Η γενιά Ζ επηρεάζει και τον χώρο των αρωμάτων!

Η γενιά Ζ επηρεάζει και τον χώρο των αρωμάτων!

16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Η γενιά Ζ επηρεάζει και τον χώρο των αρωμάτων!

Η πρώτη γενιά που γεννήθηκε μέσα στον ψηφιακό κόσμο, δεν ορίζει μόνο τις επιχειρηματικές τάσεις, αλλά εισχωρεί δυναμικά και στον χώρο της ομορφιάς! Οι βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στη συσκευασία, η θετική αντίληψη στη διαφορετικότητα και η δυναμική της εικόνας δημιουργούν εξελίξεις και στη βιομηχανία των αρωμάτων. Τι συμβαίνει, πραγματικά; Πώς η γενιά Ζ, η πιο επιδραστική γενιά όλων των εποχών, επηρεάζει και τον χώρο των αρωμάτων;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Η Gen Z είναι η γενιά που θα αλλάξει την οικονομία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη! Πρόκειται για την πρώτη αμιγώς «digital native» γενιά, η οποία εισέρχεται στην αγορά εργασίας και αλλάζει τις οικονομίες, τις αγορές και τα κοινωνικά συστήματα.

Μεγαλώνοντας μέσα στην κοινωνικοπολιτική και οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα, βλέποντας την καθημερινότητά τους να αλλάζει μέσα από την αλματώδη αύξηση των χρεών των γονιών τους, η Generation Z βίωσε την παγκόσμια οικονομική κρίση, και όχι μόνο!

Ήρθε αντιμέτωπη με σημαντικά προβλήματα από την παγκοσμιοποίηση, σημαδεύτηκε από την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω του κορονοϊού και την απώλεια τρισεκατομμυρίων…

Ο μετασχηματισμός της οικονομίας, όμως, είναι ήδη ορατός. Στην πραγματικότητα, ο καταλύτης επιτάχυνσης των αλλαγών δεν αποτελεί μια επιχειρηματική τάση, αλλά μια «μέγα-τάση» με κοινωνικά χαρακτηριστικά που εκφράζεται από τη γενιά της ανατροπής, δηλαδή τη γενιά Ζ! Τα κύρια χαρακτηριστικά τους;

  • Ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο.
  • Φροντίζουν την υγεία τους, καπνίζουν και πίνουν λιγότερο.
  • Είναι well-educated και θεωρούνται η πιο «έξυπνη» γενιά ως τώρα.
  • Το κύριο και κοινό χαρακτηριστικό τους; Πιθανότατα, η υψηλή – υπερβολική, ίσως- εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.
  • Είναι γρήγοροι, ευέλικτοι και μάλλον, ανυπόμονοι.
  • Έχουν άμεση πρόσβαση στην πληροφορία και ξέρουν πως να ψάχνουν.
  • Έχουν στόχους και φιλοδοξίες, θέλουν να είναι ανεξάρτητοι και δεν θέλουν να εργασθούν για κάποιον άλλο.

Όλη αυτή η κινητικότητα δεν θα μπορούσε βέβαια να αφήσει ανεπηρέαστη τη βιομηχανία των καλλυντικών κι ειδικότερα, των αρωμάτων. Οι ειδικοί πλέον, αναζητούν καθαρά, φυσικά και εκλεπτυσμένα αρώματα που «αγκαλιάζουν» τις αισθήσεις.

Αυτό που θέλουν είναι να δημιουργήσουν ένα προσωπικό και μοσχομυριστό κουκούλι για τους σύγχρονους επιχειρηματίες, που θα ικανοποιήσει παράλληλα, και τις υψηλές τους προσδοκίες!

Προσθέτοντας μια σοφιστικέ πινελιά στις κατηγορίες αρωμάτων, μάλλον θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις νέες απαιτήσεις. Οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς άλλωστε, έχουν εξοικειωθεί στο να χρησιμοποιούν την ομορφιά ως εργαλείο και μέσο αυτό-έκφρασης.

Στην Ευρώπη, η κορυφαία κατηγορία καλλυντικών αφορά τα αρώματα, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη θέση μέχρι πρότινος, κατέχει το μακιγιάζ. Η αλλαγή, όμως, επεκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο σταδιακά

Καταφέρνοντας να επιδρούν με ένα διασκεδαστικό τρόπο σε μια πολύ πιο αισθησιακή αλλαγή απολαμβάνουν ταυτόχρονα, τη μεγαλύτερη επαφή που έχουν με την όσφρησή τους. Με αυτόν τον τρόπο, το ενδιαφέρον τους για τις νέες οσφρητικές ιστορίες γίνεται ακόμα πιο απολαυστικό!

Πώς αλλάζει ο κόσμος των αρωμάτων

Μέσα από αυτή τη μοναδική της ικανότητα, να επηρεάζει τα πράγματα στον χώρο της ομορφιάς, η γενιά Ζ επιδρά και στη βιομηχανία των αρωμάτων!

Άλλωστε, και η ιστορία γύρω από τη σχέση μας με το άρωμα είναι συναρπαστική! Μια μίνι έρευνα αποκαλύπτει πως η κατανάλωση αρωμάτων από τη Gen-Z και τους millennials, είναι πολύ υψηλότερη από τις παλαιότερες γενιές!

Τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά, στους επαγγελματικούς χώρους το αρωματικό αποτύπωμα στους διαδρόμους του γραφείου ή στο ασανσέρ, θεωρείτο κατά κάποιο τρόπο ως και υποτιμητικό…

Σήμερα, όμως, η intellectuelle απάντηση υποστηρίζει πως θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με μία από τις πέντε αισθήσεις μας! Ας αναλογιστούμε εάν έχουμε αναπτύξει όσο θα έπρεπε την όσφρησή μας…

Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Συνδέεται με μια σειρά αναμνήσεων που έχουν καταγραφεί στον εγκέφαλό μας, ενώ μπορούμε να διαπιστώσουμε εύκολα πως σχεδόν τίποτα δεν υπάρχει γύρω μας χωρίς άρωμα.

Η μυρωδιά του καφέ στο αγαπημένο μας στέκι, το ξεχωριστό άρωμα στον χώρο του ξενοδοχείου και χίλιες δυο άλλες αρωματικές εσάνς χαρακτηρίζουν ακόμα και χώρες, σημεία ενδιαφέροντος και πολιτισμούς. Πώς μπορούμε να μείνουμε αμέτοχες λοιπόν, στις αρωματικές προκλήσεις που θα χαρακτηρίσουν τη νέα γενιά;

Έχοντας αναπτύξει μεγαλύτερη επαφή με την όσφρησή τους, η γενιά Ζ και οι millennials καταφέρνουν να επιδρούν με διασκεδαστικό τρόπο σε μια πολύ πιο αισθησιακή αλλαγή, κάνοντας το ενδιαφέρον τους για τις νέες οσφρητικές ιστορίες ακόμα πιο απολαυστικό!

Πέρα από την εικόνα, η αίσθηση για το πώς αισθανόμαστε όταν φοράμε κάτι είναι πολύ πιο καθοριστική. Και η γενιά Ζ, μετά τους millennials, το κάνουν πολύ πιο προσεκτικά και με ολιστική διάθεση.

Το άρωμα αποτελεί πια ουσιαστικό μέρος της ρουτίνας ομορφιάς! Έχοντας πολύ μεγαλύτερη επαφή με την  όσφρηση, η νέα γενιά απολαμβάνει το άρωμα με όλες της τις αισθήσεις! Θέλει να είναι μοναδικό και για να βρει αυτό που θα την εκφράσει πραγματικά, δεν θα διστάσει να δοκιμάσει πολλά και διαφορετικά αρώματα, αναζητώντας την ιδανική μυρωδιά…

Το υπέροχο ταξίδι στον κόσμο των αρωμάτων έχει ήδη ξεκινήσει. Θα είμαστε πιστοί συνοδοιπόροι αναζητώντας τις αρωματικές νότες μέσα από την προσωπική μας ματιά, ce n’est pas comme ça?

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *