Η ομάδα της Νομικής ΑΠΘ, νικήτρια του πρώτου βραβείου του γαλλόφωνου διαγωνισμού εικονικής δίκης στα ανθρώπινα δικαιώματα

Η ομάδα της Νομικής ΑΠΘ, νικήτρια του πρώτου βραβείου του γαλλόφωνου διαγωνισμού εικονικής δίκης στα ανθρώπινα δικαιώματα

Η ομάδα της Νομικής ΑΠΘ, νικήτρια του πρώτου βραβείου του γαλλόφωνου διαγωνισμού εικονικής δίκης στα ανθρώπινα δικαιώματα

 Οι φοιτήτριες της Σχολής μας Μαρία-Διονυσία Βραχνού, Μαρία Χρηστίδου, Δανάη Καγιαδάκη και Κυριακή Μπαστακού, υπό την καθοδήγηση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κ. Ιφιγένειας Καμτσίδου και του Επίκουρου Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Βλάχου εκπροσώπησαν φέτος τη Σχολή μας στον δεύτερο γαλλόφωνο διαγωνισμό εικονικής δίκης στα ανθρώπινα δικαιώματα, αποσπώντας το πρώτο βραβείο.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη στη Λυών, στη Νομική Σχολή του Καθολικού Πανεπιστημίου (Université Catholique de Lyon). Συμμετείχαν ομάδες φοιτητών/τριών από Νομικές Σχολές επτά ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus – Blended Intensive Program: του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών (UCLy), του Πανεπιστημίου του Poitiers, του Πανεπιστημίου της Namur (Βέλγιο), του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd (ELTE) – Βουδαπέστη, του Πανεπιστημίου του Groningen, του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι φοιτητές/τριες όλων των ομάδων συμμετείχαν σε προπαρασκευαστικά μαθήματα διάρκειας δύο μηνών, τα οποία διεξάχθηκαν με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα προετοίμαζαν τη γραπτή ανάπτυξη των ισχυρισμών τους (mémoire écrit) και τις αγορεύσεις τους για τον διαγωνισμό, επί σύνθετου πρακτικού θέματος του δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι φοιτήτριές μας ανέλαβαν, κατόπιν κλήρωσης, τον ρόλο του καθ’ού η προσφυγή κράτους και συμμετείχαν στον διαγωνισμό ανά δύο ομάδες. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση των ομάδων στη Λυών, την εβδομάδα 3-8 Μαρτίου 2024.

Στη φετινή διοργάνωση προβλέπονταν δύο διαδοχικές δοκιμασίες. Την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2024, διεξήχθη ο διαγωνισμός “ off ”, με τη μορφή debate πάνω σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στον διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν οι φοιτητές/τριες όλων των πανεπιστημίων σε μικτές ομάδες, η σύνθεση των οποίων καθορίστηκε κατόπιν κλήρωσης. Την Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2024, διεξήχθη ο κύριος διαγωνισμός εικονικής δίκης. Συνολικά διαγωνίστηκαν 14 διμελείς ομάδες, δύο ανά πανεπιστήμιο. Κάθε μία από τις ομάδες αποτελούνταν από τον αγορητή και τον νομικό του σύμβουλο (plaideur & conseiller juridique). Οι δύο ομάδες των φοιτητριών μας αντιμετώπισαν κατά τον προκριματικό γύρο τις ομάδες του Πανεπιστημίου της Namur και του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών. Επρόκειτο για μια σκληρή αναμέτρηση με αντιπάλους φοιτητές/τριες για τους οποίους η γαλλική είναι η μητρική τους γλώσσα. Η ομάδα των φοιτητριών μας κκ. Διονυσίας-Μαρίας Βραχνού και Μαριλένας Χρηστίδου προκρίθηκε στον τελικό, κατά τον οποίο αναμετρήθηκε με την ομάδα του Πανεπιστημίου του Groningen, επιτυγχάνοντας να αποσπάσει το πρώτο βραβείο του Διαγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι η φετινή νίκη έρχεται να προστεθεί στη διπλή διάκριση που είχε αποσπάσει κατά τον περσινό διαγωνισμό η ομάδα της Σχολή μας, η οποία είχε κερδίσει δύο ειδικά βραβεία.

Οι κκ. Ιφ. Καμτσίδου και Κ. Βλάχος, καθώς και οι φοιτήτριες της ομάδας μας εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον Κοσμήτορα της Σχολής μας, Καθηγητή κ. Παναγιώτη Γκλαβίνη, για την υλική και ηθική συμπαράστασή του στην προσπάθεια αυτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *