23-10-23 Συμμετοχή της Ελληνικής Αποστολής στον 8ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων (EuroSkills) 2023

23-10-23 Συμμετοχή της Ελληνικής Αποστολής στον 8ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων (EuroSkills) 2023Το EuroSkills, ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός δεξιοτήτων που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες διοργανώσεις στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην πόλη Gdańsk της Πολωνίας, από τις 4 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2023.

Στον 8ο  Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων (EuroSkills) 2023 συμμετείχαν 32 χώρες, με 576 διαγωνιζόμενους σε 42 επίσημες ειδικότητες (Skills). Την Ελλάδα εκπροσώπησαν σε τρεις διαφορετικές ειδικότητες οι τρεις νικητές που διακρίθηκαν στον 1ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων, ο οποίος πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 13 Μαΐου 2023:

  1. O Bασίλειος Γιουρούκος (Δημόσιο Ι.Ε.Κ Μεγάρων) διαγωνίστηκε στην ειδικότητα Automobile Technology
  2. Ο Γιώργος Τζάφα (2ο ΕΠΑ.Λ. Σιβιτανιδείου Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων) διαγωνίστηκε στην ειδικότητα Electrical Installations
  3. Ο Δημήτριος Μιχαηλίδης (Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Αμαρουσίου) διαγωνίστηκε στην ειδικότητα Web Developer

Σε κάθε χώρα απονεμήθηκε το βραβείο «Best of Nation» στον διαγωνιζόμενο που κατέλαβε την υψηλότερη θέση. Στον συνολικό βαθμολογικό πίνακα της Ελλάδας, ο διαγωνιζόμενος που κατέκτησε την εν λόγω διάκριση ήταν ο Βασίλειος Γιουρούκος. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν με όλες τους τις δυνάμεις σε ένα πολύ απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον και απέκτησαν εμπειρίες και γνωριμίες που θα ενισχύσουν τις δυνατότητες συνέχισης της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

Στην τελετή έναρξης ο Βασίλειος Γιουρούκος εκφώνησε τον όρκο του WorldSkills Europe στην ελληνική γλώσσα, γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά, ενισχύοντας την περηφάνια και την αναγνώριση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό και καταδεικνύοντας ότι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, εκτός από γνώσεις και δεξιότητες, προάγει και τον πολιτισμό.

Η ελληνική αποστολή εκπροσωπήθηκε από την Επίσημη Αντιπρόσωπο στο WorldSkills Greece κα Όλγα Καφετζοπούλου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης  ΕΕΚ&ΔΒΜ, την Τεχνική Αντιπρόσωπο WorldSkills Greece και Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής στην ειδικότητα των Συγκολλητών κα Βασιλική Μπολτσή, τον Αρχηγό της αποστολής κ. Κωνσταντίνο Γούλα, Γενικό Διευθυντή της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, τον κ. Σταύρο Πιτσικάλη, Εκπρόσωπο του ΙΕΠ, τους Εκπροσώπους ανά ειδικότητα κ.κ. Μάριο Αντωνελάκη (Automobile Technology), Παρασκευά Μιχαηλίδη (Electrical Installations) και Δημήτριο Κυριακό (Web Developer) καθώς και την Εκπρόσωπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη, κα Βεατρίκη Γιαννόγλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γενική Συνέλευση επικυρώθηκε η εγγραφή της Ελλάδας ως μέλος στο WorldSkills Europe με πανηγυρικό τρόπο και αποδοχή από όλα τα μέλη.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη υποστήριξε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, συμβάλλοντας στην εγγραφή της Ελλάδας στο WorldSkills Europe, στη διεξαγωγή του 1ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων καθώς και στη χρηματοδότηση της ελληνικής αποστολής στο EuroSkills 2023.

Ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, κ. Γεώργιος Βούτσινος, επεσήμανε ότι «η συμμετοχή της Ελληνικής Αποστολής στο EuroSkills αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα και ενισχύει τη θέση της χώρας μας στην ευρωπαϊκή σκηνή. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να προωθούμε την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ελλάδα και να εμπνέουμε τους νέους για μια λαμπρή επαγγελματική καριέρα. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προάγει την ελκυστικότητα της Ε.Ε.Κ., διευρύνει τους ορίζοντες των μαθητών/μαθητευομένων και καταρτιζομένων της Ε.Ε.Κ. και αποδεικνύει ότι οι συμμετέχοντες στην Ε.Ε.Κ. μπορούν να σταθούν επάξια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της αποστολής για την επιτυχή παρουσία τους και την εκπροσώπηση της χώρας στον διαγωνισμό Euroskills, τους διαγωνιζόμενους για την προσπάθειά τους και την παρουσία ως πρεσβευτές της Ε.Ε.Κ. και όλους τους συντελεστές για την επιτυχή έκβαση του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού. Τέλος, η συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη απέδειξε πλήρως τη δυνατότητα συνέργειας του δημοσίου τομέα με ιδρύματα με όραμα για μία κοινωνία ίσων ευκαιριών για όλους και τους αξίζουν ιδιαίτερες ευχαριστίες για την υποστήριξη, τη χρηματοδότηση και την ουσιαστική συμβολή για τη συμμετοχή της χώρας ευελπιστώντας και σε μελλοντική συνεργασία.»

Σχετικά με το WorldSkills Europe

Το WorldSkills Europe διοργανώνει έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους διαγωνισμούς για την ανάδειξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων και την προώθηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη το  EuroSkills. Οι συμμετέχοντες είναι νέοι έως 25 ετών από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι διαγωνίζονται σε διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως κατασκευές, τεχνολογία, υπηρεσίες κ.α. Οι διαγωνιζόμενοι έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους σε εθνικό επίπεδο και διαγωνίζονται κάθε δύο χρόνια για να αποδείξουν τις δεξιότητές τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι επισκέπτες των Διαγωνισμών EuroSkills έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πρακτικές δεξιότητες που σχετίζονται με την εργασία σε ένα ευρύτατο φάσμα επαγγελμάτων μέσα από πολλές δραστηριότητες όπως το «Try-a-Skill». Δεκάδες χιλιάδες νέοι σχολικής ηλικίας επισκέπτονται τον Διαγωνισμό και ενθαρρύνονται να στραφούν σε τεχνικά επαγγέλματα.

1

2

3

5

ON STAGE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *