνομίας (και των ατόμων αυτών) στα Παν/μια ως θέσεις φυλάκων
    5.     Εκ νέου ενεργοποίηση κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις του θεσμού της μετάταξης εκπαιδευτικών ειδικών προσόντων (διδακτορικό κλπ.) σε θέσεις ΕΔΙΠ στα Παν/μια (π.χ. μετάταξη μόνο σε τμήματα που δεν έχουν ξαναδεχτεί τέτοιες περιπτώσεις ή έως συγκεκριμένο ποσοστό επί των μελών ΔΕΠ (π.χ. έως 10% των μελών ΔΕΠ του τμήματος))
    6.     Ανανέωση εκπαιδευτικού και ερευνητικού εργαστηριακού εξοπλισμού
    7.     Οριζόντια δυνατότητα παροχής υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές σε όλα τα ερευνητικά προγράμματα.

    Οι 51 αλλαγές στο νόμο “Κεραμέως”

    Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 51 συνολικά αλλαγές στο νόμο για τα ΑΕΙ  (Ν.4957/2022), της πρώην υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως , ζητούν οι Πρυτάνεις από τον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη,τις οποίες ήδη έχει παρουσιάσει  κατ΄ αποκλειστικότητα το esos.

    Τις  προτάσεις αυτές τις κατέθεσε   ιδιοχείρως στον υπουργό, το προεδρείο των Πρυτάνεων .

    Ειδικότερα οι 51 αλλαγές που ζητούν οι Πρυτάνεις στο νόμο “Κεραμέως”   είναι οι εξής:

    Άρθρο 12 (Αντιπρυτάνεις): «1. Οι Αντιπρυτάνεις δύνανται να κατέχουν παράλληλα τη θέση Διευθυντή Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, Ξενόγλωσσου Προγράμματος Σπουδών, Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου, Πανεπιστημιακής Κλινικής, Πανεπιστημιακού Μουσείου και Ερευνητικού Ινστιτούτου». à Δεν καθίσταται σαφές αν ο νομοθέτης αναφέρεται στον Επιστημονικό Διευθυντή του Ερευνητικού Ινστιτούτου (άρθρο 133) ή στον Διευθυντή του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (άρθρο 269).

    Άρθρο 14 (Συμβούλιο Διοίκησης): «1. Το Συμβούλιο Διοίκησης (Σ.Δ.) έχει τις αρμοδιότητες του παρόντος και όσες άλλες προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), εφόσον αυτές δεν έχουν ανατεθεί από τον νόμο σε άλλα όργανα του Α.Ε.Ι. Ειδικότερα, το Συμβούλιο Διοίκησης ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες: […] ιη) Συγκροτεί το Τεχνικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.» à Ο νόμος δεν περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το Τεχνικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, πλην του άρθρου 223 παρ.2 που αναφέρει πως με τον Εσωτερικό Κανονισμό μπορούν να ρυθμίζονται: ιστ) θέματα σχετικά με τη συγκρότηση και λειτουργία Επιτροπών που προβλέπονται στον παρόντα και των επιμέρους Επιτροπών που συγκροτούνται με αποφάσεις των Α.Ε.Ι., καθώς και τη δυνατότητα συγκρότησης τεχνικού συμβουλίου και οικονομικού συμβουλίου του Α.Ε.Ι. και τις αρμοδιότητές τους,

    Άρθρο 14 (Συμβούλιο Διοίκησης): «1. Το Συμβούλιο Διοίκησης (Σ.Δ.) έχει τις αρμοδιότητες του παρόντος και όσες άλλες προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), εφόσον αυτές δεν έχουν ανατεθεί από τον νόμο σε άλλα όργανα του Α.Ε.Ι. Ειδικότερα, το Συμβούλιο Διοίκησης ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες: […] ιθ) Εγκρίνει τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ή συμφωνιών με άλλους φορείς του δημοσίου τομέα.» à Η αρμοδιότητα μοιάζει ήδη να καλύπτεται από την περίπτωση θ’ της διάταξης, σύμφωνα με την οποία, το Συμβούλιο Διοίκησης εγκρίνει το περιεχόμενο των πάσης φύσεως συμβάσεων με φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεσμεύουν το Α.Ε.Ι.

    Άρθρο 14 (Συμβούλιο Διοίκησης): «1. Το Συμβούλιο Διοίκησης (Σ.Δ.) έχει τις αρμοδιότητες του παρόντος και όσες άλλες προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), εφόσον αυτές δεν έχουν ανατεθεί από τον νόμο σε άλλα όργανα του Α.Ε.Ι. Ειδικότερα, το Συμβούλιο Διοίκησης ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες: […] λα) Συντάσσει ετήσια έκθεση πεπραγμένων, την οποία κοινοποιεί στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.).» à Αντίστοιχη ρύθμιση περιλαμβάνεται και στο άρθρο 15 παρ.1 για τον Πρύτανη: «Ειδικότερα ο Πρύτανης ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες: κ) Συντάσσει ετήσια έκθεση πεπραγμένων, την οποία υποβάλλει προς το Σ.Δ. και τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι.». Κατά τούτο, δεν είναι σαφές αν πρόκειται για διακριτές εκθέσεις πεπραγμένων ή πρόκειται για την ίδια η οποία συντάσσεται από τον Πρύτανη και εγκρίνεται από το Συμβούλιο Διοίκησης.

    Άρθρο 15 (Αρμοδιότητες Πρύτανη): «1. Ο Πρύτανης έχει τις αρμοδιότητες του παρόντος και όσες άλλες προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), εφόσον αυτές δεν έχουν ανατεθεί από τον νόμο σε άλλα όργανα του Α.Ε.Ι. Ειδικότερα ο Πρύτανης ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες: […] κε) Εισηγείται προς τη Σύγκλητο τα μέλη του Συμβουλίου του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ., μετά από πρόταση της Κοσμητείας κάθε Σχολής». à Διαφορετική η ρύθμιση του άρθρου 114 παρ.2 στο οποίο δεν προβλέπεται εισηγητική αρμοδιότητα του Πρύτανη: «Με απόφαση της Συγκλήτου συγκροτείται το Συμβούλιο του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ., το οποίο αποτελείται από τον Πρύτανη ή έναν (1) από τους Αντιπρυτάνεις, στον οποίο ανατίθεται ο τομέας της διά βίου μάθησης, ως Πρόεδρό του , και έναν (1) εκπρόσωπο από κάθε Σχολή του Α.Ε.Ι., μετά από εισήγηση της Κοσμητείας».

    Άρθρο 16 (Σύγκλητος): «4. Η Σύγκλητος έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες  και όσες άλλες προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι., εφόσον αυτές δεν έχουν ανατεθεί από τον νόμο σε άλλα όργανα του Α.Ε.Ι.: […] β) Εγκρίνει τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας των προγραμμάτων σπουδών.» à Στο άρθρο 30 παρ.1 υπάρχει πρόβλεψη και για αρμοδιότητα της Συγκλήτου να εγκρίνει και τον Εσωτερικό Κανονισμό του Τμήματος, ο οποίος συντάσσεται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Η αρμοδιότητα αυτή δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες του άρθρου 16.

    Άρθρο 16 (Σύγκλητος): «4. Η Σύγκλητος έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες  και όσες άλλες προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι., εφόσον αυτές δεν έχουν ανατεθεί από τον νόμο σε άλλα όργανα του Α.Ε.Ι.: […] ιγ) Συγκροτεί το Συμβούλιο του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.  και ορίζει τον Διευθυντή Επιμόρφωσης του Κέντρου, κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη.» à Η ρύθμιση αυτή είναι σύμφωνη με το άρθρο 15 παρ.1κε’, που κάνει λόγο για απόφαση Συγκλήτου μετά από εισήγηση του Πρύτανη, αλλά διαφορετική από τα άρθρα 23 παρ.2 και 114 παρ.2, που προβλέπουν εισήγηση από τις Κοσμητείες.

    Άρθρο 16 (Σύγκλητος): «4. Η Σύγκλητος έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες  και όσες άλλες προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι., εφόσον αυτές δεν έχουν ανατεθεί από τον νόμο σε άλλα όργανα του Α.Ε.Ι.: […] ιστ) Επιλέγει, κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ. του ΠΑ.Κ.Ε.Κ., τους Επιστημονικούς Διευθυντές των Ερευνητικών Ινστιτούτων, καθώς και τα μέλη των Επιστημονικών Επιτροπών, εφόσον υφίστανται.» à Το άρθρο 133 παρ.5 δίνει την αρμοδιότητα ορισμού των Επιτροπών στο ΔΣ του ΠΑΚΕΚ: «Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑ.Κ.Ε.Κ. δύναται να ορίζεται τριμελής ή πενταμελής Επιστημονική Επιτροπή ανά Ε.Ι., αν αυτό παρουσιάζει εκτενή ερευνητική δραστηριότητα και στελεχώνεται από ερευνητική ομάδα, στην οποία μετέχει υποχρεωτικά ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ε.Ι., ως Πρόεδρός της».

    Άρθρο 16 (Σύγκλητος): «4. Η Σύγκλητος έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες  και όσες άλλες προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι., εφόσον αυτές δεν έχουν ανατεθεί από τον νόμο σε άλλα όργανα του Α.Ε.Ι.: […] κ) Απονέμει τίτλους Ομότιμων  και Επιτίμων Καθηγητών και Επίτιμων Διδακτόρων, κατόπιν εισήγησης της Κοσμητείας.» à Διαφορετική η ρύθμιση του άρθρου 30 παρ.1, σύμφωνα με το οποίο η Συνέλευση του Τμήματος έχει την αρμοδιότητα να: ιη) εισηγείται προς τη Σύγκλητο την απονομή του τίτλου Ομότιμου και Επίτιμου Καθηγητή και Επίτιμου Διδάκτορα.

    Άρθρο 23 (Κοσμητεία): «2. Η Κοσμητεία έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες: […] ιθ) εγκρίνει το αναπτυξιακό σχέδιο της Σχολής  και διατυπώνει γνώμη για το στρατηγικό σχέδιο, κατά το μέρος που αφορά στη Σχολή». à Η αρμοδιότητα αυτή επαναλαμβάνεται και στην περίπτωση β’ της ίδιας διάταξης: «β) χαράσσει τη γενική εκπαιδευτική και ερευνητική πολιτική της Σχολής, καθώς και την πορεία ανάπτυξής της και εγκρίνει ετησίως το αναπτυξιακό σχέδιο του άρθρου 27, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), καθώς και την Εθνική Στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Εθνική Στρατηγική Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας,»

    Άρθρο 25 (Ρυθμίσεις για το αξίωμα του Κοσμήτορα): Δεν προβλέπεται ποιος εκτελεί τα καθήκοντα του Κοσμήτορα, αν απουσιάζει ή κωλύεται προσωρινά, όπως ρυθμίζεται στη διάταξη 33 παρ.2 για τον Πρόεδρο Τμήματος.

    Άρθρο 29 (Συνέλευση Τμήματος – Συγκρότηση): «2. Αν ο συνολικός αριθμός των μελών Δ.Ε.Π. που υπηρετούν στο Τμήμα υπερβαίνει τους σαράντα (40), η Συνέλευση του Τμήματος αποτελείται από: α) τον Πρόεδρο του Τμήματος, β) τον Αντιπρόεδρο του Τμήματος, γ) τους Διευθυντές των Τομέων και δ) τους εκπροσώπους των μελών Δ.Ε.Π., οι οποίοι αναδεικνύονται ανά Τομέα.» à Η διάταξη δεν αναφέρεται σε εκλογική διαδικασία μέσω ΖΕΥΣ, ούτε υπάρχει αντίστοιχη αναφορά σε εξουσιοδοτική διάταξη, ωστόσο η ΚΥΑ 123024 έχει συμπεριλάβει (αρ.6) και την περίπτωση αυτή.

    Άρθρο 32 (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος Τμήματος – Διαδικασία εκλογής): «8. Αν ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος παραιτηθεί ή εκλείψει για οποιονδήποτε λόγο κατά το πρώτο έτος της θητείας του, εντός δέκα (10) ημερών προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου ή Αντιπροέδρου από τον Πρύτανη του Α.Ε.Ι. για το χρονικό διάστημα της θητείας που υπολείπεται, σύμφωνα με τη διαδικασία του παρόντος. Αν ο Πρόεδρος παραιτηθεί ή εκλείψει κατά το τελευταίο έτος της θητείας, ο Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας. Αντίστοιχα, αν παραιτηθεί ή εκλείψει ταυτόχρονα και ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος, ορίζεται ως Πρόεδρος το αρχαιότερο μέλος Δ.Ε.Π. του Τμήματος στη βαθμίδα του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή».à Δεν ορίζεται ποιος ασκεί καθήκοντα Προέδρου, αν ο Πρόεδρος παραιτηθεί ή εκλείψει κατά το πρώτο έτος της θητείας μέχρι να εκλεγεί νέος Πρόεδρος, με δεδομένο ότι στη διάταξη του άρθρου 33 παρ.2 αναφέρεται ότι ο Αντιπρόεδρος εκτελεί τα καθήκοντα του Προέδρου, αν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται προσωρινά. Ούτε ρυθμίζεται πως ορίζεται Αντιπρόεδρος κατά το δεύτερο έτος της θητείας, σε περίπτωση που ο Πρόεδρος παραιτηθεί ή εκλείψει και ο Αντιπρόεδρος αναλάβει καθήκοντα Προέδρου.

    Άρθρο 33 παρ.1 [Αρμοδιότητες Προέδρου και Αντιπροέδρου Τμήματος]: «η) χορηγεί τις άδειες του άρθρου 157 στα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος, για τις οποίες είναι αρμόδιος ο Πρόεδρος, μετά από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος». Δεν υπάρχει αντίστοιχη ρύθμιση για τα μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, για τις άδειες των οποίων είναι αρμόδιος ο Πρόεδρος του Τμήματος σύμφωνα με το άρθρο 162 παρ.6.

    Άρθρο 36 (Διαδικασία εκλογής Διευθυντή Τομέα): «5. Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με την επιμέλεια του Προέδρου του Τμήματος, ο οποίος είναι αρμόδιος να ελέγξει αν οι υποψήφιοι πληρούν τις προϋποθέσεις εκλογιμότητας και καταρτίζει ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψηφίους». à  Το άρθρο δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για τη διαδικασία που ακολουθείται στην περίπτωση μη υποβολής υποψηφιοτήτων, όπως ρητώς κάνει το άρθρο 32 παρ.9 για τον Πρόεδρο Τμήματος. Η διαδικασία μνημονεύεται στο άρθρο 14 για τις αρμοδιότητες Συμβουλίου Διοίκησης και στην Εγκύκλιο 119929.

    Άρθρο 48 (Διευθυντής Εργαστηρίου – Διαδικασία εκλογής – Αρμοδιότητες): «8. Αν στο πανεπιστημιακό εργαστήριο δεν υπηρετούν μέλη Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή, η Σύγκλητος δύναται να ορίσει κατ’ εξαίρεση Επίκουρο Καθηγητή που υπηρετεί στο πανεπιστημιακό εργαστήριο, έως την ημερομηνία διορισμού μέλους Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή. Στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου, εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από τον ορισμό, προκηρύσσονται εκλογές σύμφωνα με το παρόν.» à Η αναφορά σε προθεσμία ενός μηνός από τον ορισμό προκαλεί ερμηνευτική σύγχυση, δεδομένου ότι ο ορισμός αναφέρεται στο αμέσως προηγούμενο εδάφιο και αφορά στην περίπτωση όπου στο Εργαστήριο δεν υπηρετεί μέλος ΔΕΠ στη βαθμίδα του Καθηγητή – Αναπληρωτή Καθηγητή. Κατά τούτο, δίδεται η εντύπωση ότι ένα μήνα μετά τον κατ’ εξαίρεση ορισμό Επίκουρου Καθηγητή ως Διευθυντή Εργαστηρίου είναι υποχρεωτική η προκήρυξη εκλογών ανεξαιρέτως του αν στον χρόνο αυτό έχει υπάρξει κάποια διαφοροποίηση. Πιθανολογείται πως ο νομοθέτης εννοεί έναν μήνα από τον διορισμό μέλους ΔΕΠ στη βαθμίδα του Καθηγητή – Αναπληρωτή Καθηγητή, ωστόσο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί.

    Άρθρο 51 (Όροι και προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών από πανεπιστημιακά εργαστήρια): Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών από τις πανεπιστημιακές κλινικές και τις ειδικές μονάδες αυτών. Θα μπορούσε να προβλεφθεί ότι το παρόν άρθρο εφαρμόζεται αναλογικά και για τις πανεπιστημιακές κλινικές και τις ειδικές μονάδες αυτών, καθώς η δυνατότητα αυτή είναι αναγκαία για την αρτιότερη λειτουργία και την ανάπτυξή τους.

    Άρθρο 55: «Διευθυντής Κλινικής – Διαδικασία εκλογής –  Αρμοδιότητες………..8. Αν στην πανεπιστημιακή κλινική δεν υπηρετούν μέλη Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή, η Σύγκλητος δύναται να ορίσει κατ’ εξαίρεση Επίκουρο Καθηγητή που υπηρετεί στην πανεπιστημιακή κλινική, έως την ημερομηνία διορισμού μέλους Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή. Στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου, σε προθεσμία ενός (1) μηνός από τον ορισμό, προκηρύσσονται εκλογές σύμφωνα με το παρόν….». Μάλλον θα πρέπει να διορθωθεί το «από τον ορισμό» σε «από τον διορισμό».

    Άρθρο 70: «3. Η απόφαση ίδρυσης προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: α) τον τίτλο, το περιεχόμενο και τον σκοπό του προγράμματος σπουδών, καθώς και τις κατευθύνσεις και τυχόν ειδικεύσεις του προγράμματος σπουδών,….».  Δεν προβλέπεται ρητώς ίδρυση κατευθύνσεων σε λειτουργούντα προγράμματα σπουδών, όπως επίσης δεν προβλέπεται η δυνατότητα αναγραφής του τίτλου κατεύθυνσης στον παρεχόμενο τίτλο σπουδών.

    Άρθρο 81 (Όργανα διοίκησης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών – Σύνθεση): «3. […] Με απόφαση της επιτροπής προγράμματος σπουδών δύναται να συγκροτείται  Σ.Ε., με διετή θητεία, στην οποία μετέχουν υποχρεωτικά ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ. και τέσσερα (4) από τα μέλη της επιτροπής προγράμματος σπουδών.» à Η αναφορά σε δυνητική συγκρότηση της Σ.Ε. προκαλεί σύγχυση, δεδομένου ότι πρόκειται για όργανο διοίκησης του ΠΜΣ με πολλαπλές αρμοδιότητες, ενώ δεν ορίζεται η άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών στην περίπτωση μη συγκρότησης. Συναφώς ασαφής και η διάταξη του άρθρου 83 παρ.2: «Η ανάθεση του διδακτικού έργου του Π.Μ.Σ. πραγματοποιείται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής του Π.Μ.Σ., εφόσον υφίσταται, άλλως του Διευθυντή του Π.Μ.Σ.»

    Άρθρο 82 (Αρμοδιότητες οργάνων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών): «4. Ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ. έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες: […] δ) είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος σύμφωνα με το άρθρο 234 και ασκεί τις αντίστοιχες αρμοδιότητες.» à Ο νόμος δεν προβλέπει την αναπλήρωση του Διευθυντή, προβλέπει ωστόσο (άρθρο 234 παρ.4) την αναπλήρωση του Επιστημονικού Υπευθύνου, γεγονός που στην περίπτωση αυτή δημιουργεί μια αντίφαση.

    Άρθρο 96 (Βιομηχανικά Διδακτορικά): «3. Με πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), της συνεργαζόμενης επιχείρησης ή βιομηχανίας και του υποψήφιου διδάκτορα, το οποίο εγκρίνεται από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης του Τμήματος,  καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι συνεργασίας για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην επιχείρηση ή τη βιομηχανία και την εξαγωγή των ερευνητικών αποτελεσμάτων, τη χρήση υποδομών του εξοπλισμού του Α.Ε.Ι., αν η έρευνα διεξάγεται εντός του Α.Ε.Ι., τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα κάθε συμβαλλόμενου μέρους, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί του έργου που διεξάγεται κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής». à Πιθανότατα εννοείται η Συνέλευση του Τμήματος, ωστόσο απαιτείται η διευκρίνιση επί του αρμοδίου εισηγητικού οργάνου.

    Άρθρο 98 (Προγράμματα σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης): «2. Με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης του Τμήματος, εγκρίνεται το πρόγραμμα σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης της παρ. 1 και καθορίζονται τα στοιχεία των περ. α) έως δ) και η) της παρ. 3 του άρθρου 70, ο αριθμός των εισακτέων ανά ακαδημαϊκό έτος, τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων των υποψηφίων και ο τρόπος εισδοχής των φοιτητών. Μέρος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του προγράμματος σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης δύναται να ταυτίζεται με εκπαιδευτικές δραστηριότητες των προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου του Τμήματος.» à Πιθανότατα εννοείται η Συνέλευση του Τμήματος, ωστόσο απαιτείται η διευκρίνιση επί του αρμοδίου εισηγητικού οργάνου.

    Άρθρο 126 (Κανονισμός αποδοχών για την παροχή διδακτικού έργου): «3. Δικαίωμα αμοιβής για τη συμμετοχή σε προγράμματα της παρ. 1 έχει το διδακτικό προσωπικό των κατηγοριών α) έως δ) της παρ. 2 αποκλειστικά για την παροχή διδακτικού έργου που συνιστά πρόσθετη απασχόληση πέραν των ελάχιστων υποχρεώσεών του και υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκπληρώσει τις ελάχιστες υποχρεώσεις του προς το Τμήμα στο οποίο υπηρετεί. Για τον σκοπό αυτό υποβάλλεται προς τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι. υπεύθυνη δήλωση του διδάσκοντος περί τήρησης των όρων και προϋποθέσεων πρόσθετης απασχόλησης σε προγράμματα της παρ. 1. Ο εν λόγω περιορισμός δεν ισχύει για τις κατηγορίες διδακτικού προσωπικού που βρίσκονται σε νόμιμη άδεια.» à Από τη ρύθμιση αυτή συνάγεται πως τα μέλη ΔΕΠ που βρίσκονται σε νόμιμη άδεια μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν διδακτικό έργο που συνιστά πρόσθετη απασχόληση κατά τον χρόνο της άδειάς τους. Ο νομοθέτης δεν ρυθμίζει το καθεστώς άσκησης των λοιπών καθηκόντων κατά τον χρόνο αυτό, η πρόβλεψη αυτή όμως αφήνει ερμηνευτικό χώρο για την κατά μείζονα λόγο δυνατότητα άσκησης και των καθηκόντων αυτών.

    Άρθρο 130 (Συνήγορος του Φοιτητή): «4. Ο Συνήγορος του Φοιτητή ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες: δ) Συμμετέχει στη χάραξη εσωτερικών πολιτικών και στην ανάπτυξη εργαλείων για την ενίσχυση της ακεραιότητας και της διαφάνειας και συνεργάζεται με τα αρμόδια όργανα του Α.Ε.Ι.  για τη σύνταξη του Κώδικα Δεοντολογίας του Α.Ε.Ι., Κανονισμού Διαχείρισης Φαινομένων Σύγκρουσης Συμφερόντων και πρωτοκόλλων αντιμετώπισης περιστατικών απάτης και διαφθοράς». à Δεν υπάρχει καμία αναφορά στον νόμο για το τι είναι ο Κανονισμός Διαχείρισης Φαινομένων Σύγκρουσης Συμφερόντων, τι περιλαμβάνει και με ποια διαδικασία εγκρίνεται.

    Άρθρο 140 παρ.3: «Οι Επίκουροι Καθηγητές εκλέγονται για πενταετή θητεία. Μετά από τη συμπλήρωση τριών (3) ετών από την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι Επίκουροι Καθηγητές δύνανται να ζητήσουν τη μονιμοποίησή τους στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή ή την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή. Αν η κρίση για τη μονιμοποίησή τους είναι αρνητική, οι Επίκουροι Καθηγητές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν εκ νέου τη μονιμοποίησή τους, μετά την πάροδο ενός (1) τουλάχιστον έτους από την έκδοση της αρνητικής απόφασης και σε κάθε περίπτωση πριν από την πάροδο της πενταετίας, με τη συμπλήρωση της οποίας η θητεία τους παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας κρίσης για τη μονιμοποίησή τους» à Ενώ στο πρώτο εδάφιο δίνει δικαίωμα στους Επίκουρους με θητεία να μονιμοποιηθούν στη βαθμίδα του Επίκουρου ή να εξελιχθούν στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή, στο δεύτερο εδάφιο μιλάει μόνο για μονιμοποίηση.

    Άρθρο 140 [Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Βαθμίδες]

    «3. Οι Επίκουροι Καθηγητές εκλέγονται για πενταετή θητεία. Μετά από τη συμπλήρωση τριών (3) ετών από την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι Επίκουροι Καθηγητές (εννοεί επί θητεία, πρέπει να προστεθεί) δύνανται να ζητήσουν τη μονιμοποίησή τους στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή ή την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή. Αν η κρίση για τη μονιμοποίησή τους  (ή την εξέλιξη, πρέπει να προστεθεί) είναι αρνητική, οι Επίκουροι Καθηγητές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν εκ νέου τη μονιμοποίησή τους, μετά την πάροδο ενός (1) τουλάχιστον έτους από την έκδοση της αρνητικής απόφασης και σε κάθε περίπτωση πριν από την πάροδο της πενταετίας, με τη συμπλήρωση της οποίας η θητεία τους παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας κρίσης για τη μονιμοποίησή τους. Αν υπάρξει δεύτερη αρνητική κρίση περί μονιμοποίησης (δεν αναφέρει κάτι για την αρνητική κρίση περί εξέλιξης, πρέπει να προστεθεί), η θητεία τους παρατείνεται έως το τέλος του ακαδημαϊκού έτους, κατά το οποίο έλαβε χώρα η αρνητική κρίση, οπότε λήγει αυτοδικαίως. Αν οι Επίκουροι Καθηγητές δεν ασκήσουν κάποια από τις ανωτέρω δυνατότητες, η σχέση τους με το Α.Ε.Ι. λύεται αυτοδικαίως μετά από την πάροδο της πενταετίας.

    Άρθρο 141 παρ.1: «Αν μέλος ∆ιδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (∆.Ε.Π.) παραιτηθεί ή εκλεγεί σε άλλο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) ή εκλείψει για οποιονδήποτε λόγο, πλην της αφυπηρέτησής του, το Α.Ε.Ι. διατηρεί τη σχετική πίστωση και δύναται να επαναπροκηρύξει τη θέση που κενώθηκε. Η επαναπροκήρυξη της θέσης δύναται να πραγματοποιηθεί και σε άλλη βαθμίδα από αυτή που κατείχε το μέλος ∆.Ε.Π. που αποχώρησε. Με απόφαση της Κοσμητείας, κατόπιν πρότασης της Συνέλευσης του Τμήματος, που εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από την καθ’ οιονδήποτε τρόπο λύση της σχέσης του μέλους ∆.Ε.Π., εγκρίνεται το γνωστικό αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης, το οποίο είναι ίδιο με αυτό της θέσης που κενώθηκε ή με το αμέσως επόμενο σε σειρά γνωστικό αντικείμενο του ετήσιου προγραμματισμού που δεν καλύφθηκε κατά την τελευταία ετήσια κατανομή θέσεων από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι.» à Θα πρέπει να προσδιοριστεί ο χρόνος έναρξης της προθεσμίας του ενός (1) μηνός. Πότε θεωρείται ότι λύθηκε η σχέση; Για παράδειγμα:

    •     την περίπτωση παραίτησης ή θανάτου α) από την ημερομηνία 2ης αίτησης παραίτησης ή θανάτου; Από την ημερομηνία της πρυτανικής πράξης λύσης της υπηρεσιακής σχέσης; Από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρυτανικής πράξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως;
    •     την περίπτωση εκλογής σε άλλο ΑΕΙ: α) από την ημερομηνία δημοσίευσης του διορισμού του στο άλλο ΑΕΙ στην εφημερίδα της κυβερνήσεως; β) από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του στο άλλο ΑΕΙ και συνεπώς αυτοδίκαιης παραίτησης από το προηγούμενο; γ) από την ημερομηνία της πρυτανικής πράξης αυτοδίκαιης λύσης της υπηρεσιακής σχέσης με το ΑΕΙ που υπηρετούσε; δ) από τη δημοσίευση της ανωτέρω πράξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως;

    Επιπλέον, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 104 του ν. 5043/2023: «Οι τασσόμενες από τα άρθρα 141, περί της επαναπροκήρυξης θέσης ∆ιδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (∆.Ε.Π.) που κενώθηκε, και 148, περί της διαδικασίας εκλογής ή εξέλιξης και ανακατανομής και επαναπροκήρυξης θέσεων ∆ιδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, του ν. 4957/2022 (Α’ 141) προθεσμίες εφαρμόζονται αναλογικά και για τις περιπτώσεις της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 41 του ν. 4521/2018 (Α’ 38)» à Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή η προθεσμία του ενός (1) μηνός εφαρμόζεται και για την περίπτωση των άγονων εκλογών. Και στην περίπτωση αυτή όμως προκύπτει το ζήτημα υπολογισμού του κρίσιμου διαστήματος. Για παράδειγμα α) από την ημερομηνία της συνεδρίασης του εκλεκτορικού σώματος για την κρίση κατά την οποία η εκλογή απέβη άγονη; β) από την ημερομηνία της διαπιστωτικής πράξης του Πρύτανη περί άγονης εκλογής, η οποία εκδίδεται μετά από τον έλεγχο νομιμότητας που πραγματοποιεί το Σ.Δ.;

    Άρθρο 141 παρ.3: «3. Αν στο πλαίσιο προκηρύξεων που επισπεύδονται από τα Α.Ε.Ι. κατόπιν αιτήματος μονιμοποίησης μέλους Δ.Ε.Π. ή εξέλιξής του στην επόμενη βαθμίδα, εκλεγεί μέλος Δ.Ε.Π. άλλου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή Καθηγητής Ιδρύματος της αλλοδαπής ή τρίτο φυσικό πρόσωπο που πληροί τις προϋποθέσεις εκλογής του άρθρου 143» à Από την διάταξη αυτή προκύπτει ότι η διαδικασία μονιμοποίησης είναι ανοικτή και μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε το επιθυμεί. Οι υποψήφιοι θα κριθούν με διαφορετικά κριτήρια; Δηλαδή το μέλος ΔΕΠ που έχει ζητήσει την μονιμοποίηση του θα κριθεί με τα κριτήρια της παρ. 6 περίπτωση αγ΄ του άρθρου 143 ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα κριθούν με τα κριτήρια (προσόντα) της παρ. 6 περίπτωση α’ του ιδίου άρθρου;

    Άρθρο 143 [Επαναπροκήρυξη θέσης – Αυτοδίκαια ιδρυόμενες θέσεις]

    «2. Η διαδικασία της παρ. 1 εφαρμόζεται αναλόγως και αν υπάρχει δεύτερη αρνητική κρίση επί αιτήματος (πρέπει να προστεθεί: μονιμοποίησης ή) εξέλιξης μέλους Δ.Ε.Π. από τη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή (προφανώς εννοεί επί θητεία, πρέπει να προστεθεί) στην επόμενη βαθμίδα.»

    Άρθρο 143 [Προϋποθέσεις εκλογής και εξέλιξης μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού]

    “ 1. Ελάχιστες προϋποθέσεις για την εκλογή ή εξέλιξη σε θέση μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος και η συνάφεια του αντικειμένου της διδακτορικής διατριβής, εφόσον πρόκειται για διαδικασία εκλογής στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, καθώς και η συνάφεια του ερευνητικού, επιστημονικού και εργαστηριακού έργου του υποψηφίου με το γνωστικό αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης.” Για τις λοιπές βαθμίδες δεν απαιτείται συνάφεια του αντικειμένου της διδακτορικής διατριβής; Αν ναι, αυτό έρχεται σε αντίφαση με το άρθρο 147, που αναφέρει ότι η Εισηγητική Επιτροπή αποφαίνεται για τη συνάφεια της διδακτορικής διατριβής των υποψηφίων χωρίς να διαχωρίζει για ποια βαθμίδα είναι υποψήφιοι.

    Άρθρο 145 (Μητρώα Εσωτερικών και Εξωτερικών Εκλεκτόρων): «5. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, εγκρίνεται η επικαιροποίηση των μητρώων εσωτερικών και εξωτερικών εκλεκτόρων ανά γνωστικό αντικείμενο, το αργότερο έως την 30ή Σεπτεμβρίου κάθε έτους, και η ισχύς τους αφορά στο επόμενο ημερολογιακό έτος από αυτό στο οποίο λαμβάνει χώρα η επικαιροποίηση.» à Ορθότερο θα ήταν να γίνεται λόγος για κατάρτιση, κατ’ αναλογίαν με την παρ.1, δεδομένου ότι, όπως και στην περίπτωση εκείνη, η έγκριση γίνεται από την Κοσμητεία.

    Άρθρο 152 (Μεταβολή γνωστικού αντικειμένου): «2. Η μεταβολή γνωστικού αντικειμένου πραγματοποιείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κατόπιν αιτήματος του μέλους Δ.Ε.Π. και ύστερα από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος και γνώμη του Τομέα  όπου υπηρετεί το μέλος Δ.Ε.Π. ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 1.» à Πιθανότατα εννοείται η Γενική Συνέλευση του Τομέα, όπως προβλέπεται και από το άρθρο 30 παρ.1θ’, ωστόσο απαιτείται η διευκρίνιση επί του αρμοδίου γνωμοδοτικού οργάνου.

    Άρθρα 154, 155, 158: Στην παρ. 3 του άρθρ. 154 προβλέπεται ότι: «3………Κατ’ εξαίρεση είναι υποχρεωτική η ένταξη μέλους Δ.Ε.Π. σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, σε χρόνο συντομότερο των τριών (3) ετών από την ανάληψη υπηρεσίας, εφόσον κατέχει θέση: ….., β) Καθηγητή ιδρύματος της αλλοδαπής και γ) ερευνητή ερευνητικού οργανισμού της αλλοδαπή…»., στο άρθρ. 155 προβλέπεται ότι: «…3. Τα μέλη Δ.Ε.Π. που τίθενται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, έχουν τις υποχρεώσεις της παρ. 1, πλην της περ. α) της παρ. 1, ενώ οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης της παρ. 2 μειώνονται κατά πενήντα τοις εκατό (50%). 4. Οι ώρες απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης κατανέμονται κατ’ ελάχιστον σε τρεις (3) ημέρες εβδομαδιαίως, ενώ οι ώρες απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π. μερικής απασχόλησης κατανέμονται κατ’ ελάχιστον σε δύο (2) ημέρες εβδομαδιαίως….» και στο άρθρ. 158 προβλέπεται ότι: «Παράλληλη απασχόληση μελών Διδακτικού  Ερευνητικού Προσωπικού σε Ανώτατα  Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ….3. Μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής έχουν τη δυνατότητα να απασχολούνται ή να διοριστούν σε θέση καθηγητή Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, που περιλαμβάνονται στο Μητρώο Ιδρυμάτων της αλλοδαπής του άρθρου 304, χωρίς να έχουν την υποχρέωση να παραιτηθούν από τη θέση τους στο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, υπό την προϋπόθεση ότι ενημερώνουν τον Πρόεδρο του Τμήματος του Α.Ε.Ι. της ημεδαπής στο οποίο υπηρετούν. Για την παράλληλη απασχόληση σε Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής απαιτείται πράξη του Κοσμήτορα, κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος.  4. Ο χρόνος απασχόλησης στο ίδρυμα της αλλοδαπής με φυσική παρουσία δεν δύναται να υπερβαίνει το ένα (1) ακαδημαϊκό εξάμηνο ανά ακαδημαϊκό έτος. Κατά το χρονικό διάστημα αυτό το μέλος Δ.Ε.Π. δεν λαμβάνει αποδοχές από το Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Για την εν λόγω άδεια δεν υφίσταται ανώτατο όριο ετών παράλληλης απασχόλησης και ο εν λόγω χρόνος δεν προσμετράται στο ανώτατο χρονικό όριο χορήγησης της άδειας άνευ αποδοχών της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 157. Κατά τον χρόνο απασχόλησης σε Πανεπιστήμια της αλλοδαπής τα μέλη Δ.Ε.Π. υποχρεούνται να ασκούν μέρος των διοικητικών τους καθηκόντων, τα οποία δύνανται να ασκούνται και εξ αποστάσεως….».  Πώς θα συνδυαστούν οι ως άνω διατάξεις σε περίπτωση που μέλος ΔΕΠ [που κατέχει θέση Καθηγητή Ιδρύματος της αλλοδαπής] απασχολείται σε ίδρυμα της αλλοδαπής με φυσική παρουσία μέχρι ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο ανά ακαδημαϊκό έτος και ως υποχρεωτικώς μερικής απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο της ημεδαπής υποχρεούται να τηρεί τις υποχρεώσεις των παρ. 3 και 4 του άρθρ. 155 ως προς τις ώρες απασχόληση.

    Άρθρο 154 [Πλήρης και μερική απασχόληση μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού] “2. Με απόφαση της Κοσμητείας, κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος και γνώμης της Γενικής Συνέλευσης του Τομέα, μέλος Δ.Ε.Π. του Τμήματος δύναται να ενταχθεί στην κατηγορία μερικής απασχόλησης μετά από αίτημά του. Για την ένταξη σε καθεστώς μερικής απασχόλησης απαιτείται η έκδοση απόφασης του Κοσμήτορα της Σχολής, που κοινοποιείται στον Πρύτανη του Α.Ε.Ι. και στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.” Απόφαση του Κοσμήτορα ή της Κοσμητείας; Η εισήγηση της Συνέλευσης είναι σύμφωνη γνώμη ή μπορεί η Κοσμητεία να κρίνει διαφορετικά (θετικά σε περίπτωση αρνητικής εισήγησης ή και αρνητικά σε περίπτωση θετικής;). Μπορεί η Συνέλευση να εισηγηθεί τη μη υπαγωγή σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, παρόλο που κρίνει ότι δεν παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία των προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος, κρίνοντας ότι οι λόγοι που επικαλείται το μέλος ΔΕΠ δεν είναι ικανοποιητικοί;

    “ 3. …Κατ’ εξαίρεση είναι υποχρεωτική η ένταξη μέλους Δ.Ε.Π. σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, σε χρόνο συντομότερο των τριών (3) ετών από την ανάληψη υπηρεσίας, εφόσον κατέχει θέση: α) εκτελεστικού διευθυντή ή προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου οργανισμού ή φορέα που εντάσσεται ή εποπτεύεται από τον δημόσιο τομέα όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) και δεν προβλέπεται από άλλη διάταξη η ένταξή του σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, β) Καθηγητή ιδρύματος της αλλοδαπής και γ) ερευνητή ερευνητικού οργανισμού της αλλοδαπής.”. Προφανώς εννοεί ακόμη και σε χρόνο συντομότερο των τριών ετών, είναι κακή η διατύπωση, γιατί κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι μετά τα τρία έτη δεν είναι υποχρεωτική. Επίσης, εφόσον η ένταξη είναι υποχρεωτική, απαιτείται και σε αυτή την περίπτωση εισήγηση της Συνέλευσης και τι θα αφορά αυτή;

    “ 4. …Ο αριθμός των μελών Δ.Ε.Π. της Σχολής που βρίσκεται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης δεν δύναται σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού αριθμού των μελών Δ.Ε.Π. της Σχολής, αφαιρουμένου του αριθμού των μελών Δ.Ε.Π. που βρίσκονται σε άδεια άνευ αποδοχών ή τελούν σε αναστολή άσκησης καθηκόντων. Στο ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου δεν συνυπολογίζονται τα μέλη Δ.Ε.Π. που εντάσσονται υποχρεωτικά σε καθεστώς μερικής απασχόλησης λόγω ανάληψης καθηκόντων που εντάσσονται στην παρ. 8 του άρθρου 160.”. Αυτοί που εντάσσονται υποχρεωτικά σύμφωνα με την παρ.3 του 154 συνυπολογίζονται και συνεπώς αν υπερβαίνουν το ποσοστό αυτό, δεν τους χορηγείται η άδεια;

    Άρθρο 157 (Άδειες μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού): «1. Με πράξη του Κοσμήτορα της Σχολής, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος και αίτημα του μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και αναρτάται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», εγκρίνεται η χορήγηση των ακόλουθων αδειών: α) επιστημονικής άδειας με πλήρεις αποδοχές, με ανώτατο όριο έως ένα (1) ακαδημαϊκό έτος για κάθε έξι (6) έτη συνεχούς υπηρεσίας ή έως ένα (1) ακαδημαϊκό εξάμηνο για κάθε τρία (3) έτη συνεχούς υπηρεσίας, β) άδειας για την υποβολή αίτησης κατοχύρωσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας, με αποδοχές, με ανώτατο όριο έως τρεις (3) μήνες ανά τρία (3) ακαδημαϊκά έτη, γ) άδειας άνευ αποδοχών, που δεν δύναται να υπερβαίνει συνολικά τα τρία (3) ακαδημαϊκά έτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ενεργού υπηρεσίας του.  Οι πράξεις χορήγησης αδειών άνευ αποδοχών των μελών Δ.Ε.Π. κοινοποιούνται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.» à Δεν είναι σαφές πώς υπηρετούνται η αρχή της φανεράς δράσης της Διοικήσεως και η διαφάνεια των διοικητικών πράξεων από την ανάρτηση των αδειών των μελών ΔΕΠ, ειδικά εν όψει της αναγκαίας στάθμισης αναλογικότητας με τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του αδειούχων Καθηγητών.

    “5. Το αίτημα του μέλους Δ.Ε.Π. για τη χορήγηση άδειας των περ. α) και β) της παρ. 1 συνοδεύεται από το προτεινόμενο πρόγραμμα επιστημονικής δραστηριότητας. Κατά τη λήξη της άδειας το μέλος Δ.Ε.Π. υποχρεούται να υποβάλει στον Κοσμήτορα της Σχολής έκθεση σχετικά με το επιστημονικό έργο που διεξήγαγε κατά τον χρόνο της χορηγηθείσας άδειας. Το δικαίωμα για λήψη της επιστημονικής άδειας δεν παραγράφεται, αν η άδεια δεν χορηγηθεί μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα για λόγους που δεν αφορούν το αιτούν μέλος Δ.Ε.Π, αλλά αθροίζεται με εκείνο της επόμενης εξαετίας ή τριετίας.” Από την ανωτέρω διάταξη συνάγεται ότι αν δεν ασκηθεί το δικαίωμα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, αυτό παραγράφεται. Δεν ορίζεται όμως πουθενά ποιο είναι το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να ασκηθεί το δικαίωμα για να μην παραγραφεί.

    «8. Με τον Εσωτερικό Κανονισμό του Α.Ε.Ι. καθορίζονται η διαδικασία, οι λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ανά περίπτωση για τη χορήγηση των αδειών του παρόντος, καθώς και ειδικότερες άδειες που δύνανται να χορηγούνται προς τα μέλη Δ.Ε.Π. του Α.Ε.Ι. και σχετίζονται με την άσκηση των εκπαιδευτικών, επιστημονικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων τους και οι προϋποθέσεις χορήγησής τους». Πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη και για τι άδειες των μελών ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ στο άρθρο 162, ενώ θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα με τον Κανονισμό να μπορούν να προβλέπονται και ειδικές άδειες για σοβαρούς προσωπικούς λόγους.

    Άρθρο 221 (Επιτροπή Ψηφιακής Διακυβέρνησης): à Στα άρθρα 210 παρ.1θ και 227 αναφέρεται ως Επιτροπή Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

    Άρθρο 225 (Σχέδιο Ασφάλειας και Προστασίας): «10. Με απόφαση του Πρύτανη του Α.Ε.Ι., η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας του άρθρου 219, εγκρίνεται ο κανονισμός ελεγχόμενης πρόσβασης του οικείου Α.Ε.Ι. και τίθεται σε λειτουργία το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης.» à Διαφορετική η ρύθμιση του άρθρου 435 παρ.3: «Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας, εγκρίνονται το σχέδιο ασφάλειας και προστασίας του άρθρου 225 και ο Κανονισμός Ελεγχόμενης Πρόσβασης του Α.Ε.Ι..»

    Άρθρο 226 (Σχέδιο για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες): «2. Το σχέδιο για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εγκρίνεται με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Ισότιμης Πρόσβασης  των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.» à Διαφορετική η ρύθμιση του άρθρου 220 παρ.2, σύμφωνα με το οποίο το σχέδιο υποβάλλεται προς έγκριση στον Πρύτανη.

    Άρθρο 229 : «3. Ο Ε.Λ.Κ.Ε. είναι διακριτή νομική και οικονομική οντότητα από αυτή του Α.Ε.Ι., χωρίς νομική προσωπικότητα, και αποδίδεται σε αυτόν διαφορετικός Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).».. Θα πρέπει να προβλεφθεί ότι έχει την ικανότητα να είναι υποκείμενο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων (πρβλ. ΑΠ 1574/2012), έτσι ώστε να ενάγει και ενάγεται αυτοτελώς. Προτείνεται, προκειμένου να αρθεί οποιαδήποτε αμφιβολία ως προς την ικανότητα των ΕΛΚΕ να είναι υποκείμενα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και να έχουν ικανότητα δικαίου και διαδίκου να αναδιατυπωθεί η παρ. 3 του άρθρου 229 του ν. 4957/2022 ως ακολούθως:  «3. Ο Ε.Λ.Κ.Ε. είναι διακριτή οικονομική οντότητα από αυτή του Α.Ε.Ι., χωρίς νομική προσωπικότητα, που είναι υποκείμενο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και έχει την ικανότητα δικαίου και διαδίκου, και αποδίδεται σε αυτόν διαφορετικός Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).»

    Άρθρο 232 (Αρμοδιότητες Επιτροπής Ερευνών): «Η Επιτροπή Ερευνών ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες: […] δ) καταρτίζει τον προϋπολογισμό του Ε.Λ.Κ.Ε., τον υποβάλλει αρμοδίως προς έγκριση στο Συμβούλιο Διοίκησης και εγκρίνει τις αναμορφώσεις του.» à Κατά το άρθρο 238 παρ. 6 οι αναμορφώσεις του προϋπολογισμού γίνονται με εισήγηση της Επιτροπής Ερευνών και απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης.

    Άρθρο 234 (Επιστημονικός Υπεύθυνος): «4. Με απόφαση της Επιτροπής Ερευνών δύναται να ορίζεται αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου/προγράμματος, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.» à Δεν υπάρχει αναφορά στο όργανο που εισηγείται τον ορισμό Αναπληρωτή Επιστημονικού Υπευθύνου. Η προϊσχύσασα διάταξη του άρθρου 56 παρ. 1 του 4485/2017 όριζε ότι: «Η Επιτροπή Ερευνών, κατόπιν αιτήματος του Επιστημονικού Υπευθύνου, δύναται, με απόφασή της, να ορίζει αναπληρωτή Επιστημονικό Υπεύθυνο ενός έργου/προγράμματος».

    Άρθρο 243 (Ομάδα Έργου – Απασχόληση σε έργα/προγράμματα): «7. Η διαδικασία επιλογής προσωπικού σε έργα/προγράμματα των Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι. ρυθμίζεται αποκλειστικά από τον παρόντα  και εξαιρείται από τον προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και σύμβασης μίσθωσης έργου του άρθρου 25 του ν. 4829/2021 (Α’ 166), της υποχρέωσης έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου ή της Επιτροπής της υπ’ αρ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (Α’ 280), τον ν. 4765/2021 (Α’ 6) και το π.δ. 164/2004 (Α’ 134).» à Χρήσιμο είναι να διευκρινιστεί η σχέση της ρύθμισης με το άρθρο 93 Ν.4310/2014, το οποίο δεν έχει καταργηθεί.

    Άρθρο 257: Προβλέπεται ότι « Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα είτε ατομικώς είτε μέσω εταιρείας, υποχρεούνται να αποδίδουν ετησίως προς τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι. όπου υπηρετούν, ποσοστό επτά τοις εκατό (7%) επί του ετήσιου καθαρού εισοδήματος που προέρχεται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας….». Στο Άρθρο 156 προβλέπεται ότι τα μέλη ΔΕΠ δύνανται: «…. ζ) Να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ατομικώς ή μέσω εταιρείας, η οποία είναι συναφής με την επιστημονική περιοχή του μέλους Δ.Ε.Π., μετά από ενημέρωση του Προέδρου του Τμήματος, στο οποίο υπηρετούν, υπό την προϋπόθεση ότι η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν προσδίδει στο μέλος Δ.Ε.Π. την εμπορική ιδιότητα….. ι) Να μετέχουν με οποιαδήποτε ιδιότητα σε εταιρείες τεχνοβλαστούς σύμφωνα με τον ν. 4864/2021 (Α’ 237)….». Δοθέντος ότι μπορεί να υπάρξει αμφισβήτηση για το αν τα μέλη ΔΕΠ οφείλουν την προβλεπόμενη κράτηση 7% του άρθρου 257 του ν. 4957/2022 και από τη συμμετοχή τους σε εταιρείες τεχνοβλαστούς, φρονούμε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει ν’ αποσαφηνιστεί.

    Άρθρο 269 (Όργανα διοίκησης ΕΠΙ): «7. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Π.Ι. ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες: […] β) εγκρίνει τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Ε.Π.Ι. και τον Οδηγό Χρηματοδότησης του άρθρου 259». à Διαφορετική η ρύθμιση του άρθρου 274, σύμφωνα με το οποίο ο Εσωτερικός Κανονισμός του ΕΠΙ εγκρίνεται από το Συμβούλιο Διοίκησης, κατόπιν εισήγησης του ΔΣ/ΕΠΙ.

    Άρθρο 283 (Χορήγηση υποτροφιών αριστείας, βραβείων και ανταποδοτικών υποτροφιών): «4. Με αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), φοιτητές του Π.Μ.Σ. δύναται να απαλλάσσονται, εν όλω ή εν μέρει, από την υποχρέωση καταβολής διδάκτρων, υπό την προϋπόθεση παροχής έργου προς το πρόγραμμα ή το Α.Ε.Ι. Λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας δύνανται να προβλέπονται στον Εσωτερικό Κανονισμό του προγράμματος.» à Πρέπει να διευκρινιστεί ποιο είναι το όργανο αυτό. Δεν είναι σαφές αν ως «αρμόδιο όργανο» εννοείται η Συντονιστική Επιτροπή, που έχει και τη γενική αρμοδιότητα χορήγησης υποτροφιών ή η Συνέλευση Τμήματος/Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών.

    Άρθρο 449: Δεν προβλέπεται τι γίνεται σε περίπτωση που η θητεία των Πρυτανικών Αρχών λήγει την 31-8-2024 και η θητεία κάποιου εκ των Κοσμητόρων λήγει την 31-8-2023.

    Άρθρο 455 (Τελικές μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου Θ’): «1. Όσα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) έχουν ιδρυθεί έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθώς και σε όσα έχει εκκινήσει η διαδικασία ίδρυσής τους πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, συνεχίζουν να λειτουργούν νομίμως, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και του Εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας τους.» à Δεν είναι σαφές αν ο νομοθέτης αναφέρεται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών του άρθρου 45 Ν.4485/2017 ή στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του παρόντος νόμου, που καταρτίζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος (άρθρο 30 παρ.1ιδ’) και εγκρίνεται από τη Σύγκλητο (άρθρο 16 παρ.4β), για τον οποίο όμως ο νόμος δεν προβλέπει τίποτα ως προς τα ζητήματα που ρυθμίζει.

    Άρθρο 463: Σύμφωνα με τη μεταβατική διάταξη του άρθρου 463, ως προς τη μονιμοποίηση επίκουρων επί θητεία ορίζονται τα εξής: “Επίκουροι Καθηγητές επί θητεία που έχουν εκλεγεί πριν από τη δημοσίευση του παρόντος, δύνανται να υποβάλουν αίτηση για ανανέωση της θητείας τους, μονιμοποίηση στη βαθμίδα τους ή εξέλιξη στην ανώτερη βαθμίδα ύστερα από τη συμπλήρωση τριετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τη δημοσίευση του παρόντος. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης για την ανανέωση ή την εξέλιξή τους και εφόσον δεν έχουν μονιμοποιηθεί κατά τα ανωτέρω, αποχωρούν από το ίδρυμα κατά τη λήξη της θητείας τους.”. Χρειάζεται να διευκρινιστεί αν εννοεί «σε περίπτωση δεύτερης αρνητικής κρίσης» ή αν στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν χορηγείται δικαίωμα για υποβολή νέου αιτήματος και αποχωρούν.

    Άρθρο 465 (Τελικές μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου ΙΘ’): «2. Μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) που υπηρετούν σε Τμήματα των Α.Ε.Ι., δύνανται να υποβάλουν αίτημα να ενταχθούν σε κατηγορία μέλους Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) του Τμήματος που υπηρετούν, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα ελάχιστα προσόντα της παρ. 5 το άρθρου 164 και υπάρχει κενή θέση της αντίστοιχης κατηγορίας. Με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος, στο οποίο επιθυμεί να ενταχθεί ο αιτών, εγκρίνεται ή απορρίπτεται η ένταξη σε κατηγορία μέλους Ε.Ε.Π. ή Ε.ΔΙ.Π. Η Συνέλευση του Τμήματος δύναται να συγκροτεί τριμελή επιτροπή αξιολόγησης αποτελούμενη από μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π. ή Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος για την αξιολόγηση του αιτήματος. Αν η Συνέλευση του Τμήματος δεν αποφανθεί επί του αιτήματος εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή του, αυτό απορρίπτεται σιωπηρώς. Αν το αίτημα γίνει δεκτό, εκδίδεται πράξη του Πρύτανη του Α.Ε.Ι. με την οποία ο υπάλληλος εντάσσεται σε θέση μέλους Ε.ΔΙ.Π.» à Η αναφορά σε υπάλληλο είναι εσφαλμένη και πιθανώς οφείλεται στην αντιγραφή της αντίστοιχης διάταξης της προηγηθείσας παραγράφου.

    Άρθρο 485: Με αυτό προβλέπεται ότι καταργούνται οι ακόλουθες διατάξεις: «α) Τα άρθρα 1 έως 60 και τα άρθρα 76 έως 80 του ν. 4009/2011 (Α’ 195), με εξαίρεση τις περ. γ) έως ιδ) της παρ. 3 του άρθρου 23 που διατηρούνται σε ισχύ έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας είσπραξης των οφειλών παρελθόντων ετών από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας….». Η περ. γ όμως της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 4009/2011 αναφέρει:  «γ) Οι οφειλές των Καθηγητών και υπηρετούντων λεκτόρων πλήρους απασχόλησης των Α.Ε.Ι. από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας που αφορά ατομική επιχείρηση υπόχρεη σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων και λογιστικών αρχείων, οι οποίες γεννήθηκαν έως τις 31.12.2017 προσδιορίζονται σε ποσοστό επτά τοις εκατό (7%) επί του ετήσιου καθαρού εισοδήματος προερχόμενου από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ατομικώς και παραγράφονται με την πάροδο δεκαετίας  από το τέλος του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο γεννήθηκαν. Οι οφειλές των Καθηγητών και υπηρετούντων λεκτόρων πλήρους απασχόλησης των Α.Ε.Ι. από την  άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω εταιρίας, οι οποίες γεννήθηκαν από το έτος 2016 και έπειτα, υπολογίζονται σε ποσοστό επτά τοις εκατό (7%) επί του ετήσιου εισοδήματος που προέρχεται από την εν λόγω δραστηριότητα (μερίσματα, διανομή κερδών κ.λπ.) και παραγράφονται με την πάροδο δεκαετίας από το τέλος του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο γεννήθηκαν. Η παραγραφή διακόπτεται με την έκδοση και κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού οφειλής της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Ε.Λ.Κ.Ε. προς τον υπόχρεο. Οφειλές, το ύψος των οποίων προσδιορίζεται έως το ποσό των εξήντα (60) ευρώ συνολικά για όλα τα παρελθόντα έτη, δεν αναζητούνται και δεν εκδίδεται πράξη προσδιορισμού οφειλής από τους Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι. και εάν έχει εκδοθεί ακυρώνεται αυτοδικαίως. Τυχόν εκδοθείσες πράξεις προσδιορισμού οφειλών που προέρχονται από εισοδήματα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ατομικώς έως την 31η.12.2009 παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν αποκλειστικά κατά το μέρος που αφορούν οφειλές έως την ημερομηνία αυτή, ενώ κατά το μέρος που αφορούν στον προσδιορισμό οφειλής από εισοδήματα που προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από 1.1.2010 έως 31.12.2017 εξακολουθούν να ισχύουν και δεν απαιτείται η έκδοση νέας πράξης προσδιορισμού οφειλής από τους Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι..»     Η ανωτέρω διαδικασία όμως έχει ήδη διεκπεραιωθεί. Στην μεταβατική διάταξη του άρθρου 473 στην παρ. 6 του ν. 4957/2022 προβλέπεται ότι: « Η  διαδικασία είσπραξης οφειλών από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας είτε ατομικώς, είτε μέσω εταιρίας των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και των υπηρετούντων λεκτόρων των μελών Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού      (Ε.ΔΙ.Π.) του άρθρου 257 ισχύει από 1ης.1.2024. Οφειλές που γεννώνται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας είτε ατομικώς είτε μέσω εταιρίας των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και των υπηρετούντων λεκτόρων έως και την 31η.12.2023 εισπράττονται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 4009/2011 (Α’ 195) και την υπό στοιχεία 137486/Ζ2/27.10.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Β’ 5028) έως και την ολοκλήρωση της διαδικασίας είσπραξής τους». Φαίνεται να υπάρχει κάποια αντίφαση ανάμεσα στις ως άνω καταργούμενες και στις μεταβατικές διατάξεις, και θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη διόρθωση στις καταργούμενες, δοθέντος ότι η εξαίρεση του άρθρ. 485 θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και την περ. β της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 4009/2011}.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *