Γιόρτασε την αποτυχία σου!

Γιόρτασε την αποτυχία σου!

 

 

Όσο αφήνεις τον φόβο της αποτυχίας να σε ορίζει, τόσο πιο μακριά είσαι από την επιτυχία σου

To 2011, χρονιά ορόσημο για την απολύτως επιτυχημένη πλατφόρμα music streaming (μετάδοσης μουσικής μέσω Internet) Spotify, η ομάδα των τεχνικών της, αντιμετώπιζε μια πρόκληση. Έπρεπε μέσα σε ένα αυστηρό deadline να επιτύχει την τεχνική διασύνδεσή της με το ήδη επιτυχημένο Facebook. O Sean Parker, CEO της Sporify πρωτοπόρος σε όλα (βλέπε Napster & Facebook) είχε ήδη μπολιάσει την ομάδα του με ανθρώπους αντίστοιχης σκέψης. Αποφάσισαν να περάσουν ένα σχήμα bonus, ώστε ο ένας τεχνικός να βαθμολογεί τον άλλον. Κάθε ένας θα έδινε ένα βραβείο που το ονόμαζαν PAT στον τεχνικό που νόμιζε ότι έκανε την καλύτερη δουλειά και αυτά τα βραβείο θα εξαργυρώνονταν σε χρήμα.

Το πρόγραμμα ήταν να κρατήσει 6 εβδομάδες. Στις 3 πρώτες εβδομάδες, οι εργαζόμενοι στο Spotify, το μίσησαν τόσο πολύ που αποφάσισαν να το σταματήσουν κακήν κακώς. Το πρόγραμμα αυτό, ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την κύρια αρχή της εταιρείας. Την ίδια αρχή με την οποία επέλεγε και τον προσωπικό της. Είναι αντίθετοι στην εξωτερική κινητοποίηση του κινήτρου αλλά υπέρ του εσωτερικού κινήτρου του επαγγελματία.

Το πώς θα προσεγγίσεις την αποτυχία, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στον δρόμο για την τελική σου επιτυχία.

Το πώς θα προσεγγίσεις την αποτυχία, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στον δρόμο για την τελική σου επιτυχία.

Η ηγετική ομάδα, αντί να μαζέψει την ουρά κάτω από τα σκέλια για την λάθος προσέγγιση και να το αφήσει στην λήθη, αποφάσισε να διοργανώσει ένα πάρτυ. Κάλεσαν τον κόσμο, έφεραν catering και γιόρτασαν την αποτυχία. Το αποτέλεσμα της αποτυχίας ήταν ότι τώρα ήξεραν που να κινηθούν την επόμενη φορά. Ήξεραν πως θα αντιδράσει ο κόσμος σε κάτι ανάλογο. Ήξεραν ότι η μια επιλογή από όσες είχαν δεν δουλεύει.

Η Dr Carol Dweck, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Stanford University, εξηγεί πως το πώς θα προσεγγίσεις την αποτυχία, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στον δρόμο για την τελική σου επιτυχία. Πιο συγκεκριμένα, χωρίζοντας τις νοοτροπίες σε στατική και ανάπτυξης, αναφέρει πως:

Στην στατική, πιστεύουμε πως κάθε περίπτωση είναι μια ευκαιρία να αποδείξουμε τις δυνάμεις μας, δίνοντας μεγάλη αξία στο αποτέλεσμα, υπερεκτιμώντας την επιτυχία και μένοντας αμυντικοί στην αποτυχία.

Στην νοοτροπία ανάπτυξης αντιθέτως, κάθε περίπτωση προσεγγίζεται ως μια ευκαιρία ανάπτυξης και βελτίωσης των ικανοτήτων μας αλλά και απόκτησης νέων. Η προσέγγιση στις προκλήσεις, στις επιτυχίες και στις αποτυχίες, είναι πως πρόκειται για μια νέα δυνατότητα.

 

Το πώς θα προσεγγίσεις την αποτυχία, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στον δρόμο για την τελική σου επιτυχία.

O πιο επιτυχημένος αθλητής του Πλανήτη, σε μια μεγαλειώδη δήλωση του κάποτε, παραδέχτηκε πως όλη η επιτυχία του οφείλεται στο ότι απέτυχε ξανά και ξανά και ξανά.

 

Οι ηγέτες, που είναι υποστηρικτές της νοοτροπίας της ανάπτυξης, έχουν τα εξής πιστεύω:

 

  • Πιστεύουν ότι η νοημοσύνη μπορεί να αναπτυχθεί!
  • Ότι έτσι οδηγούμαστε σε επιθυμία συνεχούς μάθησης.
  • Με αυτή τη νοοτροπία μαθαίνουμε να καλωσορίζουμε τις προκλήσεις.
  • Επιμένουμε όταν αντιμετωπίζουμε εμπόδια.
  • Πως η προσπάθεια είναι ο δρόμος προς την εξειδίκευση και την απόλυτη γνώση (mastery)
  • Πως η κριτική είναι βοηθητικό εργαλείο προς την βελτίωση.
  • Και πως σκεπτόμενοι έτσι, μπορούμε να εκτιμήσουμε και να εμπνευστούμε από την επιτυχία των άλλων.

 

Ο ηγέτης που ενστερνίζεται τα παραπάνω, καταφέρνει να δώσει στους ανθρώπους του την δυνατότητα να επιτύχουν αποτελέσματα με μεγαλύτερη απόδοση από ότι αν υιοθετούσε οποιαδήποτε άλλη νοοτροπία, αλλά παράλληλα μεταφέρει στο προσωπικό την αίσθηση της ελεύθερης βούλησης, αφού το λάθος και η αποτυχία, δεν είναι πάντα κατακριτέα, αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης, της βελτίωσης και της ανάπτυξης της εταιρείας και το ίδιου του εργαζόμενου.

Όσο αφήνεις τον φόβο της αποτυχίας να σε ορίζει, τόσο πιο μακριά είσαι από την επιτυχία σου

Όσο αφήνεις τον φόβο της αποτυχίας να σε ορίζει, τόσο πιο μακριά είσαι από την επιτυχία σου

Είσαι έτοιμος να αφήσεις τον φόβο της αποτυχίας και να μπεις σε μια διαδικασία συνεχούς εξέλιξης και βελτίωσης, αντιμετωπίζοντας τα εμπόδια που η διαδικασία και ο δρόμος προς την επιτυχία σου επιβάλλει; Είναι η επιτυχία αυτό που πραγματικά θες; Και όταν πραγματικά θες κάτι, τι μπορεί να σε εμποδίσει; Τι θα σου εμφανιστεί στο δρόμο με την μορφή εμποδίου ή αποτυχίας που δεν θα το αξιοποιήσεις σαν εργαλείο και όπλο ώστε να φθάσεις στο τέλος του προορισμού;

Σπύρος Ανδριανός

Ο Σπύρος Aνδριανός είναι manager στον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της ελληνικής αγοράς με πολύχρονη εμπειρία στο κομμάτι των Μεγάλων Πελατών. Mε έμφαση στην Εμπειρία του Πελάτη και στην αξία του Προσωπικού, αλλά και με σημαντικές ικανότητες στην Διαχείριση Κρίσεων, ο Σπύρος έχει βραβευτεί για τις επιδόσεις του πανευρωπαϊκά.

Πηγή: https://www.humanadvanced.com/giortase-tin-apotichia-sou/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *