Επιτυχίες Ελλήνων φοιτητών στον 18o Μαθηματικό Διαγωνισμό SEEMOUS 2024

Επιτυχίες Ελλήνων φοιτητών στον 18o Μαθηματικό Διαγωνισμό SEEMOUS 2024

(18th South Eastern Mathematical Olympiad for University Students)

Στις 11/4/2024 διεξήχθη ο 18ος Μαθηματικός Διαγωνισμός SEEMOUS 2024 στο Ιάσιο της Ρουμανίας.Οι εξετάσεις διεξήχθησαν στην βιβλιοθήκη του Technical University “Gheorghe Asachi” of Iași η οποία έχει επιλεγεί σε έρευνα που έχει γίνει ως μια από τις 25 ομορφότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο.

 Στον ετήσιο διαγωνισμό SEEMOUS συμμετέχουν φοιτητές που βρίσκονται στον 1ο ή 2ο χρόνο φοίτησης και τα θέματα του διαγωνισμού αφορούν τα γνωστικά αντικείμενα της Γραμμικής Άλγεβρας και του Λογισμού μιας μεταβλητής.

Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και δεν αφορούν τα συνηθισμένα θέματα εξετάσεων των αντίστοιχων μαθημάτων των Πανεπιστημίων. Στο διαγωνισμό φέτος συμμετείχαν γύρω στους 80 φοιτητές από χώρες όπως Ρουμανία, Τουρκμενιστάν, Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Γαλλία, Ουζμπεκιστάν, Ινδία.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν 5 φοιτητές από το Τμήμα Μαθηματικών του Α.Π.Θ., 3 φοιτητές από το Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ και 2 φοιτητές από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π..

Στον διαγωνισμό αυτό βραβεύονται τα 2/3 των φοιτητών και η αναλογία των μεταλλίων σε χρυσά/αργυρά/χάλκινα είναι 1/2/3. Στον φετινό διαγωνισμό τα μετάλλια που πήραν οι Έλληνες φοιτητές ήταν :

Αργυρά μετάλλια

1.    Ιωάννης Μαυρίκος, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π.
2.    Θέμελης Μαμουζέλος, Τμήμα Μαθηματικών,Ε.Κ.Π.Α.
3.    Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Τμήμα Μαθηματικών, Α.Π.Θ.

Χάλκινα μετάλλια

1.    Γεώργιος Γεωργελές, Τμήμα Μαθηματικών, Ε.Κ.Π.Α.
2.    Εμμανουήλ Πετράκης, Τμήμα Μαθηματικών, Ε.Κ.Π.Α.
3.    Μιχαήλ Προυσαλίδης, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π.

Καλύτερο Πανεπιστήμιο, βάσει των 3 καλύτερων σκορ των φοιτητών της κάθε φοιτητικής ομάδας, ανακηρύχθηκε το University of Bucharest. Η τελετή απονομής έγινε στο Palace Congress Hall στο Ιάσιο.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια :

α) σε όλους τους φοιτητές που συμμετείχαν, είτε απέσπασαν μετάλλιο είτε όχι. Ησυνολική προετοιμασία για τον διαγωνισμό τους γέμισε με όλες τις απαραίτητες γνώσεις ενώ κέρδισαν και από την συναναστροφή που είχαν με άλλους διαγωνιζόμενους από άλλες χώρες.

β) στους διοργανωτές για την πολύ καλή φιλοξενία κατά την διάρκεια του διαγωνισμού που κράτησε από 9-14/4/2024. Πέραν των εξετάσεων φοιτητές και καθηγητές είχαν την δυνατότητα να επισκεφτούν μέρη όπως τα Neamț Castle – Neamț, Agapia Monastery και τα γραφεία της Amazon στο Iasi.

γ) στους καθηγητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές που προετοίμασαν τις ομάδες των φοιτητών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Τα θέματα του διαγωνισμού και η προτεινόμενη επίλυση τους καθώς και σχετικές πληροφορίες για τον διαγωνισμό αυτό είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα:
http://math.etti.tuiasi.ro/seemous2024/

Όσοι φοιτητές έχουν ιδιαίτερη κλίση στα Μαθηματικά και θα βρίσκονται στον 1ο ή 2ο χρόνο φοίτησης τους την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ανεξαρτήτως Τμήματος στο οποίο σπουδάζουν, καλό θα είναι να έρθουν σε επαφή με τον/την Πρόεδρο του Τμήματος τους και να συμμετάσχουν ακολουθώντας τις οδηγίες του διαγωνισμού που ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Μαθηματικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (https://www.massee-org.eu/). Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ενισχύει την συμμετοχή ομάδων σε διεθνείς διαγωνισμούς (βλέπε https://www.iky.gr/el/iky-rss/item/4196) ενώ δίνει και χρηματικά βραβεία σε όσους διακρίθηκαν. Τα Πανεπιστήμια πρέπει να ενθαρρύνουν τέτοιες προσπάθειες και προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Π.Θ. που χρηματοδότησε την συμμετοχή της ομάδας του Α.Π.Θ. στον διαγωνισμό αυτό.

Καθ. Νικόλαος Καραμπετάκης
Αρχηγός ομάδας του Α.Π.Θ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *