Ένωση Ελλήνων Ερευνητών: Αξιοποίηση της Έρευνας για τη σύγχρονη Κοινωνία ή «E pur si muove» – «Και όμως κινείται»;

Ένωση Ελλήνων Ερευνητών: Αξιοποίηση της Έρευνας για τη σύγχρονη Κοινωνία ή «E pur si muove» – «Και όμως κινείται»;

Τα Ερευνητικά Κέντρα και τα Πανεπιστήμια προάγουν την έρευνα και την επιστήμη, χωρίς πολιτικούς χρωματισμούς και κομματικές σκοπιμότητες

Από την εποχή του Μεσαίωνα και του Γαλιλαίου, στον οποίο αποδίδεται η παραπάνω φράση, η ανθρωπότητα έχει κάνει τεράστια πρόοδο χάρη στην εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας και την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Έχει αφήσει πίσω της δογματισμούς και δοξασίες, έχει αναδείξει τον ορθολογισμό ως τον μόνο τρόπο σκέψης που είναι συμβατός με την επιστημονική μεθοδολογία για τη συλλογή, την ανάλυση, την επεξεργασία δεδομένων, την παραγωγή αποτελεσμάτων, τη σύνθεσή τους και την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων ή τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Η παραπάνω διαδικασία περιγράφει με λίγες λέξεις τη φιλοσοφία της λειτουργίας των ερευνητικών φορέων της χώρας, των Ερευνητικών Κέντρων και των Πανεπιστημίων, τα οποία δραστηριοποιούνται σε όλα σχεδόν τα πεδία της σύγχρονης έρευνας.

Τα Ερευνητικά Κέντρα και τα Πανεπιστήμια προάγουν την έρευνα και την επιστήμη, χωρίς πολιτικούς χρωματισμούς και κομματικές σκοπιμότητες, με μόνο σκοπό να ωφελείται η κοινωνία και η Πολιτεία από τα ερευνητικά αποτελέσματα και τα τεχνολογικά προϊόντα που παράγουν.

Παρά τη μείωση της χρηματοδότησης των ερευνητικών φορέων και των ερευνητικών υποδομών, παρά τη σταδιακή μείωση του προσωπικού τους λόγω συνταξιοδοτήσεων και απουσίας προσλήψεων νέου προσωπικού, οι ερευνητικοί φορείς καταφέρνουν να καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις στη διεθνή κατάταξη. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τα Ερευνητικά Κέντρα της ΓΓΕΚ (που απασχολούν περίπου 700 Ερευνητές/τριες) κρατούν σταθερά την πρώτη θέση στη συμμετοχή και στη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΕ.[1]

Ο ρόλος τους στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών (δημόσια και εξατομικευμένη υγεία, σεισμοί, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, φυτοπροστασία, κλιματική αλλαγή, κ.λπ.), στην εκπόνηση κοινωνικών μελετών (σύγχρονη μετανάστευση, νέες μορφές εργασίας κ.ά.) και στην παραγωγή ιστορικής γνώσης  (σε παραδοσιακά και σε καινοτόμα πεδία της ιστορικής επιστήμης) προς όφελος της κοινωνίας και, ειδικότερα, στην αντιμετώπιση κρίσεων υψηλού κινδύνου (ατύχημα Τσερνόμπιλ και Φουκουσίμα, πετρελαιοκηλίδα Αγίας Ζώνης στον Σαρωνικό, ηφαιστειακές κρίσεις – π.χ. Σαντορίνη 2011-2012, ναυάγια και θαλάσσια ατυχήματα, επεισόδια ανθρωπογενούς ρύπανσης του περιβάλλοντος, εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19, πρόσφατες δασικές πυρκαγιές,  κ.λπ.), έχει καθιερώσει τους Ερευνητές/τριες και τα Ερευνητικά Κέντρα στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι το εξαιρετικά δραστήριο επιστημονικό/ερευνητικό δυναμικό της. Παρά την πενιχρή, έως ανύπαρκτη, στήριξη από την Πολιτεία και τα πολλαπλά προβλήματα, που λειτουργούν ως τροχοπέδη καθώς διογκώνονται από μια απίστευτη γραφειοκρατία, το επιστημονικό/ερευνητικό δυναμικό της χώρας καταφέρνει να παραμένει ανταγωνιστικό στον διεθνή στίβο, να διατηρεί την επιστημονική αριστεία, να συντηρεί και να αναβαθμίζει τις ερευνητικές και τεχνολογικές υποδομές και, κυρίως, να εκπαιδεύει τις νέες γενιές επιστημόνων υψηλού κύρους και επιπέδου. Είναι απαραίτητο για το συμφέρον της κοινωνίας και της οικονομίας να γίνει συνείδηση όλων ότι η Έρευνα είναι επένδυση, δεν είναι πολυτέλεια!

Για την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών

Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Μαρία A. Κωνσταντοπούλου Δημήτρης Σακελλαρίου

[1] https://dashboard.tech.ec.europa.eu/qs_digit_dashboard_mt/public/sense/a…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *