04-11-20 Νέα Προγράμματα Σπουδών: Νέα Φιλοσοφία Εκπαίδευσης για τα Σχολεία μας

04-11-20 Νέα Προγράμματα Σπουδών: Νέα Φιλοσοφία Εκπαίδευσης για τα Σχολεία μας

Σε τηλεδιάσκεψη εργασίας του ΙΕΠ και των εποπτών των νέων Προγραμμάτων Σπουδών (ΠΣ) συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη και η Γενική Γραμματέας Σίσσυ Γκίκα, με θέμα τον εκσυγχρονισμό των ΠΣ και τη συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην καινοτόμο προσέγγιση που αυτά εισάγουν.

Τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών δεν έχουν αναμορφωθεί σε πολλές περιπτώσεις εδώ και δύο δεκαετίες, με αποτέλεσμα να είναι επιτακτική η ανάγκη επικαιροποίησης και εκσυγχρονισμού, τόσο του περιεχομένου όσο και της φιλοσοφίας τους. Η αναμόρφωση 453 αναλυτικών προγραμμάτων στη γενική και την επαγγελματική εκπαίδευση, προϋπολογισμού ύψους 17,8 εκατ. ευρώ, καθώς και η επιμόρφωση επί αυτών, ύψους 4,4 εκατ. ευρώ, πραγματοποιείται με την υποστήριξη ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Έως την άνοιξη του 2021, αναμένονται:

Α) τα νέα προγράμματα,

Β) επιμορφωτικοί οδηγοί και στρατηγική υλοποίησης της επιμόρφωσης.

Τα νέα προγράμματα σπουδών αποτελούν αφετηρία και θεμέλιο λίθο του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού έργου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναβάθμιση του σχολείου, σύμφωνα και με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4692/2020, και την ανάδειξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης από λύση ανάγκης για λίγους σε συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για τους πολλούς. Τα σχολεία να διαμορφώνουν πολίτες με αυτενέργεια και κριτική σκέψη, οι οποίοι θα διαθέτουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να συμμετέχουν με επιτυχία στην παγκόσμια οικονομία της γνώσης, και ταυτόχρονα θα δρουν συλλογικά για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής.

Ο στόχος των νέων προγραμμάτων σπουδών είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων ήπιων, επιστήμης και τεχνολογίας, ζωής, η ανάπτυξη της ικανότητας των μαθητών να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν, να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, και να λειτουργούν με αυτοπεποίθηση και ενσυναίσθηση.

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της μετάβασης σε ένα συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό μοντέλο με έμφαση στα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα, και όχι μόνο στο γνωστικό αντικείμενο καθαυτό, και της μετατόπισης από ένα βιβλιο-κεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα που βασίζεται στην αποστήθιση, σε ένα μοντέλο πολλαπλών πηγών, αυτονομίας επιλογής ψηφιακού περιεχομένου και διαμορφωτικής αξιολόγησης που προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε μαθητή. Τα νέα εγχειρίδια, η βιβλιοθήκη ψηφιακού υλικού και οι εναλλακτικοί τρόποι αξιολόγησης των μαθητών αποτελούν κομβικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν την σημασία της θεμελιώδους αυτής μεταρρύθμισης.

Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Πρόκειται για μία μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή, που στοχεύει σε αλλαγή φιλοσοφίας στην εκπαίδευση, με έμφαση στη μετάδοση γνώσης αλλά και στην καλλιέργεια πολύτιμων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής, επιστήμης και τεχνολογίας στα παιδιά μας. Η αλλαγή των Προγραμμάτων Σπουδών σηματοδοτεί τη μετατόπιση του παραδείγματος σε ένα νέο μαθησιακό μοντέλο, στο οποίο αξιοποιούνται πολλαπλές πηγές, σύγχρονες γνώσεις, ψηφιακά εργαλεία, διαμορφώνοντας το σχολείο του μέλλοντος. Ευχαριστούμε θερμά την ηγεσία του ΙΕΠ και όλους τους επόπτες και τους εκπονητές για το μεγαλεπήβολο έργο που έχουν αναλάβει.»

NK SoMe ProgrammataSpoudon2

NK SoMe ProgrammataSpoudon3

NK SoMe ProgrammataSpoudon4

NK SoMe ProgrammataSpoudon5

NK SoMe ProgrammataSpoudon6

NK SoMe ProgrammataSpoudon7

NK SoMe ProgrammataSpoudon8

NK SoMe ProgrammataSpoudon9

NK SoMe ProgrammataSpoudon10

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *