Υπ. Παιδείας: Δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα κατάργησης των δωρεάν Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων

Υπ. Παιδείας: Δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα κατάργησης των δωρεάν Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων

Η δωρεάν φοίτηση στα ΠΜΣ ουδόλως συνδέεται με την αμοιβή των μελών ΔΕΠ, δεδομένου ότι δωρεάν ΠΜΣ οργανώνονται ούτως ή άλλως από τα ΑΕΙ και σε αυτά διδάσκουν τα μέλη ΔΕΠ των οικείων Α.Ε.Ι., αμειβόμενα από την τακτική μισθοδοσία και μόνον.

Τόσο από το σχετικό  νόμο  4957/2022 όσο και από το περιεχόμενο της πρόσφατα εκδοθείσας εγκυκλίου προκύπτει με σαφήνεια και χωρίς να καταλείπεται καμία αμφιβολία γι’ αυτό, ότι δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα κατάργησης των δωρεά μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που υλοποιούνται χωρίς την καταβολή  διδάκτρων.

Την απάντηση αυτή έδωσε το υπουργείο Παιδείας σε ερώτηση του  esos, με αφορμή  ερωτήματα που έχουμε δεχθεί απο φοιτητές και πανεπιστημιακούς

Παράλληλα  το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει  ότι η δωρεάν φοίτηση στα ΠΜΣ ουδόλως συνδέεται με την αμοιβή των μελών ΔΕΠ, δεδομένου ότι δωρεάν ΠΜΣ οργανώνονται ούτως ή άλλως από τα ΑΕΙ και σε αυτά διδάσκουν τα μέλη ΔΕΠ των οικείων Α.Ε.Ι.,  αμειβόμενα  από την τακτική μισθοδοσία και μόνον.

Έτσι, υπογραμμίζει το υπουργείο Παιδείας στο esos, με τη σχετική διάταξη,  ο ν. 4957/2022 ρύθμισε αποκλειστικά το θέμα των πρόσθετων αμοιβών και όρισε ότι δεν μπορούν τα μέλη ΔΕΠ να αμείβονται (επιπλέον της μισθοδοσίας τους) για τη διδασκαλία στα ΠΜΣ, με εξαίρεση εκείνα που έχουν  έσοδα από δίδακτρα.

Με την εγκύκλιο δε, σημειώνει το υπουργείο Παιδείας,    αποσαφηνίστηκε το γεγονός ότι είναι δυνατή η κάλυψη του κόστους της υλοποίησης των ΠΜΣ και από άλλους πόρους που εξασφαλίζουν τα Α.Ε.Ι. (δωρεές κ.λπ.), προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας δωρεάν για τους φοιτητές των ΠΜΣ που χρηματοδοτούνται από άλλους φορείς, καθότι σκοπός του νομοθέτη δεν ήταν να διακοπούν τα χρηματοδοτούμενα από άλλους πόρους δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, αλλά να μην λαμβάνουν τα μέλη ΔΕΠ πρόσθετες αμοιβές από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *