Δύο Σχολές του ΕΜΠ λένε “ΟΧΙ” στην ίδρυση Πανεπιστημίου στην Κύπρο
“Η ύπαρξη διδάκτρων, ήδη από το στάδιο των Προπτυχιακών Σπουδών, ως βασικού στοιχείου της λειτουργίας του Ιδιωτικού Παραρτήματος καταργεί την ισότητα στη δυνατότητα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση ανεξαρτήτως οικονομικής ικανότητας”
Την αντίθεσή τους στην ίδρυση Πανεπιστημίου του ΕΜΠ στην Κύπρο, διατυπώνουν οι Γενικές Συνελεύσεις των Σχολών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) και των Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών.
Η Γενική Συνέλευση της ΣΕΜΦΕ , τονίζει:
- Η ύπαρξη διδάκτρων,ήδη από το στάδιο των Προπτυχιακών Σπουδών, ως βασικού στοιχείου της λειτουργίας του Ιδιωτικού Παραρτήματος καταργεί την ισότητα στη δυνατότητα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση ανεξαρτήτως οικονομικής ικανότητας. Επιπλέον, δημιουργεί έναν παράλληλο τρόπο εισαγωγής σε ένα Ίδρυμα με το κύρος του ΕΜΠ, σύμφωνα με τον οποίο οι έχοντες οικονομική δυνατότητα θα μπορούν να εισαχθούν σε αυτό, ανεξαρτήτως προσπάθειας και προσόντων. Η διαδικασία αυτή διαπαιδαγωγεί σε λάθος βάση τους νέους ανθρώπους, αδικεί τους άριστους φοιτητές μας και μελλοντικούς επαγγελματίες μηχανικούς που πέρασαν με κόπο τη βάσανο των πανελλαδικών εξετάσεων, και υποβαθμίζει σημαντικά το επίπεδο σπουδών που εξαρτάται καθοριστικά από το γνωστικό επίπεδο των εισερχομένων φοιτητών, καθώς και το επίπεδο των μηχανικών που συνεισφέρουν στην παραγωγική ανάπτυξη της χώρας.
- Το προτεινόμενο σχέδιο Καταστατικού προβληματίζει ως προς την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο Ιδιωτικό Παράρτημα. Οι ελάχιστες απαιτήσεις για τουλάχιστον 10 μέλη ΔΕΠ ανά σχολή, χωρίς μάλιστα καμία αναφορά στην αναγκαιότητα ισχυρού υποβάθρου σε Μαθηματικά, Φυσική και Μηχανική, που κατά κοινή ομολογία αποτελεί βασικό στοιχείο της υπεροχής του διπλώματος του ΕΜΠ, καθώς και η λειτουργία χωρίς εργαστήρια προσιδιάζουν σε ένα χαμηλής ποιότητας Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο, με κίνδυνο ακαδημαϊκής δυσφήμισης του ΕΜΠ και αποδυνάμωσης της τρέχουσας προσπάθειας διεθνοποίησης των ΔΠΜΣ του ΕΜΠ. Επιπλέον, η συναίνεση για τη λειτουργία Σχολών Μηχανικών με 10 μέλη ΔΕΠ βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το πάγιο αίτημα για αύξηση των θέσεων μελών ΔΕΠ που τόσο έχει ανάγκη το ΕΜΠ.
- Η ίδρυση του Ιδιωτικού Παραρτήματος δεν προσφέρει τίποτα στο ΕΜΠ,το οποίο έχει κατακτήσει, με το μόχθο των διδασκόντων του, των φοιτητών του και των ερευνητών του, περίοπτη θέση στον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα θυγατρικό Ίδρυμα, με χαλαρή σύνδεση με το μητρικό Ίδρυμα, στο οποίο κληροδοτείται, ουσιαστικά άνευ όρων, το κύρος του ΕΜΠ. Το ΕΜΠ δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό όφελος, ενώ η επίδραση στην εξωστρέφειά του, που πραγματοποιείται με συνεργασίες με τα παγκοσμίως σημαντικότερα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, θα είναι μάλλον αρνητική.
Η Σχολή Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών: