Ποιός απεικονίζεται στην αυλή του Πολυτεχνείου;

Ποιός απεικονίζεται στην αυλή του Πολυτεχνείου;

Οι εικόνες από τους εορτασμούς του Πολυτεχνείου, έπειτα από τόσα χρόνια, είναι γνώριμες και οικείες σε όλους. Κόσμος συνηθίζει να προσέρχεται νωρίς στην Οδό Πατησίων για να αφήσει ένα γαρίφαλο στην πύλη που έριξε το τανκ. Λουλούδια όμως αφήνουν και στο άγαλμα που βρίσκεται παραπλεύρως. Τι ακριβώς όμως συμβολίζει αυτό;

Ο άνδρας, η κεφαλή του οποίου στέκει στην είσοδο του Μετσόβιου, είναι ο ιστορικός Νίκος Σβορώνος.

Ποιος ήταν ο Νίκος Σβορώνος

Ο Νίκος Σβορώνος γεννήθηκε το 1911 στη Λευκάδα και προερχόταν από Βενιζελική οικογένεια. Στα μαθητικά του χρόνια υπήρξε συνεκδότης του μαθητικού χειρόγραφου περιοδικού Νέος δρόμος (1926-1927)] .

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1935 έως το 1936 εργάστηκε στο Μέγα λεξικόν της Ελληνικής γλώσσης του εκδοτικού οίκου Δ.Δημητράκος. Εργάσθηκε στο Μεσαιωνικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών, στο οποίο προσλήφθηκε το 1936. Παράλληλα δίδασκε στο Πρότυπον Λύκειον Αθηνών (Σχολή Μπερζάν).

Μετά την επιστροφή του από το μέτωπο της Αλβανίας συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Το 1942 υπέβαλε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως διδακτορική διατριβή το Περί των εν Ελλάδι νομισμάτων κατά την Τουρκοκρατία.

Τον Δεκέμβριο του 1945, χάρις στις ενέργειες του διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Οκταβίου Μερλιέ και με υποτροφία της Γαλλικής Δημοκρατίας, με το πλοίο «Ματαρόα» κατέφυγε στη Γαλλία. Στο Παρίσι γράφτηκε στην École Pratique des Hautes Études και στην Écoles des Langues Orientales. Το 1955 του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και το 1961 απέκτησε τη γαλλική. Το 1962 απέκτησε το doctorat τρίτου κύκλου και το 1975 ανακηρύχθηκε Docteur des Lettres της Σορβόννης. Εργάσθηκε στο CNRS και δίδαξε ως διευθυντής σπουδών στην École Pratique des Hautes Études (IV Section) ιστορία των θεσμών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Μετά την πτώση της δικτατορίας δίδαξε στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Κρήτης, διετέλεσε μέλος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών(1976) και Θεσσαλονίκης(1977). Πέθανε το 1989 στην Αθήνα.

Είναι ο μόνος Έλληνας εν ζωή που κατέθεσε στεφάνι στη μαρμάρινη κεφαλή του ”νεκρού” εαυτού του!!!

Ο πρύτανης που ανέλαβε στην σχολή, αμέσως μετά την πτώση της Χούντας, Γ. Βουδούρης, ζήτησε τη φιλοτέχνησή του. Με εντολή του, τοποθετήθηκε κοντά στην είσοδο, ώστε να συμβολίζει τους αγώνες των φοιτητών το βράδυ του 1973. Πρόκειται για έργο του γλύπτη Μέμου Μακρή, του οποίου υπήρχαν πολλά έργα του στην Ουγγαρία, όπου ζούσε ως πολιτικός πρόσφυγας, και τοποθετήθηκε στο σημείο το 1979.Παρά το πλούσιο έργο του, ο Μακρής έγινε ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα όταν δημιούργησε το κεφάλι που βρήκε θέση στο προαύλιο του Πολυτεχνείου.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *