Το Πάντειο ανάμεσα στα πρωτοπόρα Πανεπιστήμια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Πάντειο ανάμεσα στα πρωτοπόρα Πανεπιστήμια σε παγκόσμιο επίπεδο , που προωθούν τους στόχους της ισότητας των φύλων και της ποιοτικής εκπαίδευσης

Η συγκεκριμένη επιτυχία του Παντείου Πανεπιστημίου, είναι ξεχωριστή και έχει ιδιαίτερη σημασία αφενός διότι το Ίδρυμα για πρώτη φορά στην ιστορία του βρίσκεται ανάμεσα στα 101-200 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως

Ο  διεθνής φορέας κατάταξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων Times Higher Education, δημοσίευσε τα αποτελέσματα του για το 2023 για την παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων, με τον τίτλο THE University Impact Rankings.

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή αποτίμηση της οικονομικής και κοινωνικής επίδρασης των Πανεπιστημίων με βάση τους στόχους – δείκτες βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην κατάταξη συμμετείχαν 11 πανεπιστήμια από την Ελλάδα μεταξύ 1591 πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.

Τον Οκτώβριο 2022 το Πάντειο Πανεπιστήμιο συμμετείχε για  πρώτη φορά στη συγκεκριμένη κατάταξη και αξιολογήθηκε, σε 2 από τους 17 στόχους, SDG4: Ποιοτική Εκπαίδευση και SDG5: Ισότητα των φύλων.

Εξαιρετική ήταν η επίδοση του Πάντειου Πανεπιστημίου στο στόχο 4, που αφορά στην ποιοτική εκπαίδευση, καθώς κατατάχθηκε ανάμεσα στις θέσεις 101-200 μεταξύ των 1304 Πανεπιστημίων που συμμετείχαν στην κατάταξη του συγκεκριμένου τομέα, αλλά και στην 4η θέση μεταξύ των 11 ελληνικών πανεπιστημίων που συμμετείχαν.

Πολύ σημαντική επίσης ήταν η επίδοση του Ιδρύματος στον στόχο 5 που αφορά στην ισότητα των φύλων, που κατατάσσεται στις θέσεις 201-300 μεταξύ των 1081 Πανεπιστημίων που συμμετείχαν στην κατάταξη του συγκεκριμένου τομέα, ενώ είναι και πάλι στην 4η θέση μεταξύ των 11 ελληνικών πανεπιστημίων που συμμετείχαν.

Η συγκεκριμένη επιτυχία του Παντείου Πανεπιστημίου, είναι ξεχωριστή και έχει ιδιαίτερη σημασία αφενός διότι το Ίδρυμα για πρώτη φορά στην ιστορία του βρίσκεται ανάμεσα στα 101-200 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως σε μία κατάταξη,  αφετέρου διότι αναδεικνύονται στην πράξη οι προσπάθειες του Ιδρύματος για ένα ανθρωποκεντρικό πανεπιστήμιο που σέβεται την διαφορετικότητα, επιδιώκει την ισότητα και δημιουργεί και καινοτομεί συνεχώς.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα και στους 2 δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης στους οποίους αξιολογήθηκε το Πανεπιστήμιο μας, καθώς και στοιχεία που αφορούν τη μεθοδολογία και τα κριτήρια της Κατάταξης.

Πίνακας 1: Η θέση του Παντείου Πανεπιστημίου σύμφωνα με την ΤΗΕ στους επιμέρους δείκτες – στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ για το 2023


Πηγή: Ιστοσελίδα Time Higher Education

Οι δεκαεπτά στόχοι για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη (SDGs –Sustainable Development Goals), αναλύονται στον παρακάτω υπερσύνδεσμο και είναι οι εξής:
https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/

Θα πρέπει να τονιστεί ότι κάθε Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να θέσει στον φορέα κατάταξης μια σειρά ποιοτικών στοιχείων και τεκμηρίων στα Αγγλικά (εκθέσεις, κείμενα πολιτικών και διαδικασιών, υπερσυνδέσμους στην ιστοσελίδα κ.α) που να αποδεικνύουν τις προσπάθειες του για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *