Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Παρουσίαση των Ακαδημαϊκών Τμημάτων

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Παρουσίαση των Ακαδημαϊκών Τμημάτων

Το ΓΠΑ παρέχει υψηλού επιπέδου Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Έργο σε Προπτυχιακό, Μεταπτυχιακό, Διδακτορικό και Μεταδιδακτορικό Επίπεδο στους Τομείς των Γεωπονικών Επιστημών

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το τρίτο σε αρχαιότητα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας, μετά το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ιδρύθηκε με τον νόμο 1844/1920 (ΦΕΚ17Α΄/22.01.1920), ως αυτοτελές Ανώτατο Εκπαιδευτικό  Ίδρυμα, με την επωνυμία Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών (Α.Γ.Σ.Α.).

Η Α.Γ.Σ.Α. μετεξελίχθηκε σε Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελούμενοαπό επτά ανεξάρτητα Ακαδημαϊκά Τμήματα με το Π.Δ. 377/1989 (ΦΕΚ 16 Α’/16-6-1989), το οποίο εν συνεχεία με το Π.Δ. 226/1995 (ΦΕΚ 130 Α΄/20.06.1995),μετονομάσθηκε σε Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όραμα  του Ιδρύματος αποτελεί η δυναμική τοποθέτησή του στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον και η ανταπόκρισή του στις παραγωγικές και αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Παράλληλα, το όραμά του υλοποιείται σε τρεις άξονες δράσεων με στόχους την Εκπαιδευτική Αριστεία, την  Ερευνητική Αριστεία   και τη Σύνδεση με την κοινωνία.

Το ΓΠΑ συνεπές προς τον ιστορικό του ρόλο, παρακολουθεί, παρεμβαίνει,  αλλά   και αναπτύσσεται στους ρυθμούς και τις κατευθύνσεις της σύγχρονης   εκπαίδευσης και επιστήμης. Βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κοινωνία, αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της και  παρέχει θέσεις και προτάσεις για την    επίλυση προβλημάτων που αφορούν στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Η αξιοζήλευτη επίδοση των ερευνητών του ΓΠΑ σε επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα αιχμής είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, ιδιαίτερα με την αυξημένη συμμετοχή μελών της κοινότητας του στον κατάλογο του 2% των καλύτερων  επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, δημιουργεί τις βέλτιστες προϋποθέσεις ένταξης των αποφοίτων του σε μελλοντικές θέσεις απασχόλησης υψηλού επιπέδου μέσω της λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου, του Κέντρου Ικανοτήτων και του Τεχνολογικού Πάρκου με τους τεχνοβλαστούς προηγμένης τεχνολογίας.

Α. Σε επίπεδο ΠΠΣ- Πρώτος Κύκλος Σπουδών:

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προσφέρει εννέα (9) Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, πενταετούς διάρκειας, συμπεριλαμβανομένων κατ’ ελάχιστον δέκα (10) ακαδημαϊκών εξαμήνων και 300 Πιστωτικών Μονάδων, υποχρεωτικών για τη λήψη Πτυχίου,

Το κάθε Ακαδημαϊκό Τμήμα περιλαμβάνει βασική και Γεωπονική εκπαίδευση, ειδική εκπαίδευση, πρακτική άσκηση και πτυχιακή μελέτη. Οι Προπτυχιακές Σπουδές του ΓΠΑ οδηγούν αντίστοιχα σε εννέα (9) διακριτά Πτυχία, βάσει των ειδικοτήτων των Ακαδημαϊκών Τμημάτων,

Ο Πρώτος Κύκλος Σπουδών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου Τίτλου Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master) στις Γεωπονικές Επιστήμες, ανάλογα και με την ειδικότητα του κάθε Τμήματος, σύμφωνα με το 3945/Β΄/11.09.2018 ΦΕΚ, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων,

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση στις Επιστήμες της Γης και της Ζωής: Η Παραγωγή τροφίμων από την καλλιέργεια της γης και γενικότερα προϊόντων φυτικής προέλευσης, η Ζωική Παραγωγή, οι Υδατοκαλλιέργειες, η Δασολογία, η Διαχείριση των Φυσικών Πόρων, η Ευφυής Γεωργία, οι εφαρμογές της Πληροφορικής στις Βιοεπιστήμες και την Αγροδιατροφή, η Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος, τα Τρόφιμα, η Διατροφή και η Διαιτολογία, η Βιοτεχνολογία στο πλήρες φάσμα της (φυτά, ζώα, μικρόβια, άνθρωπος), η Αγροτική Οικονομία, η Περιφερειακή Οικονομική Ανάπτυξη, η Διοίκηση Επιχειρήσεων του Αγροδιατροφικού Τομέα και η Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων αποτελούν βασικά αντικείμενα δραστηριοποίησης των Επιστημονικών Κλάδων του Πανεπιστημίου,

Τα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του ΓΠΑ συμπεριλαμβάνουν υποχρεωτικά και προαιρετικά θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα. Προσφέρονται επίσης και εργαστηριακές ασκήσεις πάγκου ή πεδίου, ενώ προβλέπεται τετράμηνη περίοδος πρακτικής άσκησης και η εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας, σύμφωνα με τους Εσωτερικούς Κανονισμούς ΠΠΣ του κάθε Ακαδημαϊκού Τμήματος.

Τα κάτωθι δύο (2) είδη Πρακτικής Άσκησης υλοποιούνται μέσω των ΠΠΣ του ΓΠΑ:

  •      Πρακτική Άσκηση για τους Φοιτητές του 6ου και 8ου Εξαμήνου, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο του ΕΣΠΑ.
  •     Πρακτική Άσκηση μέσω ERASMUS και Πρακτική Άσκηση μέσω Ι.A.E.S.T.E, υπό τον συντονισμό και οργάνωση του Γραφείου Ευρωπαικών Προγραμμάτων  του ΓΠΑ σε στενή επικοινωνία και συνεργασία με τον αρμόδιο επιβλέποντα Καθηγητή του εκάστοτε Ακαδημαϊκού Τμήματος και τα αντίστοιχα Γραφεία Γραμματειακής Υποστήριξης των Ακαδημαϊκών Τμημάτων του ΓΠΑ,
  • Επισκόπηση Δεδομένων ΓΠΑ του Πρώτου Κύκλου Σπουδών εντός του Α’ Εξαμήνου του Ακαδημαϊκού Έτους 2022-2023:
  • Περισσότεροι από  13.400 εγγεγραμμένοι Προπτυχιακοί Φοιτητές,
  • Συνολικός Αριθμός εγγεγραμμένων Φοιτητών του ΓΠΑ και των τριών Κύκλων Σπουδών: 14.622.

Β . Σε επίπεδο ΠΜΣ- Δεύτερος Κύκλος Σπουδών:

Οι Μεταπτυχιακές Σπουδές στο ΓΠΑ προσφέρουν δυνατότητες επιστημονικής ανάπτυξης, καταρτίζοντας εξειδικευμένους επιστήμονες ικανούς να σχεδιάζουν και να διαχειρίζονται παρεμβάσεις στους τομείς ενδιαφέροντος που θεραπεύουν τα γνωστικά αντικείμενα στις Επιστήμες, οι οποίες σχετίζονται με τον Αγροδιατροφικό Τομέα, αναδεικνύοντας ενδιαφέρουσες προτάσεις για καινοτομία και περαιτέρω ανάπτυξη. Διδάσκονται επιλεγμένοι Επιστημονικοί Τομείς σε πεδία, όπως η Φυτική και η Ζωική Παραγωγή, η Αρχιτεκτονική Τοπίου, το Περιβάλλον, η Γεωργική Μηχανική, η Οινολογία, η Αξιοποίηση και Διαχείριση των Φυσικών Πόρων και Κινδύνων, τα Τρόφιμα, η Διατροφή, η Δημόσια Υγεία, η Βιοτεχνολογία, οι Νανοεπιστήμες, η Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας, η Αγροτική Οικονομία, κοκ.

Στους Σπουδαστές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε δεκαεννέα (19) Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών:

  • Δώδεκα (12) ΠΜΣ είναι Μονοτμηματικά- Αυτόνομα, υπό τον συντονισμό των αρμόδιων Ακαδημαϊκών Τμημάτων του ΓΠΑ, τρία (3) ΠΜΣ είναι Διατμηματικά, όπου το ένα (1) εκ των δύο (2) εμπλεκόμενων Ακαδημαϊκών Τμημάτων έχει τον οργανωτικό ρόλο, ενώ  τέσσερα (4) ΠΜΣ είναι Διιδρυματικά, εκ των οποίων τα τρία (3) με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ως το Επισπεύδον Ίδρυμα και το ένα (1) με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως το Επισπεύδον Ίδρυμα.

Διεθνή ΠΜΣ: Το ΓΠΑ φιλοξενεί στις εκπαιδευτικές του πύλες, δύο (2) Διεθνή  Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών:

  • το Κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Θαλάσσια Βιοτεχνολογία, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου EU-CONEXUS για την Ευφυή Αειφόρο Διαχείριση της Αστικής Παράκτιας Ζώνης,
  • το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στις Ψηφιακές Τεχνολογίες και Ευφυείς Υποδομές στη Γεωργία, το οποίο υποστηρίζεται από το Τμήμα Αξιοποίησης  Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής.

Συνολικός Αριθμός εγγεγραμμένων Μεταπτυχιακών Φοιτητών εντός του Α’ Εξαμήνου του Ακαδημαϊκού Έτους 2022-2023: 730.

Γ. Σε επίπεδο ΠΔΣ – Τρίτος  Κύκλος  Σπουδών – Διδακτορικά  Προγράμματα Σπουδών

Οι Απόφοιτοι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν σε 3ο Κύκλο Σπουδών με στόχο την λήψη Διδακτορικού Διπλώματος Σπουδών, επιλέγοντας ανάμεσα στα οκτώ (8) Προγράμματα Διδακτορικών Σπουδών (ΠΔΣ), τα οποία προσφέρονται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συνολικός Αριθμός εγγεγραμμένων Υποψήφιων Διδακτόρων εντός του Α’ Εξαμήνου του Ακαδημαϊκού Έτους 2022-2023: 478.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στις Γραμματείες των Ακαδ. Τμημάτων του ΓΠΑ και τα Γραφεία των αρμόδιων Μελών ΔΕΠ.

Δ. Μεταδιδακτορική Έρευνα… εντός του ΓΠΑ.

Στόχος της δυνατότητας για διεξαγωγή Μεταδιδακτορικής Έρευνας αποτελεί η βελτίωση των διαδικασιών αγροτικής παραγωγής, η ανάπτυξη καινοτόμων γεωπονικών τεχνολογιών, η ασφάλεια και η ποιότητα των προϊόντων και των διαδικασιών που επιτυγχάνουν μια σημαντική συνεισφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη των φυσικών πόρων, της περιβαλλοντικής ακεραιότητας, στοχεύοντας στην παράλληλη αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που εμφανίζονται, κατά την ενσωμάτωση των επιστημονικών κλάδων της Γεωπονίας στο «κοινωνικό γίγνεσθαι».

Στο ΓΠΑ λειτουργούν:   

  • 6  Σχολές,
  • 14 Ακαδημαϊκά Τμήματα, συμπεριλαμβανομένου και του Γενικού Τμήματος του ΓΠΑ,
  • Το Γενικό Τμήμα καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Τμημάτων του ΓΠΑ και συγκεκριμένα των Προγραμμάτων Σπουδών των πρώην ΤΕΙ στην Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδα, όμως δεν οδηγεί στην απονομή Πτυχίων Πρώτου Κύκλου Σπουδών. Ωστόσο, το εν λόγω Τμήμα παρέχει τη δυνατότητα εκπόνησης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (2ου Κύκλου) και Διδακτορικής Διατριβής αντίστοιχα (3ου Κύκλου Σπουδών). Ως εκ τούτου, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Οικολογία και Διαχείριση Περιβάλλοντος, έχει συντονιστεί για το ακαδημαικό έτος 2022-2023 από το Γενικό Τμήμα, σε στενή συνεργασία με το αρμόδιο διδακτικό προσωπικό που έχει την έδρα του στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, στην Περιφερειακή Ενότητα της Ευρυτανίας (Πανεπιστημιούπολη Καρπενησίου). Στόχος είναι, το συγκεκριμένο ΠΜΣ από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά να λειτουργήσει στις υποδομές που παρέχονται στην Πανεπιστημιούπολη Καρπενησίου.
  • 19  Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και 2 Διεθνή ΠΜΣ,
  • 8  Προγράμματα Διδακτορικών Σπουδών,
  • 52  Εξοπλισμένα Εργαστήρια,
  • 13 Αμφιθέατρα και 44 Αίθουσες Διδασκαλίας,
  • Περισσότερα από 20 πρωτοποριακά Θερμοκήπια.

Ακαδημαϊκός Χάρτης ΓΠΑ – Διάρθρωση Σχολών & Ακαδημαϊκών Τμημάτων ΓΠΑ

Α. Σχολή Επιστημών των Φυτών.

1.Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής – Πανεπιστημιούπολη Αθήνας.

2.Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος,  Πανεπιστημιούπολη Καρπενησίου, Στερεά Ελλάδα – Έναρξη από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Β. Σχολή Επιστημών των Ζώων. 

1.Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής – Πανεπιστημιούπολη Αθήνας.

2.Τμήμα Υδροβιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών* – Πανεπιστημιούπολη Αθήνας.

Γ. Σχολή Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής.

1.Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής – Πανεπιστημιούπολη Αθήνας.

2. Τμήμα Πληροφορικής στη Γεωργία και το Περιβάλλον* – Πανεπιστημιούπολη Αθήνας.

Δ. Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής.

1.Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου – Πανεπιστημιούπολη Αθήνας.

2. Τμήμα Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής* – Πανεπιστημιούπολη Αθήνας.

Ε. Σχολή Εφαρμοσμένης Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (Μονοτμηματική Σχολή).

1. Τμήμα Βιοτεχνολογίας  – Πανεπιστημιούπολη Αθήνας.

ΣΤ. Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

1.Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης –  Πανεπιστημιούπολη Αθήνας.

2.Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού  Πανεπιστημιούπολη Θήβας, Στερεά Ελλάδα- Έναρξη από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

3.Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης   – Πανεπιστημιούπολη Άμφισσας, Στερεά Ελλάδα –  Έναρξη από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

4.Τμήμα Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού* – Πανεπιστημιούπολη Άμφισσας,  Στερεά Ελλάδα. 

Διευκρίνιση: * Η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των συγκεκριμένων Τμημάτων, ιδρυθέντων με το Νόμο  4589/2019 (άρθρο 20), βρίσκεται σε αναστολή, σύμφωνα με το Νόμο 4653/2020 (άρθρο 33, παρ 1, εδάφιο α).

Τα κάτωθι τρία (3) Τμήματα των πρώην ΤΕΙ της Κεντρικής Ελλάδος, εντάσσονται στο υποστηρικτικό εκπαιδευτικό πλαίσιο και το πεδίο αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Ένταξης που εδρεύει στην Πανεπιστημιούπολη Αθήνας, συγκεκριμένα:

1.Το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος,

2. Το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού,

3. Το Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων – ΔΟΕΠΤΜ.

Τα παραπάνω τρία (3) Τμήματα παραμένουν ενεργά μέχρι την αποφοίτηση των τελευταίων φοιτητών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *