15 Απριλίου-Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης

15 Απριλίου-Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης

H Τέχνη μέσα από τα λόγια σπουδαίων καλλιτεχνών

H Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης (World Art Day) καθιερώθηκε το 2012 από τον Διεθνή Οργανισμό Τέχνης (IAA), με τη διακήρυξη της Γκουανταλαχάρα, μετά από πρόταση της Τουρκίας. Έτσι, τα τελευταία 12 χρόνια γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου – μια ημερομηνία καθόλου τυχαία, αφού συμπίπτει με την ημέρα της γέννησης του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Αν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι θα καταλάβει εύκολα ότι κανείς άλλος καλλιτέχνης δεν θα ήταν καταλληλότερος για αυτή την τιμή. Ο ντα Βίντσι ενσάρκωσε την έννοια του “καλλιτέχνη” – υπήρξε ζωγράφος, εφευρέτης, επιστήμονας απέδειξε ότι η Τέχνη μπορεί να επηρεάσει όλους τους τομείς, επιστημονικούς και μη. Και το πιο σημαντικό: Αποτελεί σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης, της συναδέλφωσης και της πολυπολιτισμικότητας.

Αυτές είναι μερικές από τις σημαντικότερες αξίες που προάγουν οι τέχνες, είτε μιλάμε για τις “καλές” (αρχιτεκτονική, γλυπτική, ζωγραφική, λογοτεχνία, ποίηση, μουσική, θέατρο, χορό, κινηματογράφο) είτε για τις εφαρμοσμένες τέχνες (γραφιστική, αγγειοπλαστική, υφαντουργία) – αν και στη σύγχρονη τέχνη, τα όρια πολύ συχνά είναι ασαφή.

 

“Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας κάνει να καταλαβαίνουμε την αλήθεια” – Πάμπλο Πικάσο

“Η τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν” – Έντγκαρ Ντεγκά

“Μην σκέφτεσαι το να κάνεις τέχνη, απλά κάνε το. Άσε τους άλλους να αποφασίσουν αν είναι καλή ή κακή, αν την αγαπούν ή τη μισούν. Όσο αποφασίζουν, εσύ κάνε ακόμα περισσότερη τέχνη” – Άντι Γουόρχολ

“Η ζωή είναι τέχνη. Η τέχνη είναι ζωή. Ποτέ δεν τα διαχωρίζω” – Ai Weiwei

“Ένα έργο τέχνης που δεν βασίζεται σε ένα συναίσθημα, δεν είναι καθόλου τέχνη” – Πολ Σεζάν

“Στην τέχνη, αυτό που θέλουμε είναι η σιγουριά ότι μία σπίθα αυθεντικής ιδιοφυίας δεν μπορεί να εξαφανιστεί” – Mary Cassatt

“Η σπουδαία τέχνη συνεχίζει εκεί που τελειώνει η φύση” – Μαρκ Σαγκάλ

“Η τέχνη πρέπει να είναι μια έκφραση της αγάπης αλλιώς δεν είναι τίποτα” – Μαρκ Σαγκάλ

Πηγή : monopoli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *