20-10-23 Πρωτόκολλο Συνεργασίας Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

20-10-23 Πρωτόκολλο Συνεργασίας Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπεγράφη την Πέμπτη 19/10/2023, από τον καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και τον καθ. Σπυρίδωνα Δουκάκη, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, και του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Μάξιμου Σενετάκη, στην έδρα του ΙΤΕ, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Αντικείμενο του πρωτοκόλλου συνεργασίας είναι η επιστημονική συνεργασία του ΙΤΕ και του ΙΕΠ σε θέματα κοινού επιστημονικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος, αξιοποιώντας την υπάρχουσα εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία που διαθέτουν. Πιο συγκεκριμένα θα συνεργαστούν στα πεδία: Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Κατάρτισης και επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών, Ανάπτυξης εκπαιδευτικού υλικού, Εκπαιδευτικής Έρευνας, Ευαισθητοποίησης του κοινού για την προώθηση της σημασίας της εκπαίδευσης στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM). Προβλέπονται επίσης συνέργειες για χρηματοδότηση και κοινή χρήση πόρων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για κοινά έργα, εκπόνηση μελετών και πρωτοβουλίες, ώστε να πραγματοποιηθούν δράσεις που υποστηρίζουν τη διδασκαλία και ενισχύουν τη μάθηση. Τέλος, κοινός στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων για τη χάραξη πολιτικής στην εκπαίδευση και την έρευνα, με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση και σταδιακή μετάβαση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα στο περιβάλλον του ψηφιακού μετασχηματισμού της, στο πλαίσιο του σχεδιασμού εκπαιδευτικής πολιτικής του Ι.Ε.Π. και της εθνικής στρατηγικής του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε σχετικά:

«Μια από τις προτεραιότητές μας στο Υπουργείο Παιδείας είναι ο επανασχεδιασμός του επιστημονικού και επαγγελματικού προσανατολισμού, με στόχο να κατευθύνουμε εκείνους τους μαθητές που έχουν όντως κλίση στις θετικές επιστήμες σε σπουδές STEM – επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία μεταξύ ΙΕΠ και ΙΤΕ που επικυρώνεται σήμερα αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

Όταν δυο φορείς με τόσο αξιοσημείωτη διαδρομή ενώνουν τις δυνάμεις τους, τότε μπορούμε να προσδοκούμε ότι το αποτέλεσμα αυτής της σύμπραξης δεν θα είναι απλώς άθροισμα τεχνογνωσίας και εμπειρίας, αλλά γινόμενο. Χάρη στα πανεπιστημιακά της ιδρύματα και τους φορείς που δραστηριοποιούνται εδώ, η Κρήτη έχει αναδειχθεί σε ένα δυναμικό και εξωστρεφές οικοσύστημα καινοτομίας. Από εδώ σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στην προσπάθειά μας να χαράξουμε εκπαιδευτικές και ερευνητικές πολιτικές στους τομείς της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Όλοι μας στο Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι για τη συνεργασία του «δικού μας» ΙΕΠ με ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία, αλλά και κάθε παρόμοια προσπάθεια, με όποιον τρόπο μπορούμε και όπως μας ζητηθεί».

Επίσης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης, ανέφερε:

 «Απόψε είμαστε παρόντες σε μια συμφωνία εξαιρετικής σημασίας ανάμεσα στο ΙΤΕ, ένα ερευνητικό κέντρο υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, έναν επιτελικό επιστημονικό και ερευνητικό φορέα του Υπουργείου Παιδείας. Το ΙΤΕ είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα ερευνητικά κέντρα της χώρας, με διεθνείς διακρίσεις και υψηλές επιδόσεις σε διάφορα επιστημονικά πεδία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και συμφωνίες συνεργασίας με ερευνητικά κέντρα και φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού. Οι δυο φορείς μαζί ενώνουν δυνάμεις και τεχνογνωσία με σκοπό την ενίσχυση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και ο μόνος δρόμος για να ενισχύσουμε την εκπαίδευση είναι η επένδυση στην καινοτομία. Εύχομαι καλή επιτυχία στο εξαιρετικό αυτό εγχείρημα!»

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, δήλωσε σχετικά:

«Το ΙΤΕ συνεργάζεται στενά με κορυφαίους Ακαδημαϊκούς και Ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων. Το ΙΤΕ όμως συμβάλλει και στην επιμόρφωση των νέων μαθητών, παρέχοντας υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού. Αξίζει να αναφερθεί ότι περισσότεροι από 1.000 μαθητές επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του ετησίως για να γνωρίσουν τις επιστημονικές του δραστηριότητες, ενώ στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας της Βραδιάς του Ερευνητή που διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο, το ΙΤΕ υποδέχεται πάνω από 2.500 άτομα, κυρίως μαθητές, που επιζητούν την επαφή με την επιστήμη και την τεχνολογία.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μέσα από αυτή τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το ΙΤΕ θα συμβάλει ουσιαστικά στον τομέα της εκπαίδευσης, προσφέροντας την τεχνογνωσία του σε εκπαιδευτικούς και μαθητές».

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) καθ. Σπυρίδωνας Δουκάκης δήλωσε ότι:

«Η εκπαίδευση είναι καταλύτης για την αλλαγή. Είναι η μετασχηματιστική δύναμη που ωθεί τα άτομα, τις κοινότητες και τα έθνη προς ένα διαφορετικό μέλλον. Η σημερινή συνεργασία υποδηλώνει την ανάγκη να αξιοποιήσουμε αυτή τη δύναμη και να επιφέρουμε θετικές αλλαγές. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, τα δύο Ινστιτούτα συνεχίζουμε το ταξίδι μας και ταυτόχρονα συναντιόμαστε για να ενισχύσουμε αυτά που κάνουμε σε μεγαλύτερο βαθμό. Αθροίζουμε τις δυνάμεις μας. Συγκεντρώνουμε την τεχνογνωσία, τους πόρους και το όραμά μας για να δούμε με μία άλλη οπτική τις μεγάλες προκλήσεις στην εκπαίδευση.

Η καρδιά κάθε εκπαιδευτικής προσπάθειας όμως, είναι οι εκπαιδευτικοί μας. Επενδύοντας στην κατάρτιση και την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, όχι μόνο για να τους ενδυναμώσουμε αλλά και για να εμπλουτίσουμε τις μαθησιακές εμπειρίες των μαθητών μας.

Κλείνοντας, θα έλεγα ότι η συνεργασία μας σηματοδοτεί υπόσχεση προς τους μαθητές και την κοινωνία μας. Είναι μια υπόσχεση καινοτομίας, προόδου και δέσμευσης για τον μετασχηματισμό στην εκπαίδευση».

Την εκδήλωση υπογραφής τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος,  οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ.κ. Οδυσσέας Ζώρας και Ιωάννης Κατσαρός, ο Γενικός Γραμματέας ΄Ερευνας και Καινοτομίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, o Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Μανώλης  Καρτσωνάκης, και ο Διευθυντής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Αντώνης Φουντουλάκης.

Νωρίτερα το πρωί, το ΙΤΕ και το ΙΕΠ πραγματοποίησαν πιλοτικό σεμινάριο Κατάρτισης Εκπαιδευτικών στη χρήση Διαδραστικών Συστημάτων, με 20 περίπου συμμετέχοντες, υπό τον συντονισμό του Προέδρου του ΙΕΠ κ. Δουκάκη Σπυρίδωνα, της κας Καλαθάκη Μαρίας, Μέλους του ΔΣ του ΙΕΠ, και της κας Κατερίνας Παπαδάκη, Διευθύντριας Ερευνών του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ. Ακολούθησαν ξεναγήσεις σε εργαστήρια του ΙΤΕ και παρουσιάσεις ερευνητών.

DSC 0040

Συνέντευξη του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη από το Ηράκλειο

Ο κ. Πιερρακάκης, με αφορμή την κάθοδό του στην Κρήτη, έδωσε συνέντευξη στο neakriti.gr, στην οποία κάνει αναφορά στην επισφράγιση της συνεργασίας αυτής που ουσιαστικά φέρνει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής που είναι πολύτιμος φορέας του υπουργείου Παιδείας πιο κοντά στην έρευνα του ΙΤΕ, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία για θέματα κοινού επιστημονικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος.

Πιερακακης ΙΤΕ

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε όμως και στο νέο μεγαλύτερο Data Center που δημιουργείται στο Ηράκλειο με την κωδική ονομασία “Κνωσός ΙΙ”, την οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νησιού (Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΕΛΜΕΠΑ, Πολυτεχνείο), τις εργασίες για την αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών στο Ηράκλειο που θα ξεκινήσουν του χρόνου το καλοκαίρι, αλλά και την εκκένωση της κατάληψης του “Ευαγγελισμού” και τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του κτηρίου που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του κ. Πιερρακάκη στο neakriti.gr :

neakriti.gr: Κύριε Πιερρακάκη, είναι ουσιαστικά η πρώτη επίσκεψή σας στην Κρήτη με την ιδιότητα του υπουργού Παιδείας. Ποιος είναι αυτή τη φορά ο λόγος;

«Βρίσκομαι στην Κρήτη για πρώτη φορά ως υπουργός Παιδείας, αλλά για δεύτερη μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καθώς στις αρχές του καλοκαιριού είχα την τύχη να επισκεφτώ και να γυρίσω σχεδόν ολόκληρο το νησί. Ο λόγος που βρίσκομαι αυτή τη φορά στο Ηράκλειο είναι το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, μια πολύ σημαντική εξέλιξη τόσο για τα δύο μέρη, όσο και για την τοπική κοινωνία.

Από εκεί και πέρα, με την ευκαιρία της παρουσίας μας, πρόκειται να συναντηθούμε με εκπροσώπους και μέλη της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διαρκούς επικοινωνίας με όλες τις εκπαιδευτικές δομές, σε όλη την Ελλάδα. Επιδιώκουμε να είμαστε δίπλα σε κάθε φορέα, σε κάθε σχολείο, σε κάθε ίδρυμα, σε κάθε εκπαιδευτικό, καθηγητή, φοιτητή και μαθητή, να εντοπίζουμε προβλήματα και να προσφέρουμε λύσεις. Και, σε αυτό το πλαίσιο, πάντα η διά ζώσης επαφή είναι πολύτιμη».

neakriti.gr: Το ΙΤΕ είναι ένα εκ των Ιδρυμάτων της Κρήτης που μας γεμίζει υπερηφάνεια. Το μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας τι προβλέπει και προς ποια κατεύθυνση;

«Πράγματι, το ΙΤΕ εδώ και σαράντα χρόνια αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας, έχοντας συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε τομείς μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Για τον λόγο αυτό, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια αμοιβαία επωφελή συνέργεια με έναν από τους πιο πολύτιμους φορείς του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο έχει αρμοδιότητα σε θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, οι δύο φορείς πρόκειται να συνεργαστούν πάνω σε θέματα κοινού επιστημονικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και καλές πρακτικές ως προς τη χάραξη πολιτικής στην εκπαίδευση και την έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι θα μεγιστοποιήσουμε τη γνώση και τις δυνατότητές μας σε τομείς όπως το εκπαιδευτικό υλικό και τα εκπαιδευτικά εργαλεία, η κατάρτιση και επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών, η μεθοδολογία της έρευνας και η προώθηση της σημασίας της εκπαίδευσης στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM). Και, τέλος, θα αναπτύξουμε συνέργειες για τη χρηματοδότηση και την κοινή χρήση πόρων σε έργα, μελέτες και δράσεις που υποστηρίζουν τη διδασκαλία και ενισχύουν τη μάθηση».

neakriti.gr​​​​​​​: Η Κρήτη έχει δείξει τον δρόμο προς την Ψηφιακή Εποχή και με το Data Center, το επόμενο βήμα;

«Πράγματι, το Κέντρο Δεδομένων “Κνωσός” είναι ένα τεχνολογικό ορόσημο τόσο για την Κρήτη, όσο και για όλη την Ελλάδα. Το “Κνωσός Ι”, το οποίο λειτουργεί εντός του Πανεπιστημίου Κρήτης και επισκέφτηκα με την προηγούμενη ιδιότητά μου ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποτελεί το επίκεντρο ενός πολύ δυναμικού οικοσυστήματος καινοτομίας, όπου η γνώση και η δημιουργική της αξιοποίηση παράγουν προστιθέμενη αξία για την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και για τη χώρα.

Το επόμενο βήμα για την περιοχή είναι το “Κνωσός ΙΙ”, το οποίο όπως έχουμε πει θα είναι ένα data center πέντε φορές μεγαλύτερο που θα λειτουργεί με πράσινη ενέργεια. Αυτό θα μεταφραστεί σε περισσότερες δυνατότητες για έρευνα και καινοτομία, οι οποίες θα βασίζονται σε πιο φιλική για το περιβάλλον λειτουργία. Και, αν θέλετε, αυτή η αναβάθμιση αντανακλά τη φιλοσοφία, τον στόχο και τη δράση μας σε ό,τι έχει να κάνει με την ενίσχυση των εκπαιδευτικών υποδομών: καλύτερες συνθήκες, ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού μας με σύγχρονα εργαλεία και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

neakriti.gr​​​​​​​: Σε ό,τι αφορά στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης, Πανεπιστήμιο, ΕΛΜΕΠΑ και Πολυτεχνείο, τι να περιμένουμε από το υπουργείο Παιδείας;

«Όλα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κρήτης καταγράφουν αξιοσημείωτη ανοδική πορεία, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με το επίπεδο των σπουδών όσο και αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης και διδασκαλίας. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε αυτή την πρόοδο και πιστεύουμε ότι τα πανεπιστήμιά μας μπορούν να τα καταφέρουν και ακόμα καλύτερα. Και το καλύτερο παράδειγμα γι’ αυτή μας την προσήλωση είναι η αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών στο Ηράκλειο. Πρόκειται για ένα έργο ΣΔΙΤ, το οποίο θέλουμε να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα και, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες».

https://www.youtube.com/watch?v=T-DHUhb7HQQ&t=2s

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *