22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων: Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και τα “δώρα ζωής” για τον συνάνθρωπο

22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων: Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και τα “δώρα ζωής” για τον συνάνθρωπο

Τα ψηφιακά μέσα, οι τεχνολογίες εικονικής και μικτής πραγματικότητας, οι βιοαισθητήρες, οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και η τρισδιάστατη εκτύπωση έχουν ήδη μπει στην υπηρεσία της χειρουργικής μεταμοσχεύσεων. Τέτοιες πρωτοποριακές τεχνικές που εφαρμόζονται για την υποστήριξη των μεταμοσχεύσεων στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου, παρουσιάζονται σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Τεχνολογία-Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στη Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων» που πραγματοποιείται, στο πλαίσιο του 22ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Για την υποβοήθηση των μεταμοσχεύσεων, στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου, ο καθηγητής Χειρουργικής  Μεταμοσχεύσεων και διευθυντής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Ιπποκρατείου, Γεώργιος Τσούλφας, είπε ότι χρησιμοποιείται τρισδιάστατη εκτύπωση όγκων ήπατος- χοληφόρων- παγκρέατος-νεφρών, καθώς και η τεχνολογία LiDAR, με την οποία μπορεί να εκτιμηθεί το μέγεθος ενός ηπατικού μοσχεύματος. Παράλληλα “τρέχουν” τα ερευνητικά προγράμματα ENTICE και MIDAS, τα οποία συνιστούν εκπαιδευτικά εργαλεία για τη χειρουργική μεταμοσχεύσεων αλλά και για την υποστήριξη της χειρουργικής διαδικασίας. Όπως τόνισε ο γιατρός, “ο Έλληνας θέλει τη δωρεά οργάνων αλλά πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι το δώρο αυτό θα αξιοποιηθεί”, προσθέτοντας ότι, προς αυτή την κατεύθυνση, είναι αναγκαίο να λυθούν οι απορίες των πολιτών.

Όπως τόνισε ο κ. Ιωάννης Μπολέτης, πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, απαντώντας στους φόβους των πολιτών να γίνουν δότες, “τα πράγματα έχουν απλουστευτεί, δηλαδή κάποτε τρυπούσαν το λαγόνιο για να πάρουν μυελό των οστών, τώρα όμως αυτό γίνεται με μία απλή αιμοληψία που απλά διαρκεί περισσότερη ώρα”.

Ο κ. Μπολέτης είπε ακόμη ότι οι δότες συμπαγών οργάνων είναι η μεγαλύτερη κατηγορία, κυρίως πρόκειται για αποβιώσαντες και εκεί είναι που πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός, είναι όμως και οι εν ζωή δότες που είναι αρκετοί, δηλαδή συγγενείς του ατόμου που χρειάζεται μεταμόσχευση. Ακόμη, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των συναισθηματικών δοτών μέσω μιας ειδικής διαδικασίας. Πρέπει, ωστόσο, πάντα να διερευνάται σε αυτές τις περιπτώσεις εάν το κριτήριο είναι ο αλτρουϊσμός ή άλλα κίνητρα.

Πηγή:

https://www.ertnews.gr/ert3/22o-panellinio-synedrio-metamosxeyseon/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *