Πέθανε ο καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης

Έφυγε σήμερα (25-10-2023) από τη ζωή ο  πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γραμματικάκης, σε ηλικία 84 ετών.

Γιώργος Γραμματικάκης

Γ. Γραμματικάκης, Η κόμη της Βερενίκης

«Μα όταν εσύ, βασίλισσα, κοιτάζοντας τ’ αστέρια
λατρεία στην Αφροδίτη θα προσφέρεις με λαμπάδες
και με σπουδές μυρωδικών για με που ήμουν δική σου,
χωρίς φειδώ τα δώρα σου να ‘ναι παρακαλώ.
Τι θέλω εγώ στους ουρανούς;
Μαλλί της Βερενίκης πάλι ας γίνω
και ο Ωρίων ας πάει να λάμπει πλάι στον Υδροχόο».

Από τη μυθολογία στην ποίηση και από εκεί στην επιστημονική γνώση και στις φιλοσοφικές αναζητήσεις και πάλι από την αρχή. Αυτό το αέναο παιχνίδι της έρευνας και της φαντασίας, της δημιουργίας και των ερωτημάτων, του στοχασμού και της διαίσθησης περικλείει τελικά το «περιεχόμενο του μπουκαλιού», που ρίχνεται στη θάλασσα καταπώς το θέλουν οι ναυτικές ιστορίες, στο βιβλίο του πρύτανη (τότε) του Πανεπιστημίου Κρήτης Γ. Γραμματικάκη, Η κόμη της Βερενίκης.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Ομότιμου Καθηγητής Οδυσσέας -Ιωάννης Ζώρας για την απώλεια του  Γιώργου Γραμματικάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε τον εμβληματικό Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργο Γραμματικάκη. Η συμβολή του στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου αλλά και η παρουσία του στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι είναι αδιαμφισβήτητη. Εμείς που πορευτήκαμε δίπλα του θα συνεχίσουμε να «συνομιλούμε με το φως» μέσα από τα βιβλία του και τις παρακαταθήκες του ως ελάχιστη οφειλόμενη τιμή στη μνήμη του.”

Συλλυπητήρια Ανακοίνωση Πρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης

Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη τον Γιώργο Α. Γραμματικάκη,

τον Άνθρωπο και τον ενεργό πολίτη,

τον ερευνητή του μικρό-κοσμου και του μεγά-κοσμου, που πέρασε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Imperial College του Λονδίνου, τον Δημόκριτο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) της Γενεύης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και  το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ως επισκέπτης Καθηγητής,

τον χαρισματικό μέσα στην τάξη, και ευαίσθητο πανεπιστημιακό δάσκαλο,

τον επί δύο συνεχείς παραγωγικές θητείες Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης (1990-1993, 1993-1996),

τον πανεπιστημιακό, όπου με την παρουσία του, το έργο του, το ύφος και το ήθος, πέτυχε να φέρει «ισοβίως» τον τίτλο του Πρύτανη,

τον επί μία τετραετία Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου,

τον  αντιπρόεδρο στο Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το μέλος στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, τον υπέρμαχο  σύνδεσης  Επιστήμης και  Μουσικής,

τον Ευρωβουλευτή, οποίος υπηρέτησε ως μέλος των Επιτροπών Πολιτισμού και Παιδείας,  Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

τον ακαδημαϊκό που έγραψε για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου,

τον καθηγητή Φυσικής και στοχαστή, οποίος με τη αξεπέραστη πένα του και τον ποιητικό του λόγο  άνοιξε πρώτος την πόρτα των Ελλήνων αναγνωστών και ακροατών στους ουρανούς – με την Κόμη της Βερενίκης, τα Κοσμογραφήματα, την Αυτοβιογραφία του Φωτός, τον Αστρολάβο του Ουρανού και της Ζωής και με πλήθος σχετικών διαλέξεων σε όλη την Ελλάδα,

τον Ομότιμο Καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που άφησε σε όλους μας  σαφείς παρακαταθήκες για την Παιδεία, την πανεπιστημιακή διδασκαλία και την επιστημονική έρευνα.

Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο, τα παιδιά και τους οικείους του.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης

Καθηγητής Γεώργιος M. Κοντάκης

Ανακοίνωση της Συγκλήτου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου 

Η Σύγκλητος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου εκφράζει τη θλίψη της κοινότητας για την απώλεια του ανθρώπου, του συγγραφέα, του ενεργού πολίτη, του διακεκριμένου επιστήμονα, του ακαδημαϊκού δασκάλου και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη. «Η κόμη της Βερενίκης», το ακαδημαϊκό και κοινωνικό του έργο, ο καθαρός λόγος του, θα μας συντροφεύουν σε όλη μας τη ζωή.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης άφησε πίσω του ένα μεγάλο κενό, μα συνάμα σημαντική παρακαταθήκη στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Κρήτης και της χώρας. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο τόσο πολύ αγάπησε και υπηρέτησε πιστά.

 

Ψήφισμα Πρυτανικού Συμβουλίου Ιονίου Πανεπιστημίου

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ιονίου Πανεπιστημίου, πληροφορούμενο τον θάνατο του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ

συνήλθε στην 7/25-10-2023 Συνεδρία του και εκφράζει την οδύνη του για τον θάνατο του Γιώργου Γραμματικάκη, επισημαίνοντας ότι ο εκλιπών υπήρξε καταξιωμένος επιστήμονας στον χώρο της Αστροφυσικής και της Κοσμολογίας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δομή της ύλης, με εγνωσμένο κύρος, άρτια επιστημονική κατάρτιση, σπουδαία πνευματική συγκρότηση και ακαδημαϊκό ήθος. Άνθρωπος πολυδιάστατος, με παιδεία, καλλιέργεια και φροντίδα για την προσβασιμότητα στην επιστήμη και για την υψηλή εκλαΐκευσή της, στήριξε εμπράκτως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο από τη θέση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του (2000-2004) και το οδήγησε στην εφεξής αυτόνομη λειτουργία του.

Υπήρξε εμπνευσμένος ερευνητής και συναρπαστικός ομιλητής, με ποιοτικό και πρωτοπόρο έργο μεγάλης επιδραστικότητας, το οποίο αφήνει ως πολύτιμη παρακαταθήκη.

Ήταν εξαίρετος άνθρωπος, με ακεραιότητα, ευγένεια, και πνεύμα προσφοράς.

Εκ μέρους όλης της Πανεπιστημιακής κοινότητας εκφράζουμε την οδύνη μας για τον θάνατό του και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς την οικογένειά του.

Ας είναι η μνήμη του αιώνια!

Επιπλέον, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ιονίου Πανεπιστημίου ομοφώνως αποφάσισε τα ακόλουθα:

Να αποσταλεί στέφανος κατά την εξόδιο ακολουθία.

Να εκπροσωπηθεί το Ίδρυμα στην εξόδιο ακολουθία από τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Γκικόντη.

Να κυματίζει μεσίστια η σημαία στο κτήριο της Ιονίου Ακαδημίας την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ημέρα της εξοδίου ακολουθίας.

Να εκφρασθούν τα βαθιά συλλυπητήρια της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και να επιδοθεί το παρόν, ως ψήφισμα, στην οικογένειά του.

Να αναρτηθεί το παρόν, ως ψήφισμα, στην ιστοσελίδα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

ΠΔΕ Κρήτης

Με μεγάλη θλίψη ενημερώθηκα για τον θάνατο του Γιώργου Γραμματικάκη, του διακεκριμένου  καθηγητή, του ξεχωριστού ανθρώπου, που είχα κι εγώ το προνόμιο να γνωρίσω από κοντά όταν σπούδαζα στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της Διδακτορικής μου Διατριβής.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης αναμφισβήτητα αποτέλεσε  ξεχωριστή πνευματική παρουσία στον ελληνικό χώρο, με μεγάλη προσφορά στον χώρο των γραμμάτων και της κοινωνίας γενικότερα.

Σίγουρα ο πόνος που γεννά στην ψυχή μας η απώλειά του είναι τεράστιος, αλλά μεγαλύτερο είναι το περίσσευμα της διάνοιάς του και το πλούσιο έργο του, που ως πυξίδα θα καθοδηγούν τον δρόμο μας και θα μας συντροφεύουν στην πορεία για έναν καλύτερο κόσμο.

Να είσαι καλά δίπλα στα αγαπημένα σου άστρα, αγαπημένε καθηγητή.

Τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια  στην οικογένεια και στους οικείους του.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης

Εμμανουήλ Καρτσωνάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *