Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Παρουσίαση των τμημάτων

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Παρουσίαση των τμημάτων

Πανεπιστήμιο αιγαίου

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύθηκε το 1984. Σήμερα, 38 χρόνια μετά,  στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου λειτουργούν πλέον 18 Τμήματα και κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας. Διοικητική έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η Μυτιλήνη, ενώ Σχολές και Τμήματά του λειτουργούν σήμερα στις νησιωτικές πόλεις της Μυτιλήνης (Λέσβος), της Χίου, του Καρλοβάσου (Σάμος), της Ρόδου, της Ερμούπολης (Σύρος) και της Μύρινας (Λήμνος), συγκροτώντας ένα Πανεπιστήμιο – Δίκτυο που καλύπτει όλους τους Νομούς του Αιγαίου.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι το πρώτο πολυνησιωτικό πανεπιστήμιο της Χώρας, που συνδυάζει σπουδές υψηλής ποιότητας και εμπειρία ζωής στο μοναδικό περιβάλλον του Αιγαίου.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, υπηρετώντας τον φοιτητοκεντρικό χαρακτήρα του που εξ αρχής υιοθετήθηκε, υποστηρίζει μια σειρά από υπηρεσίες και παροχές, στοχεύοντας στη διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αλλά και στην προαγωγή της πολιτισμικής – κοινωνικής ανάπτυξης και της σωματικής και ψυχικής υγείας και ψυχαγωγίας, κατά τη διάρκεια της φοίτησης. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτυχθεί σειρά υπηρεσιών, όπως φοιτητικής μέριμνας (σίτιση-στέγαση), συμβουλευτικής (Δίκτυο Σταθμών Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης), πρακτικής άσκησης και διασύνδεσης των αποφοίτων με την αγορά εργασίας, Βιβλιοθήκης, αλλά και πολιτικών όπως της ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, κ.ά.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με επίκεντρο την αριστεία, τη διασφάλιση της ποιότητας, την εξωστρέφεια, την ενίσχυση της διδασκαλίας, της έρευνας και της καινοτομίας συστηματοποιεί την προσπάθεια για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του αλλά και την υποστήριξη του έργου του διδακτικού του προσωπικού αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα του θεσμικού πλαισίου. Αυτό επιβεβαιώνουν  οι υψηλές διακρίσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις εθνικές και διεθνείς ακαδημαϊκές κατατάξεις, εντάσσοντάς το στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων πανεπιστημίων στη χώρα και στο 5% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, αναδεικνύοντας και δικαιώνοντας  το όραμα, τη στρατηγική και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης, έρευνας και διοίκησης.

Κύριο χαρακτηριστικό των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η ανάπτυξη νέων γνωστικών αντικειμένων, συνήθως διεπιστημονικών, τα οποία ανταποκρίνονται τόσο στις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας κοινωνίας, όσο και στις απαιτήσεις και προσδοκίες των φοιτητών και φοιτητριών του για σπουδές υψηλής επιστημονικής αξίας, σε συνδυασμό με άριστες προοπτικές επαγγελματικής ανάδειξης.

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώ αναλυτικότερες πληροφορίες για τις σπουδές, τις προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων, τις φοιτητικές δραστηριότητες, την έρευνα κ.ά. περιέχονται στην ιστοσελίδα καθενός στο αντίστοιχο link:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, Μυτιλήνη

http://www.sah.aegean.gr/

Το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας εστιάζει στην μελέτη, ανάλυση και κριτική ερμηνεία της ιστορικών, κοινωνικών και πολιτισμικών δράσεων των ανθρώπινων κοινωνιών, υποστηρίζοντας πολύπλευρες και διεπιστημονικές προσεγγίσεις που υπηρετούν την κατανόηση σύνθετων κοινωνικών και πολιτισμικών φαινομένων στο παρελθόν και το παρόν. Προσφέρει ολοκληρωμένα προγράμματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Μυτιλήνη

http://www.env.aegean.gr/

Το Τμήμα Περιβάλλοντος προσφέρει σύγχρονη γνώση και ερευνητική δραστηριότητα αξιοποιώντας διεπιστημονικές προσεγγίσεις για την ανάλυση, αξιολόγηση και διαχείριση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σημερινός άνθρωπος από το τοπικό επίπεδο έως το επίπεδο της βιόσφαιρας.

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, Χίος

https://www.ba.aegean.gr/

Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων εκπαιδεύει την επόμενη γενιά στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών σε τομείς αιχμής, όπως οικονομική των επιχειρήσεων, χρηματοοικονομική ανάλυση και διοίκηση, ελεγκτική, διαχείριση ανθρωπίνων πόρων, επιχειρησιακών λειτουργιών και εφοδιαστικής αλυσίδας, μάρκετινγκ, διοίκηση τουρισμού, διαχείριση καινοτομίας, ποσοτικές μέθοδοι, κλπ.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, Καρλόβασι

http://www.math.aegean.gr/

Το Τμήμα Μαθηματικών εξειδικεύεται στην έρευνα τόσο στα θεωρητικά όσο και στα εφαρμοσμένα μαθηματικά. Συνεισφέρει στην μοντελοποίηση και επίλυση προβλημάτων των θετικών επιστημών, ενώ μέσω και της υπολογιστικής πληροφορικής παρέχει δυνατότητες για την ανάπτυξη υπολογιστικών εργαλείων.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, Ρόδος

http://www.pre.aegean.gr/

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης εστιάζει στην κριτική ερμηνεία των παιδαγωγικών φαινομένων και στην εξήγηση των συναρτήσεων τους με άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την Αγωγή και την Εκπαίδευση χρησιμοποιώντας μεθόδους ποιοτικής και ποσοτικής έρευνας και αξιοποιώντας επιστημονικές γνώσεις από γειτονικούς κλάδους των Επιστημών της Παιδαγωγικής. Το Π.Τ.Δ.Ε. παρέχει στους φοιτητές και στις φοιτήτριες πανεπιστημιακή εκπαίδευση με στόχο την τεκμηριωμένη οργάνωση της παιδαγωγικής δράσης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, Ρόδος

http://www.pse.aegean.gr/

Το Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού προσφέρει υψηλού επιπέδου επιστημονική εξειδίκευση και τεχνογνωσία για την απόκτηση γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων στον τομέα της Προσχολικής Αγωγής και σε καινοτόμες μεθόδους, διαδικασίες και προγράμματα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ, Μυτιλήνη

http://www.soc.aegean.gr/

Το Τμήμα Κοινωνιολογίας αξιοποιεί πλήθος κοινωνιολογικών θεωριών και μεθόδων έρευνας για την ερμηνεία κοινωνικών συμπεριφορών και σύγχρονων φαινομένων, καθώς και για τον σχεδιασμό κοινωνικών πολιτικών σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ, Μυτιλήνη

https://geography.aegean.gr/

Το Τμήμα Γεωγραφίας προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες διεπιστημονικής ανάλυσης και σύνθεσης στις επιστημονικές περιοχές της Φυσικής Γεωγραφίας, Ανθρωπογεωγραφίας, Ανάπτυξης/Σχεδιασμού του Χώρου και Γεωπληροφορικής για την υποστήριξη αποφάσεων αντιμετώπισης κρίσιμων κοινωνικο-οικονομικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων.

ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, Μυτιλήνη

https://www.mar.aegean.gr/

Το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών διεξάγει έρευνα και προσφέρει σπουδές στις φυσικές, χημικές, βιολογικές και γεωλογικές διεργασίες του θαλάσσιου περιβάλλοντος (Ωκεανογραφία), την Αλιεία και τις Υδατοκαλλιέργειες, καθώς και την Διαχείριση των Θαλάσσιων Οικοσυστημάτων και Πόρων, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες (π.χ. Τηλεπισκόπηση, GIS, Υδροακουστική Τεχνολογία, Μοντέλα) για την εκπαίδευση στις Θαλάσσιες και Παράκτιες Εφαρμογές.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, Ρόδος

http://dms.aegean.gr/

Αποστολή του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της γνώσης για τη γλώσσα, την αρχαία & νεότερη ιστορία, τον πολιτισμό και τις οικονομικές και πολιτικές δομές των Χωρών της Μεσογείου.

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, Χίος

http://www.stt.aegean.gr/

Το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών προσφέρει εξειδικευμένη επιστημονική γνώση στους τομείς της Ναυτιλίας, των Μεταφορών, των Διεθνών Συναλλαγών και Επιχειρηματικότητας, καθώς και σε ευρύτερα αντικείμενα με τα οποία η ναυτιλιακή βιομηχανία – όπου η Ελλάδα έχει ηγεμονική θέση – καθώς και τα συστήματα μεταφορών, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, Καρλόβασι

http://www.icsd.aegean.gr/

Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων προσφέρει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό και ερευνητικό περιβάλλον, υψηλής τεχνολογικής παιδείας, για τον σχεδιασμό, τη διοίκηση και την αξιολόγηση πληροφοριακών & επικοινωνιακών συστημάτων, που μπορούν να συμβάλλουν στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, Μυτιλήνη

http://www.ct.aegean.gr/

Το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας εστιάζει στην έρευνα, τον σχεδιασμό και την παραγωγή εξειδικευμένων τεχνολογικών εργαλείων για την ανάδειξη & την κοινωνική αξιοποίηση πολιτισμικών δεδομένων, αγαθών και υπηρεσιών.

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, Ερμούπολη

http://www.syros.aegean.gr/

Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων ως αντικείμενο έχει την ολοκληρωμένη σχεδίαση σύγχρονων και αναδυόμενων προϊόντων, συστημάτων και υπηρεσιών ακολουθώντας τις νέες προσεγγίσεις στον διεπιστημονικό χώρο της σχεδίασης, συνδυάζοντας δημιουργικά γνώσεις και μεθοδολογίες από ένα ευρύ φάσμα των επιστημών, αναγνωρίζοντας τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Σχεδίασης καθώς και τον ρόλο των τεχνών σε αυτήν, και δίνοντας σημαντική έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών.

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, Χίος

http://www.fme.aegean.gr/el

Το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης εφαρμόζει προχωρημένες ποσοτικές-υπολογιστικές μεθόδους για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων στις διεπιφάνειες μεταξύ της διοίκησης, της χρηματοοικονομικής και της τεχνολογίας.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ-ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, Καρλόβασι

http://www.actuar.aegean.gr/

Το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών πέρα από την έρευνα που αναπτύσσει στους κλάδους που εξειδικεύεται, παρέχει τα επιστημονικά εργαλεία για την υποστήριξη λήψης αποφάσεων από δημόσιους φορείς και εταιρίες επενδύσεων, αλλά και την εκπόνηση στατιστικών μελετών και την αξιολόγησή τους στην κοινωνία και το περιβάλλον.

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Μύρινα

http://www.fns.aegean.gr/

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής προσφέρει μια ολοκληρωμένη, βαθιά και πολυδιάστατη γνώση για τα τρόφιμα και τη διατροφή δίνοντας έμφαση σε τομείς, όπως η χημεία, μικροβιολογία, τεχνολογία, υγεία, βιοποικιλότητα και η επιχειρηματικότητα.

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, Χίος

http://www.tourem.aegean.gr/

Αποστολή του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης, είναι η ποιοτική και σύγχρονη εκπαίδευση, με θεωρητική και εμπειρική προσέγγιση, στους επιστημονικούς κλάδους που εξετάζουν την ανάπτυξη του τουρισμού και τη διοίκηση των τουριστικών επιχειρήσεων. Στόχος του Τμήματος είναι η εκπαίδευση εξειδικευμένων επιστημόνων και επιτυχημένων επαγγελματιών στον τομέα του τουρισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *