Χαιρετισμός του Δ/ντη Δ/θμιας Εκπ/σης Φθ/δας για την έναρξη της Σχολικής Χρονιάς 2023-24.

Χαιρετισμός του Δ/ντη Δ/θμιας Εκπ/σης Φθ/δας για την έναρξη της Σχολικής Χρονιάς 2023-24.

μέσα στις δυσκολίες των ημερών ξεκινάμε σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2023 τη διαδρομή της νέας σχολικής χρονιάς για τη διαπαιδαγώγηση, τη μόρφωση και τη γνώση με τον αγιασμό και την επίκληση της βοήθειας του Τριαδικού Θεού. Γνωρίζουμε πως το σχολείο είναι χώρος πνευματικής ανάτασης της ανθρώπινης ζωής και εργαστήριο για την καλλιέργεια της ανθρώπινης φύσης. Κάθε αναπτυγμένος πολιτισμός, κάθε εξελιγμένη κοινωνία έχει σημείο αναφοράς την εκπαίδευση ως κινητήριο δύναμη για την πρόοδο και την εξέλιξη του ανθρώπου. Στη χώρα μας δε, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, η παιδεία αποτελούσε και αποτελεί το σημείο αναφοράς του πολιτισμού και της αυθυπαρξίας μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι ακόμα και σε δύσκολες στιγμές. Θυμόμαστε όλοι τα λόγια του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που παρότρυνε του υπόδουλους Έλληνες στα χρόνια της τουρκοκρατίας να χτίζουν πρώτα σχολεία και μετά Εκκλησίες και γεφύρια.

Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές,

από σήμερα θα πρέπει να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας στις απαιτήσεις της σχολικής ζωής με σκοπό να ικανοποιήσετε τα όνειρά σας, τα ενδιαφέροντά σας, τους στόχους και τις προσδοκίες σας. Να το κάνετε με αγάπη και σεβασμό στη μάθηση για την απόκτηση της γνώσης και στην καλλιέργεια των αξιών για τη διαμόρφωση της προσωπικότητά σας. Να το κάνετε με αγάπη και σεβασμό στις συμμαθήτριες και στους συμμαθητές σας, ζώντας την κάθε στιγμή σαν να είστε μια οικογένεια. Να το κάνετε με αγάπη και σεβασμό στις καθηγήτριες και στους καθηγητές σας που καθημερινά κοπιάζουν για να σας κάνουν κοινωνούς της νέας μορφωτικής πραγματικότητας. Να το κάνετε για τους γονείς σας που αγωνίζονται καθημερινά για να σας προσφέρουν τα μέγιστα στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε. Να το κάνετε για εσάς τους ίδιους, για να αποτελέσει η καθεμία και ο καθένας ένα ξεχωριστό, μοναδικό στολίδι στο κόσμο που θα δημιουργήσετε, στον δικό σας κόσμο, στην δική σας κοινωνία.

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

το έργο που καλούμαστε να επιτελέσουμε είναι ιδιαίτερα υπεύθυνο και δύσκολο. Απευθυνόμαστε στην πιο δύσκολη, ηλικιακά, περίοδο της ανθρώπινης ζωής. Το πέρασμα από την παιδική στην εφηβική ηλικία με όλες τις δυσκολίες που συνεπιφέρει δεν αφήνει ανεπηρέαστο το έργο μας. Χρειάζεται, λοιπόν, να είμαστε οπλισμένοι με αγάπη και υπομονή, για να αντιμετωπίζουμε τις μαθήτριες και τους μαθητές μας όπως τα παιδιά μας. Χρειάζεται να είμαστε οπλισμένοι με πίστη και καρτερία, ώστε ο πνευματικός σπόρος που θα σπείρουμε στο αγεώργητο χωράφι των μαθητών μας να φέρει καλούς καρπούς για όλους. Συμμερίζομαι τις αγωνίες και τον αγώνα που καταβάλετε η καθεμία και ο καθένας από εσάς, ιδιαίτερα όσοι μετακινείστε καθημερινά σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις αλλά και όσοι είστε αναγκασμένοι να είστε μακριά από τα οικεία σας πρόσωπα, για να είστε συνεπείς στο έργο σας.

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές,

το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει έναν μεγάλο αριθμό συμμαθητών και συμμαθητριών σας στη Θεσσαλία σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Τα παιδιά αυτά, όπως και οι καθηγητές τους, δεν πήγαν σήμερα στα σχολεία τους και δεν γνωρίζουν πότε θα πάνε. Το μυαλό όλων μας είναι στις πληγείσες περιοχές, γι’ αυτό και σας παρακαλώ, όλες και όλους, μέσα από τις σχολικές μας κοινότητες να ενεργήσουμε για να προσφέρουμε  την αγάπη μας σε αυτούς που έχουν την ανάγκη μας σήμερα. Εκτιμήστε αυτό που έχετε και προσφέρετε αυτό που μπορείτε. Αυτός είναι ο στόχος της παιδείας μας, να καλλιεργήσουμε ανθρώπους που τόσο πολύ έχει ανάγκη η κοινωνία μας σήμερα. Για όλες και για όλους είμαι στη διάθεσή σας, για να φτάσουμε με επιτυχία στο τέλος του πνευματικού μας ταξιδιού.

Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας

Κωνσταντίνος Σπαλιώρας

Δρ Θεολογίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *