Πανελλαδικές: 27 Τμήματα με χαμηλές βάσεις αλλά με καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας

Πανελλαδικές: 27 Τμήματα με χαμηλές βάσεις αλλά με καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας

Συνολικά σε 27 πανεπιστημιακά τμήματα τουλάχιστον το 80% των εισακτέων τους κατά τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις τα είχε μεταξύ των τριών πρώτων επιλογών.

Χαμηλόβαθμα τμήματα ΑΕΙ μεν, περιζήτητα από τους φετινούς υποψηφίους, δε!

Πρόκειται για συνδυασμό που δεν καταγράφεται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των τελευταίων δεκαετιών, ωστόσο φαίνεται ότι αντικείμενα σπουδών που προσφέρουν σημαντικές προοπτικές στην αγορά εργασίας έχουν εκτοξεύσει τη ζήτηση των υποψηφίων για τα σχετικά τμήματα. Επίσης, εκτιμάται ότι τα τμήματα σε περιφερειακά ΑΕΙ τα επέλεξαν υποψήφιοι από την περιοχή, όχι μόνο λόγω του αντικειμένου αλλά και για να αποφύγουν το κόστος των σπουδών μακριά από το σπίτι.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, υπάρχουν τμήματα με βάση εισαγωγής ακόμη και κάτω από 10.000 μονάδες, εντούτοις μεγάλος αριθμός επιτυχόντων σε αυτά, πάνω από 80%, τα είχε μέσα στις τρεις πρώτες επιλογές στο μηχανογραφικό δελτίο. Συνολικά σε 27 πανεπιστημιακά τμήματα τουλάχιστον το 80% των εισακτέων τους κατά τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις τα είχε μεταξύ των τριών πρώτων επιλογών.

Ενδεικτικά, το τμήμα Τουρισμού στην Κέρκυρα στις Πανελλαδικές του 2022 συγκέντρωσε 9.610 μόρια και το 95% των επιτυχόντων σε αυτό το είχαν κατατάξει στις τρεις πρώτες τους επιλογές.

Επίσης το 87% και το 86% των εισακτέων στα τμήματα Διοίκησης Τουρισμού στην Πάτρα και Οικονομικής Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο αντίστοιχα, τα είχαν στις τρεις πρώτες τους επιλογές.

Ο προφανής λόγος της επιλογής των 18χρονων είναι το αντικείμενο των δύο τμημάτων, καθώς ο τουρισμός στην Ελλάδα αποτελεί από τους βασικούς οικονομικούς πυλώνες ανάπτυξης, με σημαντικές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Και όχι μόνο ο παραδοσιακός, αλλά και εναλλακτικές μορφές του, όπως ο θρησκευτικός, ο αθλητικός, ο ιατρικός, ο αγροτουρισμός.

Την ομάδα των τμημάτων αυτών συμπληρώνουν τα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών στην Καλαμάτα, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στις Σέρρες, Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Ηράκλειο, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής σε Καλαμάτα και Ηράκλειο, Μαθηματικών Πάτρας, Μηχανολόγων Μηχανικών Πάτρας, Η/Υ Μηχανικών σε Πάτρα και Χανιά και Πληροφορικής στην Καστοριά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *