10 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς» – Τι πρέπει να ξέρετε

10 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς» – Τι πρέπει να ξέρετε

Σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς» – Τι ισχύει

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για την εγγραφή στο Μητρώο Επιμελητών του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» και προς βοήθεια των ενδιαφερόμενων το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσιάζει 10 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις.

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» θα εφαρμόζεται πιλοτικά σε 61 δήμους της χώρας και έχει σχεδιαστεί για να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς και κυρίως τις μητέρες.

Το πρόγραμμα αφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη χρήση πιστοποιημένων υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών τους.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

«1. Πώς μπορώ να κάνω αίτηση, προκειμένου να ενταχθώ στο Μητρώο Επιμελητών/Επιμελητριών;

Για την εγγραφή σας στο Μητρώο, θα πρέπει να υποβάλετε ηλεκτρονικά την αίτησή σας, την οποία θα βρείτε στην ιστοσελίδα ntantades.gov.grΔεν χρειάζεται να προσκομίσετε ή να στείλετε έγγραφα.

2. Πρέπει να πληρώσω, για να εγγραφώ στο Μητρώο Επιμελητών;

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων είναι δωρεάν.

3. Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την εγγραφή στο Μητρώο Επιμελητών/Επιμελητριών;

Δικαίωμα υποβολής έχουν τα άτομα που είναι ενήλικα, έχουν τυπικά προσόντα απόδειξης γνώσης κατηγορίας βρεφονηπιοκόμων, έχουν πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά και ιατρικές γνωματεύσεις καταλληλότητας από τις ειδικότητες παθολόγου/γενικού ιατρού, δερματολόγου και ψυχολόγου.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν όσοι θέλουν να εγγραφούν στο «Μητρώο Επιμελητών», είναι τα παρακάτω:

  • Αντίγραφο τίτλου επαγγελματικής εκπαίδευσης ή του Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ή ισότιμου τίτλου ή Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Επιπέδου 5 Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)-Ειδικότητας: Βοηθού Βρεφονηπιοκόμου ή Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης ή Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών με ειδικές ανάγκες, ή ισότιμου τίτλου, πτυχίου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Βρεφονηπιοκομίας ή Προσχολικής Αγωγής ή Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή ισότιμου τίτλου, ή πτυχίου ΑΕΙ Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή ισότιμου τίτλου ή πτυχίου της Ανωτέρας Σχολής Νηπιοβρεφοκόμων του Κέντρου Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ» και του ΠΙΚΠΑ Ιωαννίνων.
  • Πρόσφατα (εντός τελευταίου τριμήνου) Πιστοποιητικά ή γνωματεύσεις ιατρών από δημόσια δομή υγείας, ειδικότητας ψυχιάτρου, για την καλή ψυχική υγεία του, δερματολόγου για τον έλεγχο μεταδοτικών δερματικών ασθενειών και παθολόγου ή ιατρού γενικής ιατρικής για τον έλεγχο αερογενώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
  • Πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά.
  • Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης σε ισχύ.
  • Υπεύθυνη δήλωση που θα αναφέρει ότι ο/η ενδιαφερόμενος/η δεν έχει εκπέσει της γονικής μέριμνας, δεν τελεί υπό καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης, δεν εκκρεμεί σε βάρος του μήνυση και δεν έχει καταδικαστεί για οποιοδήποτε κακούργημα.

Οι αλλοδαποί κάτοικοι πρέπει να διαθέτουν επιπρόσθετα:

  • Άδεια διαμονής ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο σε ισχύ που παρέχει πρόσβαση στην εργασία.
  • Αναγνωρισμένο πιστοποιητικό ελληνομάθειας επιπέδου Β1 για αλλοδαπούς που δεν είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής.

4. Δεν διαθέτω πιστοποιητικό παροχής πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά. Τι μπορώ να κάνω;

Θα πρέπει να μπείτε στο περιβάλλον ηλεκτρονικής αίτησης στο ntantades.gov.gr,  όπου απαιτείται να δηλώσετε, αν έχετε πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά, επιλέγοντας ΝΑΙ ή ΌΧΙ. Εκεί θα πρέπει να δηλώσετε ΌΧΙ και αμέσως θα εμφανιστεί το πεδίο «Ενδιαφέρομαι να παρακολουθήσω μαθήματα πρώτων βοηθειών», το οποίο πρέπει να επιλέξετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα δηλώσετε την πρόθεση συμμετοχής σας σε δωρεάν σεμινάριο του ΕΚΑΒ και θα συμπεριληφθείτε στη λίστα εκπαιδευομένων. Στη συνέχεια, θα ειδοποιηθείτε για τον χρόνο και τον τόπο της εκπαίδευσής σας.

Σημειώνεται ότι η θεωρητική εκπαίδευση γίνεται ασύγχρονα, μέσω του e-class του ΕΚΑΒ και η πρακτική εκπαίδευση και εξέταση γίνονται την ίδια ημέρα, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η θεωρητική σας εκπαίδευση.

Προσοχή: Αν δεν έχετε πιστοποιητικό, μπορείτε να προχωρήσετε στη συμπλήρωση της αίτησης, αλλά δεν μπορείτε να την υποβάλετε, μέχρι να έχετε το πιστοποιητικό.

5. Ο τόπος διαμονής μου αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής;

Για τη συμμετοχή σας πρέπει να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας στους δήμους όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα. Δηλαδή, πρέπει να μπορείτε να μεταβαίνετε καθημερινά από το σπίτι σας στο σπίτι του παιδιού.

6. Τι ακριβώς κάνει ο επιμελητής/η επιμελήτρια;

Η κατ’ οίκον φροντίδα των παιδιών περιλαμβάνει, ενδεικτικά, τις εξής υπηρεσίες: φροντίδα της ατομικής υγιεινής του παιδιού, παροχή τροφής στο παιδί, σύμφωνα με το διατροφικό πρόγραμμα που έχουν ορίσει οι γονείς, προετοιμασία των γευμάτων του παιδιού, τήρηση του προγράμματος ανάπαυσης/ύπνου του παιδιού που έχουν ορίσει οι γονείς, φροντίδα για την επαρκή ένδυση του παιδιού, οργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων παιχνιδιού ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο ψυχικής και σωματικής ανάπτυξης του παιδιού.

7. Ποιο είναι το ωράριο εργασίας των επιμελητών;

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, καλείστε να δηλώσετε τη διαθεσιμότητα των ωρών σας ανά ημέρα. Όμως, το ακριβές ωράριο απασχόλησής σας θα το συμφωνήσετε με τους γονείς, με τους οποίους θα συνάψετε ιδιωτικό συμφωνητικό.

8. Αίτηση μπορούν να κάνουν κάποιοι που εργάζονται ήδη ή είναι συνταξιούχοι;

Ναι. Τα άτομα που εργάζονται ήδη μπορούν να υποβάλουν αίτηση, εφόσον τους το επιτρέπει το ωράριο εργασίας και πληρούν τα κριτήρια. Επίσης, αίτηση μπορούν να κάνουν και οι συνταξιούχοι, εφόσον πληρούν τα κριτήρια και ακολουθούν όσα προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία για την εργασία των συνταξιούχων.

9. Υπάρχει όριο ηλικίας για την ένταξη στο Μητρώο Επιμελητών;

Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τα κριτήρια της πρόσκλησης, όριο ηλικίας δεν υπάρχει.

10. Γιατί να γραφτώ στο Μητρώο Επιμελητών;

Γιατί, μέσω της εγγραφής στο Μητρώο Επιμελητών,ενισχύετε το επαγγελματικό προφίλ σας,  καθώς έχετε όλες τις προϋποθέσεις, για να εργαστείτε επίσημα και νόμιμα στον τομέα της κατ’ οίκον φύλαξης βρεφών ενώ συμμετέχοντας στη δράση «Νταντάδες της γειτονιάς» έχετε  και ασφάλιση..

Η εργασία σας είναι νόμιμη και λαμβάνετε ασφάλιση.

Τονίζεται ακόμη ότι η εγγραφή στο Μητρώο Επιμελητών δεν αποκλείει την απασχόληση σε άλλη δομή ή βρεφονηπιακό σταθμό και οι επιμελητές/ επιμελήτριες ρυθμίζουν το ωράριο εργασίας αλλά και την αμοιβή τους κατόπιν συνεννόησης με τους γονείς.

Ρυθμίζετε το ωράριο εργασίας σας και τον αριθμό των βρεφών, στα οποία μπορείτε να παρέχετε τις υπηρεσίες σας κατά τρόπο που σας εξυπηρετεί σε συνεργασία και άμεση συνεννόηση πάντα με τους γονείς.

Οι επιμελητές/τριες μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες φροντίδας βρεφών και νηπίων είτε στο σπίτι τους είτε στην οικία των παιδιών. Σε περίπτωση που παρέχουν τις υπηρεσίες στο σπίτι τους, απαιτείται και η συμπλήρωση ηλεκτρονικής Υπεύθυνης Δήλωσης, στην οποία δηλώνεται ο αριθμός των ενήλικων συνοικούντων και η σχέση τους με τον/την επιμελητή/τρια.

Η αμοιβή σας δεν ορίζεται από το πρόγραμμα, δηλαδή δεν την ρυθμίζουμε ούτε την περιορίζουμε εμείς, αντίθετα η αμοιβή σας θα ορίζεται, κατόπιν συνεννόησης απευθείας με τους γονείς.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να καλούν για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-3258080 και 210-3258090, από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9 το πρωί με 8 το απόγευμα ή να στείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση ntantades@yeka.gr».

 

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος  «Νταντάδες της γειτονιάς» επεκτείνεται σε 28 ακόμη δήμους της χώρας και όσοι και όσες επιθυμούν να απασχοληθούν ως επιμελητές και επιμελήτριες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα ntantades.gov.gr  και να εγγραφούν στο «Μητρώο Επιμελητών».

Οι νέοι δήμοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι οι παρακάτω:

Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Αργοστολίου, Αρταίων, Γρεβενών, Ελασσόνας, Ζίτσας, Ηγουμενίτσας, Καλλιθέας, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Κορδελιού-Ευόσμου, Κορινθίων, Κω, Λευκάδος, Μυτιλήνης, Ναυπλιέων, Ν. Ιωνίας, Ν. Κέρκυρας, Π. Φαλήρου, Περιστερίου, Πύλου Νέστορος, Πύργου, Σητείας, Φαρκαδόνας, Φλώρινας, Χαλκιδέων, Χανίων.

 

Να σημειώσουμε ότι κάθε επιμελητής/ επιμελήτρια επιτρέπεται να παρέχει τις υπηρεσίες του:

  • σε ένα έως τρία παιδιά, εκ των οποίων μόνο ένα παιδί μπορεί να είναι ηλικίας κάτω των 12 μηνών
  • σε ένα έως δύο παιδιά, ηλικίας κάτω των 12 μηνών.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, δήλωσε, με αφορμή την επέκταση της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος και σε άλλους δήμους, ότι «με τις «Νταντάδες της γειτονιάς» στηρίζουμε εμπράκτως τους γονείς και ιδιαίτερα τις μητέρες που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των παιδιών τους».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη εγγράφονται στο Μητρώο Επιμελητών, μέσω της σχετικής πλατφόρμας, ενδιαφερόμενοι από τους παρακάτω 33 Δήμους: Αβδήρων, Αγίων Αναργύρων, Αμφιλοχίας, Ανατολικής Σάμου, Άνδρου, Αποκορώνου, Βέλλου-Βόχας, Βοΐου, Βόρειας Κέρκυρας, Βόρειας Κυνουρίας, Γόρτυνας, Δίου-Ολύμπου, Εμμανουήλ Παππά, Εορδαίας, Ευρώτα, Ικαρίας, Ιστιαίας Αιδηψού, Καβάλα, Καρπάθου, Κρωπίας, Λεβαδέων, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Ορεστιάδας, Παλαμά, Πηνειού, Πρέβεζας, Ρήγα Φεραίου, Σάμης, Σουλίου, Σύρου-Ερμούπολης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *