Ξεκινούν για πρώτη φορά οι νέες, Δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης(Ε.Σ.Κ.) του ΥΠΑΙΘ

23-10-22 Ξεκινούν για πρώτη φορά οι νέες, Δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης

Ξεκινά σε λίγες ημέρες, για πρώτη φορά, η λειτουργία των Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (ΕΣΚ) επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, που προβλέπονται στο Νόμο 4763/2020. Συγκεκριμένα, εντός Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία των ΕΣΚ Περάματος και Μετσόβου, ενώ η ΕΣΚ Σύρου θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον προσεχή Φεβρουάριο.

Η φοίτηση στις ΕΣΚ είναι διετής με παρακολούθηση θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων, καθώς και αμειβόμενη πρακτική άσκηση/μαθητεία που πραγματοποιείται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε θέσεις συναφείς με την ειδικότητα. Στις εν λόγω Σχολές οι ενδιαφερόμενοι εγγράφονται δωρεάν και χωρίς άλλους περιορισμούς (εξετάσεις, όρια ηλικίας), με μόνη προϋπόθεση να είναι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου. 

Οι ΕΣΚ παρέχουν σύγχρονη αρχική επαγγελματική κατάρτιση καθώς και αναβάθμιση των βασικών δεξιοτήτων σε περιζήτητες ειδικότητες, με σκοπό την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών σε ανώτερο επίπεδο και κυρίως την εξασφάλιση της ένταξης στην αγορά εργασίας και την επαγγελματική ζωή, με ιδιαίτερη μέριμνα στις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στους απόφοιτους των ΕΣΚ χορηγείται πτυχίο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, ύστερα από επιτυχή συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση εγγραφής από 24 Οκτωβρίου μέχρι 10 Νοεμβρίου 2022 ηλεκτρονικά ή διά ζώσης, ως εξής:

  • Για την ΕΣΚ Περάματος στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ Κορυδαλλού, Σολωμού 2-4, Κορυδαλλός, T.K. 18122, τηλ.: 210-4961602, email: grammateia@iek-koryd.att.sch.gr

Oι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν κατά το έτος κατάρτισης 2022-2023 στην ΕΣΚ Περάματος (έδρα: Λεωφόρος Δημοκρατίας 238 & Μαρίας Κιουρί, Πέραμα, Τ.Κ. 18863) είναι: Τεχνίτης Συγκολλήσεων και Κοπής Μετάλλων και Τεχνίτης Ελασματουργός – Ελασματουργός Ειδικών Κατασκευών. 

  • Για την ΕΣΚ Μετσόβου στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ιωαννίνων, Βελισσαρίου 169, Ιωάννινα, T.K. 45221, τηλ.: 26510-41319, email: grammateia@1iek-ioann.ioa.sch.gr

Η ειδικότητα που θα λειτουργήσει κατά το έτος κατάρτισης 2022-2023 στην ΕΣΚ Μετσόβου (έδρα: Αβέρωφ 2, Κεντρική Πλατεία,  44200 Μέτσοβο) είναι: Τεχνίτης Υφαντικής Τέχνης.

Έναρξη μαθημάτων για τις ΕΣΚ Περάματος και ΕΣΚ Μετσόβου14 Νοεμβρίου 2022.

Από το έτος κατάρτισης 2023-2024 στις ΕΣΚ Περάματος και Σύρου θα λειτουργήσουν επιπλέον ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας που σχετίζονται με τη Ναυπηγική Βιομηχανία, όπως Tεχνίτες Εργαλειομηχανών, Εφαρμοστές, Ελασματουργοί, Σωληνουργοί, Ηλεκτροσυγκολλητές, Αμμοβολιστές-Βαφείς, Ναυπηγοξυλουργοί και Καραβομαραγκοί. 

 FEK-2022-Νόμος 4982-Tεύχος A’-00195-Άρθρο 102. Ε.Σ.Κ. ΥΠΑΙΘ 

Νόμος 4982, Τεύχος Α’-195-15/10/2022

Κεφάλαιο Δ’ – Επείγουσες Διατάξεις για την ενίσχυση της Ανάπτυξης

Άρθρο 102
Ρυθμίσεις για τις Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης του ν. 4763/20201. Στον ν. 4763/2020 (Α’ 254), μετά από το άρθρο 11 προστίθεται άρθρο 11Α, ως εξής:
« Άρθρο 11Α
Ειδικότητες των Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης
Στις Ε.Σ.Κ. παρέχονται ειδικότητες, οι οποίες καθορίζονται με βάση τις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της εθνικής οικονομίας, σύμφωνα με την παρ. 19 του άρθρου 15. Με την ίδια διαδικασία, δύναται να παρέχονται πειραματικές ειδικότητες ή ειδικότητες με πιλοτικό πρόγραμμα για
την ικανοποίηση εστιασμένων αναγκών της οικονομίας ή την εφαρμογή καινοτομικών μεθόδων ή πιλοτικών
θεματικών ενοτήτων.».
2. Στο άρθρο 15 του ν. 4763/2020, περί των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Γ’ του Μέρους Α’ του νόμου αυτού, προστίθεται παρ. 19, ως εξής:
«19. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. & Ν. ανατίθενται καθήκοντα Διευθυντών Ε.Σ.Κ. σε Διευθυντές Δημόσιων Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της ίδιας περιφερειακής ενότητας,
μέχρι την επιλογή, τοποθέτηση και ανάληψη υπηρεσίας Διευθυντών Ε.Σ.Κ., σύμφωνα με το άρθρο 13. Με όμοια απόφαση, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ., καθορίζονται, προστίθενται, τροποποιούνται, αντιστοιχίζονται, συγχωνεύονται ή καταργούνται οι ειδικότητες που παρέχονται από τις Ε.Σ.Κ..».
3. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4763/2020, περί των οδηγών κατάρτισης σύμφωνα με τους οποίους παρέχονται οι πειραματικές ειδικότητες ή οι ειδικότητες με πιλοτικό πρόγραμμα στα Πειραματικά και Θεματικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), καθώς και στις Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), τροποποιείται, ώστε να αφορά και τις Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.), και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Για τους οδηγούς κατάρτισης, σύμφωνα με τους οποίους παρέχονται οι πειραματικές ειδικότητες ή οι ειδικότητες με πιλοτικό πρόγραμμα στα Πειραματικά και Θεματικά Ι.Ε.Κ., καθώς και στις Πειραματικές ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) και στις Ε.Σ.Κ., δεν είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1. Οι
οδηγοί κατάρτισης της παρούσας τίθενται σε ισχύ με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας (Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. & Ν.) για πειραματική και πιλοτική εφαρμογή. Η πιστοποίηση των οδηγών κατάρτισης της παρούσας πραγματοποιείται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μετά την ολοκλήρωση δύο (2) κύκλων κατάρτισης και κατόπιν αξιολόγησης της εφαρμογής τους από τα οικεία Συμβούλια Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.) και εισήγησης του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.).».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *