Ιδρύεται «Μουσείο Ελληνικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής» στο ΕΚΠΑ

Ιδρύεται «Μουσείο Ελληνικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής» στο ΕΚΠΑ

«Μουσείο Ελληνικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής»  στο ΕΚΠΑ στον Χειρουργικό Τομέα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας , θα ιδρύσει το  Εθνικό  και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με απόφαση της Συγκλήτου,  το οποίο θα εξυπηρετεί ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες στο γνωστικό αντικείμενο της «Ιστορίας της Ελληνικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής».

Ειδικότερα, το   «Μουσείο Ελληνικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής» θα έχει ως αποστολή:

Α) Την κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο τις διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος Ιατρικής, καθώς και τμημάτων ή Σχολών του ΕΚΠΑ  σε θέματα που εμπίπτουν στις δραστηριότητες του Μουσείου

Β) Τη συνεργασία κάθε μορφής με μουσεία, κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα ημεδαπής και αλλοδαπής, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι, συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του «Μουσείου Ελληνικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής».

Γ) Τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα που συμβάλλουν στην κινητικότητα και τη συνεργασία των ερευνητών, στην ανταλλαγή διδασκόντων και διδασκομένων και τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας.

Δ) Τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων συμποσίων συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων και την πρόσκληση σε τοιούτου είδους εκδηλώσεις, Ελλήνων και αλλοδαπών επιστημόνων αναγνωρισμένου κύρους.

Ε) Την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, κατά τα προβλεπόμενα στο π.δ. 159/1984 «Προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών από τα Πανεπιστημιακά εργαστήρια σε ιδιώτες και κάθε νομικής μορφής οργανισμούς» (Α’ 53).

Ζ) Τη συμβολή στη θεωρητική διερεύνηση ή την εφαρμοσμένη αντιμετώπιση προβλημάτων σε όλο το φάσμα των συναφών ή μη επιστημονικών κλάδων στα πλαίσια του γνωστικού αντικειμένου της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής.

ΣΤ ) Η μετάδοση της ακαδημαϊκά καλλιεργούμενης γνώσης στην ευρύτερη κοινωνία.

Επίσης, στους σκοπούς του Μουσείου περιλαμβάνονται:

1) Η αποδοχή με μόνιμο ή πρόσκαιρο δανεισμό, εκθεμάτων άλλων συλλογών ή μουσείων τα οποία εκθέτει στους χώρους του.

2) Η συγκρότηση και παρουσίαση περιοδικών ή μόνιμων εκθέσεων φυσιολογίας ή συναφούς περιεχομένου, σε ολόκληρη την επικράτεια.

Συλλογές του Μουσείου

Α) Οι συλλογές του «Μουσείου Ελληνικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής» κατατάσσονται σε θεματικές περιοχές, ο αριθμός των οποίων μπορεί να αυξηθεί με εισήγηση του Διευθυντή του Μουσείου.

Β) Πρωταρχική υποχρέωση του Μουσείου είναι η διατήρηση της καλής κατάστασης των επιστημονικών συλλογών του Μουσείου, που περιλαμβάνει την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών αποθήκευσης και έκθεσής τους, την ενεργητική παρέμβαση αναστολής της διαδικασίας φυσικής διάβρωσης, καθώς και τη φροντίδα συντήρη-σης και αποκατάστασης αντικειμένων, όπου αυτή είναι αναγκαία.

Γ) Για τις συλλογές του Μουσείου συγκροτούνται αρχεία καταγραφών, εποπτικού υλικού και άλλου υλικού τεκμηρίωσης. Η τεκμηρίωση αφορά στη συμβατική και μηχανογραφημένη διαδικασία συλλογής, οργάνωσης, αποθήκευσης και διακίνησης του πληροφοριακού υλικού, που σχετίζεται με την προέλευση και την επιστημονική μελέτη των αντικειμένων των συλλογών.

Δ) Η διαχείριση των συλλογών σκοπεύει στη συστηματική διατήρηση, χρήση, έκθεση και ανάπτυξη του αριθμού των αντικειμένων τους, καθώς και των σχετικών επιστημονικών πληροφοριών προέλευσης και τεκμηρίωσής τους.

Προσωπικό

Το «Μουσείο Ελληνικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής»  θα στελεχωθεί  από:

α) μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Τμήματος Ιατρικής, με το γνωστικό αντικείμενο της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής,

β) μέλη του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ)

γ) μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ),

δ) μέλη του λοιπού επιστημονικού, διοικητικού προσωπικού και προσωπικού φύλαξης που τοποθετούνται στο Μουσείο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Διοίκηση, Αρμοδιότητες

Α) Το «Μουσείο Ελληνικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής» θα διευθύνεται από μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Χειρουργικού Τομέα του Τμήμα- τος Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο «Ορθοπαιδική Χειρουργική» που εκλέγεται σύμφωνα με την κείμενη διαδικασία.

Ο διευθυντής έχει την ευθύνη για τη διοίκηση και την εν γένει λειτουργία του Μουσείου και συγκεκριμένα:

  • Συντονίζει και εποπτεύει το έργο του Μουσείου και προεδρεύει της Επιτροπής.
  • Καταρτίζει και υποβάλλει στη Συνέλευση του Τμήματος το ετήσιο πρόγραμμα λειτουργίας και μεριμνά για την τήρησή του.
  • Εισηγείται στη Συνέλευση του Τμήματος τη συμμετοχή του Μουσείου σε συναφείς εκδηλώσεις.
  • Εποπτεύει το προσωπικό του Μουσείου και ορίζει υπεύθυνους για κάθε δραστηριότητα.
  • Ευθύνεται για την οικονομική διαχείριση, καθώς και τον εξοπλισμό του Μουσείου
  • Τηρεί τη σχετική αλληλογραφία, υπογράφει κάθε εξερχόμενο έγγραφο και ασκεί όσες αρμοδιότητες ανα- τίθενται σ’ αυτόν από τη Συνέλευση του Τμήματος.

Β) Έργο της Διεύθυνσης του Μουσείου είναι η φροντίδα για τις συλλογές, την κτηριακή υποδομή, την εξεύρεση και διάθεση των πιστώσεων, το προσωπικό του Μουσείου, καθώς και για τη δομή, τη λειτουργία και την εκπαιδευτική και ερευνητική του πολιτική. Η Διεύθυνση του Μουσείου μπορεί να ζητεί την παρουσία στις συνεδριάσεις της ιδιωτών ή εκπροσώπων κρατικών υπηρεσιών, όποτε το κρίνει απαραίτητο.

Εγκατάσταση, Λειτουργία

Α) Το Μουσείο   λειτουργεί κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, σύμφωνα με τον κανονισμό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στους χώρους που έχουν παραχωρηθεί στο «Μουσείο Ελληνικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής» του Τμήματος Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών στο Ορθοπαιδικό Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης «Π.Ν. ΣΟΥΚΑΚΟΣ» της Α’ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ, Ρίμινι 1, 12462.

Οι χώροι αυτοί κατανέμονται σύμφωνα με τις υφιστάμενες ανάγκες (α) σε χώρους που εξυπηρετούν διδακτικούς σκοπούς (διδασκαλία, σεμινάρια, διαλέξεις κ.λ.) και (β) σε εκθεσιακούς χώρους για τις ανάγκες παρουσίασης στο κοινό των συλλογών του Μουσείου. Στο χώρο των εγκαταστάσεων του Μουσείου τοποθετείται πινακίδα με τον τίτλο του.

Β) Ο διευθυντής έχει την διοικητική ευθύνη για την εν γένει λειτουργία του Μουσείου.

Γ) Η χρησιμοποίηση του εξοπλισμού του Μουσείου επιτρέπεται μόνο στο προσωπικό του ή άλλους ερευνητές, που έχουν ειδική επί των οργάνων αυτών εκπαίδευση και εξουσιοδότηση από τον διευθυντή αυτού. Κινητά όργανα και σκεύη, τα οποία παραδίδονται για τη διεξαγωγή εργασιών, επιστρέφονται, μετά τη χρησιμοποίησή τους, στην κατάσταση που είχαν παραδοθεί.

Δ) Στην περίπτωση που είναι δυνατή κατά τις ισχύουσες διατάξεις η πρόσληψη επιστημόνων σε τομείς των διδακτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του Μουσείου, η πρόσληψη διενεργείται κατόπιν εισηγήσεως του διευθυντή και εγκρίνεται από τα αρμόδια όργανα του Τμήματος Ιατρικής σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Έσοδα

Η λειτουργία του Μουσείου δεν θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό ή την κρατική επιχορήγηση του Ιδρύματος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τα έσοδα του θα προέρχονται από:

A) Την εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται για ίδιο λογαριασμό ή λογαριασμό τρίτων.

Β) Την διάθεση ερευνητικών και εν γένει επιστημονικών προϊόντων.

Γ) Τις ειδικές εισφορές και χρηματοδοτήσεις από Διεθνείς Οργανισμούς, δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις και νομικά ή φυσικά πρόσωπα,

Δ) Τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις κληροδοσίες προς το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τους σκοπούς του Μουσείου.

Ε) Αντίτιμο εισόδου των εκθέσεων του Μουσείου, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και γενικά κάθε παροχή υπηρεσίας (ξεναγήσεις, ψηφιακές εφαρμογές) που προσφέρει το Μουσείο στο ευρύ κοινό, όπως αυτό κάθε φορά αποφασίζεται και ισχύει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *