Το προφίλ των ελληνικών ΑΕΙ

Το προφίλ των ελληνικών ΑΕΙ

Πλήθος τμημάτων, διάρκεια σπουδών και γεωγραφική διασπορά ανά ίδρυμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για το 2020-21, το πλήθος των τμημάτων, η διάρκεια σπουδών και η γεωγραφική διασπορά ανά ίδρυμα παρουσιάζονται στον ακόλουθο Πίνακα της ετήσιας έκθεσης της ΕΘΑΑΕ:

Πλήθος τμημάτων, διάρκεια σπουδών και γεωγραφική διασπορά ανά ίδρυμα (2020-21)

Συνολικά, λειτουργούν 422 Τμήματα, 43 τα οποία στην πλειονότητά τους προσφέρουν προγράμματα προπτυχιακών σπουδών διάρκειας 8 εξαμήνων. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι επτά (7) ιδρύματα προσφέρουν προγράμματα σπουδών σε τουλάχιστον πέντε (5) πόλεις.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος έχει τη μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά (7 πόλεις) και ακολουθούν τα Πανεπιστήμια Πατρών, Αιγαίου και Πελοποννήσου (6 πόλεις). Έντεκα (11) ιδρύματα προσφέρουν τα προγράμματά τους μόνο σε μία πόλη.

Ο Πίνακας  που ακολουθεί  παρουσιάζει τις επιστημονικές περιοχές που θεραπεύει το κάθε ίδρυμα με βάση τα Τμήματά του.

Προκύπτει πως τα ιδρύματα είναι προσανατολισμένα κυρίως προς τις επιστήμες μηχανικών (18%), τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες (16%), τις κοινωνικές επιστήμες (12%) και τη διοίκηση επιχειρήσεων και τις νομικές σπουδές (11%).

Σε μικρότερο ποσοστό τα ιδρύματα είναι προσανατολισμένα στις θετικές επιστήμες (10%) και τις επιστήμες υγείας (10%), την εκπαίδευση (7%), την πληροφορική (5%) και τις υπηρεσίες (2%).

Κατανομή Τμημάτων των ΑΕΙ σε επιστημονικές περιοχές κατά UNESCO (2020-21)4

Ακολούθως, ο Πίνακας   αποτυπώνει το πλήθος των ενεργών προπτυχιακών, των μεταπτυχιακών και των υποψηφίων διδακτόρων εν ενεργεία ανά ίδρυμα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητικού πληθυσμού είναι ενεργοί προπτυχιακοί φοιτητές (77,3%) ενώ οι μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι το 16,2% και οι υποψήφιοι διδάκτορες το 6,5% του συνόλου.

Πλήθος ενεργών προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και Υπ. Διδακτόρων ανά ίδρυμα (2020- 21)

Ο  Πίνακας , στη συνέχεια δίνει μια εικόνα του μόνιμου προσωπικού των ιδρυμάτων (διδακτικού/επιστημονικού και διοικητικού). Συνολικά στα ελληνικά ΑΕΙ το 2020-21 απασχολούνταν 10.053 μέλη ΔΕΠ, 2.241 μέλη ΕΔΙΠ & ΕΕΠ και 1.141 μέλη ΕΤΕΠ.

Το μόνιμο διοικητικό προσωπικό ήταν 6.341 άτομα.

Τα ιδρύματα με τα περισσότερα μέλη ΔΕΠ ήταν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1.640) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1.631) ενώ τα λιγότερα μέλη ΔΕΠ υπηρετούσαν στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (43), στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (44), στην ΑΣΠΑΙΤΕ (54) και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (69).

Αντίστοιχα τα περισσότερα μέλη ΕΔΙΠ & ΕΕΠ υπηρετούσαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (465), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (306) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (253).

Κάτω από 20 μέλη ΕΔΙΠ & ΕΕΠ υπηρετούσαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και την ΑΣΠΑΙΤΕ.

Σχετικά με τα μέλη ΕΤΕΠ, τα περισσότερα καταγράφηκαν στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (169), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (131) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (118).

Ως προς το διοικητικό προσωπικό, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών απασχολούσε 1.356 άτομα και ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (562) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (492) ενώ λιγότερα από 200 άτομα υπηρετούν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (155), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (152), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (152), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (150), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (141), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (126), το Πάντειο Πανεπιστήμιο (109), το Πολυτεχνείο Κρήτης (96), το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (90), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (90), την ΑΣΠΑΙΤΕ (53), την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (49), το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (49) και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (36).

 

 

Προσωπικό ανά ίδρυμα (2020-21) 
Στην έκθεση της  ΕΘΑΑΕ παρουσάζεται ο διεθνώς χρησιμοποιούμενος δείκτης Φοιτητές/Διδάσκοντα ανά ίδρυμα με τους τρόπους που απεικονίζει ο  ακολουθος Πίνακας .

Το πλήθος των φοιτητών υπολογίζεται τρεις φορές (ενεργοί, εγγεγραμμένοι, ενεργοί των τριών κύκλων) και οι διδάσκοντες δύο φορές (ΔΕΠ και σύνολο μόνιμου διδακτικού προσωπικού).

Είναι ενδιαφέρον πως όταν ο δείκτης για το σύνολο των ΑΕΙ υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των ενεργών φοιτητών και στα τρια επίπεδα σπουδών και το σύνολο του διδακτικού προσωπικού, η αναλογία βελτιώνεται σημαντικά.

Δείκτης Φοιτητές / Διδάσκοντα 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *