ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΕΧΝΟΒΛΑΣΤΟΥΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΕΧΝΟΒΛΑΣΤΟΥΣ

ΤΡΙΤΗ 21/2, ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ,  ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Ημερίδα με θέμα «Οι Προκλήσεις στην Αξιοποίηση της Έρευνας – Η Περίπτωση των Εταιρειών Τεχνοβλαστών» διοργάνωσαν από κοινού ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χ. Δήμας και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Α. Συρίγος με τους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς, την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023 (10:00 – 14:30) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση πανεπιστημίων, ερευνητικών φορέων και ερευνητών για το νέο καθεστώς για την έρευνα στα πανεπιστήμια και τις Εταιρείες-Τεχνοβλαστούς (spin-offs), σύμφωνα με τον Νόμο 4864/2021.

Ο Νόμος 4864/2021 επιτυγχάνει να ρυθμίσει σε ενιαίο κείμενο θέματα, τα οποία μέχρι σήμερα είτε ρυθμίζονταν διάσπαρτα και ελλιπώς σε διάφορα νομοθετήματα είτε δεν ρυθμίζονταν καθόλου. Αυτό αποτελούσε εμπόδιο για την ανάπτυξη, την αξιοποίηση και την διάχυση της έρευνας. Ο νόμος αυτός έρχεται να διασυνδέσει την έρευνα με την πράξη δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα δημιουργίας Εταιριών-Τεχνοβλαστών που ιδρύονται από περισσότερους Ερευνητικούς Οργανισμούς όταν η έρευνα έχει διεξαχθεί από κοινού. Επιπλέον ρυθμίζει σε ένα ενιαίο πλαίσιο την ίδρυση Τεχνοβλαστών τόσο με τη συμμετοχή Ερευνητικών Οργανισμών όσο και τρίτων επενδυτών δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν στηρίζει απλώς την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων Ερευνητών, επιτρέποντας στους Ερευνητικούς Οργανισμούς να συμβάλουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Στην Ημερίδα αναδείχθηκαν κρίσιμα ζητήματα αναφορικά με την ανάγκη συντονισμού και ανάπτυξης συνεργειών, την προστασία των αποτελεσμάτων της έρευνας με δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας ενώ παρουσιάστηκαν επιτυχημένα μοντέλα γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας και δημιουργίας τεχνοβλαστών με το νέο νομοθετικό καθεστώς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *