1o Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.) Λαμίας: Δελτίο τύπου κινητικότητας προγράμματος Erasmus+
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το 1ο ΕΚ Λαμίας πραγματοποίησε με επιτυχία την κινητικότητα του σχεδίου Erasmus+ με τίτλο «DIGITAL SCHOOL MEDIA: Το επαγγελματικό σχολείο ως ψηφιακή πλατφόρμα για τη βελτίωση της μαθησιακής συμπεριφοράς» και κωδικό σύμβασης 2021-1-EL01-KA122-VET- 000030935 με τη συμμετοχή οκτώ εκπαιδευτικών στη Λειψία της Γερμανίας την περίοδο 27 Ιουνίου- 12 Ιουλίου 2022.
Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να παρακολουθήσουν τα τρέχοντα προγράμματα ψηφιοποίησης των σχολείων του κρατιδίου της Σαξονίας, καθώς και να ρίξουν μια ματιά στο ψηφιακό παρελθόν, παρόν και μέλλον της Γερμανίας μέσα από την έκθεση «Digital Germany».
Επισκέφθηκαν το Leipzig Medienpädagogisches Zentrum που σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Λειψίας, υλοποιεί το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των σχολείων της Λειψίας. Το τμήμα αυτό εγκαθιστά ψηφιακό εξοπλισμό και εγκαθιδρύει πρότυπες ψηφιακές εκπαιδευτικές πρακτικές σε όλα τα σχολεία της Λειψίας και του Κρατιδίου της Σαξονίας, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει τους εκπαιδευτικούς στη χρήση και την ενσωμάτωση τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί του ΕΚ μυήθηκαν στη χρήση του ψηφιακού εξοπλισμού και στις παιδαγωγικές τεχνικές τους.
Επισκέφθηκαν το Zentrum für Medienproduktion (ZMP) και ενημερώθηκαν για τους τρόπους και τις τεχνικές παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού.
Πραγματοποίησαν ημερήσιες επισκέψεις σε φορείς ΕΕΚ (Berufschule) που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και υλοποιούν το δυϊκό σύστημα εκπαίδευσης καθώς και σε επαγγελματικά επιμελητήρια και επιχειρήσεις που υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα με το ελληνικό μεταλυκειακό έτος κατάρτισης (μαθητείας).
Στα πλαίσια της βιωματικής εμπειρίας του κοινωνικού και εκπαιδευτικού γίγνεσθαι, επισκέφθηκαν γενικά και τεχνικά σχολεία στη Λειψία και στην ευρύτερη περιοχή, στο Βερολίνο και τη Δρέσδη. Κατά τις επισκέψεις αυτές παρακολούθησαν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης τους, ξεναγήθηκαν στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις και χρησιμοποίησαν τον εργαστηριακό εξοπλισμό (job shadowing εργαστηρίου). Συμμετείχαν σε πραγματικά μαθήματα ως παρατηρητές και ως αξιολογητές ενώ παράλληλα είχαν εκτενείς ενδιαφέρουσες συζητήσεις με στελέχη, εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου.
Στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής εμπειρίας ήρθαν σε επαφή με τοπικά ήθη, έθιμα και συνήθειες καθώς δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουν σε τοπικούς εορτασμούς. Επισκέφθηκαν αξιοθέατα και μουσεία της ευρύτερης περιοχής και ενημερώθηκαν για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό της Γερμανίας, του κρατιδίου της Σαξονίας, καθώς και τις τρέχουσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας.
Μια συνοπτική παρουσίαση της κινητικότητας είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο:
https://express.adobe.com/video/6dPKPX5BYzKyT.
Περισσότερες πληροφορίες για την κινητικότητα καθώς και διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό μπορείτε να βρείτε διαδικτυακά στον δικτυακό τόπο του σχολείου.
Ο Διευθυντής
Γιώργος Κατσαούνος
Πληροφορικός, ΜEd