Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα: Ένας δυναμικός κλάδος με τζίρο 2,3 δισ. ευρώ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα: Ένας δυναμικός κλάδος με τζίρο 2,3 δισ. ευρώ

 

Τετάρτη 27/09/2023,

07:09 ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ

Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα: Ένας δυναμικός κλάδος με τζίρο 2,3 δισ. ευρώ

Την ανοδική πορεία του κλάδου των ιατροτεχνολογικών προϊόντων επιβεβαιώνει ειδική Μελέτη για το ρόλο και το αποτύπωμα του κλάδου, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας (Ι.Π.Υ.) για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.). Αντικείμενο της μελέτης ήταν η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και τις προοπτικές της αγοράς των ιατρικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων στην Ελλάδα η οποία με βάση τα στοιχεία του 2021 διαμορφώθηκε στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της μελέτης, κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τόνισε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Σ.Ε.Ι.Β τον δυναμικό χαρακτήρα του κλάδου στην Ευρώπη και την Ελλάδα και τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη.

Σημείωσε ότι: «Στον ιατροβιοτεχνολογικό κλάδο δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη περίπου 34.000 εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 800.000 εργαζόμενους και καταγράφουν κύκλο εργασιών της τάξης των 140 δισ. €, ο οποίος αντιστοιχεί στο 25%-30% της αντίστοιχης παγκόσμιας αγοράς. Στη χώρα μας, ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του κλάδου προσεγγίζει τα 2,3 δισ. €, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνά τα 11.000 άτομα. Σημειώνεται ότι τη ραχοκοκαλιά του κλάδου αποτελούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς ο μέσος αριθμός εργαζομένων ανά εταιρεία είναι 23 άτομα. Οι προοπτικές του κλάδου για ακόμα μεγαλύτερο αποτύπωμα σε όρους κύκλου εργασιών και απασχόλησης μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες, εφόσον διαμορφωθούν πιο σταθερές συνθήκες στην αγορά, η οποία μπορεί να καταστεί εξόχως ελκυστική για νέες επενδύσεις» {…}

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Σ.Ε.Ι.Β. Δημήτρη Νίκα, στο kathimerini.gr, η πανδημία Covid -19 επηρέασε θετικά τον κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ο οποίος εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 10,4% το 2021 σε σχέση με το 2020 και ανήλθε στα 2,3δις ευρώ. {…}

«Παρατηρούμε ότι είναι ένας δυναμικός κλάδος που αναπτύσσεται συνεχώς, αποτελείται κατά μεγάλο ποσοστό,  98%, από μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 79% των πωλήσεων και οι  μεγάλες εταιρίες, 2%, με 21% των πωλήσεων.  Οι περισσότερες εταιρείες απασχολούν εξειδικευμένο  προσωπικό λιγότερο των 100 ατόμων (90%) με υψηλό κόστος μισθοδοσίας συμβάλλοντας έτσι στην ανακοπή του brain drain», αναφέρει ο κ. Νίκας.

{……}

Πηγή: https://www.moneyreview.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *