Οδ. Ζώρας : Έμφαση στην εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ και στη διεύρυνση των διεθνών και ευρωπαϊκών συνεργασιών

Οδ. Ζώρας : Έμφαση στην εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ και στη διεύρυνση των διεθνών και ευρωπαϊκών συνεργασιών

Ή  ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση  στην εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ, στη διεύρυνση των διεθνών και ευρωπαϊκών συνεργασιών,  στην προώθηση καινοτόμων δράσεων, στην εφαρμογή του ν. 4957 για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με στόχο τη συμβολή στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και το άνοιγμα νέων οριζόντων για την ακαδημαϊκή κοινότητα, στηρίζοντας την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης  Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας  στην εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης υλοποίησης του έργου SMARTT (Screening, mapping, analyzing, recommending, transferring and transforming HE international programmes), η οποία πραγματοποιήθηκε  στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου.

Τη συνάντηση χαιρέτησε η υπουργός Παιδείας της Ρουμανίας, κ. Ligia Deca, με την οποία ο Γενικός Γραμματέας είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία αναφορικά με  θέματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, των Συμμαχιών Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων αλλά και ευρύτερης διμερούς εκπαιδευτικής συνεργασίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κρατών μελών της ΕΕ, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και φορέων Ανώτατης Εκπαίδευσης χωρών της ΕΕ. Επίσης μετείχε αντιπροσωπεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου CIVIS και της ομάδας υλοποίησης του προγράμματος, με επικεφαλής την κ. Σοφία Παπαϊωάννου, Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και εμπειρογνώμονα του ΕΚΠΑ στο πρόγραμμα SMARTT.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα SMARTT, το οποίο υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο CIVIS, σε συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια EUTOPIA, NEUROTECHEU και UNITA, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο τον σχεδιασμό και τη δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών πτυχίων που θα ενθαρρύνουν την κινητικότητα των φοιτητών και την ενίσχυση της συνεργασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ειδικότερα, η ομάδα του προγράμματος ανέλαβε να εξετάσει τα κριτήρια που έχουν δοθεί από την ΕΕ  τα οποία θα διευκολύνουν την απονομή του χαρακτηρισμού ως ευρωπαϊκού ενός κοινού πτυχίου (European Degree Label).  Το πρόγραμμα SMARTT ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη μιας  κοινής ευρωπαϊκής ετικέτας πτυχίου, συνεισφέροντας στον συνολικό στόχο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *